ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 5:30 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΗΣΙΟΔΟΣ Ο ΑΣΚΡΑΙΟΣ

|
ΗΣΙΟΔΟΣ Ο ΑΣΚΡΑΙΟΣ

( Άσκρη – Βοιωτία, 730 π.Χ.).

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

  Ο Ησίοδος ο Ασκραίος ήταν μεγάλος Έλληνας ποιητής,πατέρας του διδακτικού έπους.Γεννήθηκε στην Άσκρα της Βοιωτίας γι’αυτό και επονομάζεται Ασκραίος.Υιός του Δίου και της Πυκιμήδης.Είναι ο πρώτος που αναφέρει το όνομά του στα έργα του.Τον αναφέρουν πολλοί κλασσικοί συγγραφείς.
ΗΣΙΟΔΟΣ Ο ΑΣΚΡΑΙΟΣ
 Μεγάλος Έλληνας ποιητής,πατέρας του διδακτικού έπους.Γεννήθηκε στην Άσκρα της Βοιωτίας γι’αυτό και επονομάζεται Ασκραίος.Με τον Ησίοδο η Ελλάδα του όγδοου και έβδομου αιώνα π.Χ. βγαίνει απ’ το σκότος του μύθου και αρχίζει να φωτίζεται ιστορικά.Καλλιεργητής γης κάτω από τον Ελικώνα,τραγούδησε μεταξύ αλετριού και σχόλης του,και απήγγειλε τις ωδές του σε συναθροίσεις και εορτές,δίνοντας συμβουλές κι οδηγίες στους γεωργούς και τους εμπόρους για την καλλιέργεια των αγρών.Τις γνώσεις αυτές τις είχε μεταφέρει από την  Ιωνία,από την οποία μετανάστευσε ο έμπορος πατέρας του αφού πτώχευσε.
 Ο Ησίοδος είναι ο πρώτος ποιητής που ενδιαφέρθηκε για την ζωή των απλών ανθρώπων και αυτός που άνοιξε το δρόμο της γήινης πραγματικότητας καιτης ειρηνικής εργασίας στους αρχαίους βουκολικούς.Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη,πέθανε στην Άσκρα,όταν η πολίχνη καταστράφηκε από τους Θεσπιείς,και οι κάτοικοι είχαν καταφύγει στον Ορχομενό.Οι Ορχομένιοι αναζητήσαν τα οστά του ποιητή του έπους «Έργα και Ημέραι»,τα μετέφεραν στον Ορχομενό και τα έθαψαν στο κέντρο της αγοράς τους,πλάι στον τάφο του τοπικού τους ήρωα Μινύα. 

ΕΡΓΟ

α) «Θεογονία», 
β) «Γυναικών κατάλογος, Ηοίαι» που αποτελεί συνέχεια της Θεογονίας. 
γ) «Έργα και ημέραι» όπου θεωρείται το πρώτο γεωργικό σύγγραμμα.Περιγράφει τα γεωργικά εργαλεία της εποχής.Αναφέρει τις θεραπευτικές γνώσεις τις εποχής.Ο Βιργίλιος επηρεάστηκε από αυτό του το έργο. 
δ) «Ασπις Ηρακλέους» ποίημα 480 στίχων αποτελεί τον πρώτο γνωστό χάρτη. 
ε) «Μεγάλα έργα», 
στ) « Αστρονομία» όπου περιέχει κατάλογο αστέρων.Ο Αθήναιος σώζει αποσμάσματα σχετικά με τον αστερισμό των Πλειάδων. 
ζ) «Χίρωνος υποθήκαι», 
η) «Ιδαίοι δάκτυλοι», 
θ) «Ορνιθομαντεία», 
ι) «Κήυκος γάμος», 
κ) «Γής περίοδος» σώζεται απόσμασμα.Πρόσφατα μάλιστα βρέθηκαν μεγάλος αριθμός τμημάτων.
Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ τομέαs ΑΣΤΡΟΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ Τηλέφωνο οικίας :210 7560725 ------------ Email : sterpellis@gmail.com Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού 117/946964-81

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Τηλέφωνο οικίας :210 7560725 Email : sterpellis@gmail.com Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού 117/946964-81