ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 3:20 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΑΕΤΙΟΣ Ο ΑΜΙΔΗΝΟΣ

|
ΑΕΤΙΟΣ Ο ΑΜΙΔΗΝΟΣ

(6ος αιώνας)

 Ο Αέτιος ο Αμιδηνός ήταν ο διασημότερος γιατρός του 6ου αιώνα μ.Χ..Διαπρεπής Έλληνας γιατρός,που καταγόταν από την Άμιδα,πόλη της Βόρειας Μεσοποταμίας στις όχθες του ποταμού Τίγρη (σημερινό Ντιαρμπεκίρ της Ανατολικής Τουρκίας).
Ο Αέτιος ο Αμιδηνός ήταν ο διασημότερος γιατρός του 6ου αιώνα μ.Χ.
 Σπούδασε στην Αλεξάνδρεια και σταδιοδρόμησε στην Κωνσταντινούπολη,όπου έγινε προσωπικός γιατρός του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’ (527-565).

ΕΡΓΟ

 Έγραψε το έργο «Βιβλία ιατρικά εκκαίδεκα»(δηλαδή «16 ιατρικά βιβλία»),κάτι ανάλογο με ιατρική εγκυκλοπαίδεια,στο οποίο συγκέντρωσε και παρέθεσε γνώμες και απόψεις προγενέστερων γνωστών γιατρών,κυρίως του Γαληνού,προσθέτοντας όμως και πολλές δικές του απόψεις, παρατηρήσεις και διαπιστώσεις.Ο Αέτιος στο βιβλίο του εξετάζει και αναλύει με παραστατικότητα πολλές ασθένειες και προτείνει τρόπους θεραπείας τους.
 Ο Αέτιος ο Αμιδηνός (6ος μ.Χ. αιώνας),υιοθετώντας την ταξινόμηση του Ηρά του Καππαδόκη (1ος μ.Χ. αιώνας),διακρίνει τη βρογχοκήλη σε μελιτώδη,στεατώδη,αθερώδη,σκιρρώδη,καρκινώδη,προτείνοντας τη χειρουργική αντιμετώπιση για τις τρεις πρώτες μορφές.Ο θυρεοειδής,κατά τη βυζαντινή περίοδο,δεν περιγράφεται ως ξεχωριστή οντότητα και μάλλον εθεωρείτο λεμφαδένας.Ο όρος «θυρεοειδής αδένας» πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Wharton το 1656,ενώ η πρώτη απεικόνιση θυρεοειδούς αποδίδεται στον Leonardo Da Vinci το 1510.
 Σήμερα,η θυρεοειδεκτομή είναι μια πολύ διαδεδομένη εγχείρηση,που πραγματοποιείται από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.Σπουδαίο ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε και ο Dr. T. Kocher,η μεγάλη εμπειρία του οποίου στο θυρεοειδή αδένα του χάρισε και το Νόμπελ Ιατρικής το 1909. 




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868