ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 5:08 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ

|
ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ

( Μίλητος, 610-543 π.Χ.).

  Ο Αναξίμανδρος ήταν ο Έλληνας προσωκρατικός φιλόσοφος από τη Μίλητο (610 π.Χ. - 543 π.Χ.). Ασχολήθηκε με πολλές επιστήμες γεωγραφία, μαθηματικά. και ιδιαίτερα με την Αστρονομία.
ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ

 Εξήγησε την δημιουργία του κόσμου εκκινώντας από το άπειρο, το οποίο θεωρούσε την πρωταρχική υλική ουσία. Υιός του Πραξιάδη. Θεωρείται Ιδρυτής της Ελληνικής Αστρονομίας και της Φυσικής φιλοσοφίας.

ΕΡΓΟ

 Ειναί ο πρώτος που χάραξε εικόνα του κόσμου σε ορειχάλκινη πλακα το 550π.Χ. Είναι επίσης ο πρώτος που εκπόνησε χάρτη της ουρανίου σφαίρας. Ήταν εκείνος που χρησιμοποίησε τον Γνώμονα (Σκιοθήρα, εθήρευε την σκιάν). Με το όργανο αυτό ήταν σε θέση να υπολογίζει κάθε χρονική στιγμή της ημέρας, τις ώρες και την ακριβή διάρκεια της ημέρας. Απετέλεσε την βάση για την εξέλιξη των ηλιακών ωρολογίων, που με την πάροδο του χρόνου, έγιναν αστρονομικά όργανα. Έτσι έγινε δυνατός ο προσδιορισμός της μεσημβρινής γραμμής και των σημείων του ορίζοντος. Αυτό απετέλεσε βάση μεγάλης αξίας, πάνω στην οποία στηρίχτηκαν οι γεωγραφικές αποτυπώσεις του Αναξίμανδρου. Κατά τον Πλίνιο ο Αναξίμανδρος χάραξε και την ετήσια διαδρομή του ηλίου στην εκλειπτική και σημείωσε την κλίση του ως πρός τον Ουράνιο άξονα. Δημιούργησε το πρώτο γεωμετρικό ομοίωμα του σύμπαντος που χαρακτηρίζεται απο ορθολογική αναλογία και είναι σαφές απο οπτική απόψη, χωρίς μυστήριο αοριστία. Είναι ο πρώτος που κατασκεύασε ηλιακό ρολόι που τοποθετήθηκε στην Σπάρτη. Ο άνθρωπος σύμφωνα με τον Αναξίμανδρο, ήταν αποτέλεσμα βιολογικής εξελίξεως και ορίζει ως πρόγονό του, το ψάρι. Στο έργο του «Περί φύσεως» υπάρχουν χάρτες της υδρογείου και του ουρανού, με ενδείξεις για τις αποστάσεις μεταξύ των ουρανίων σωμάτων. Ώς αρχή των πάντων είναι το άπειρον. Άλλα έργα του : «Περί των Απλανών», «Γεωμετρική Υποτύπωσις», «Σφαίρα», «Χάρτης της Ελλάδος», «Χάρτης της οικουμένης». Αποσμάσματα σώζονται στον Αριστοτέλη, Σιμπλίκιο, Αέτιο, Ιππόλυτο, Σούδα, Αιλιανό, Θεμίστιο, Κικέρωνα, Πλούταρχο, Σενέκα, Αμμιανό, Διογένη Λαέρτιο, Ευσέβιο, Στράβωνα,Αυγουστίνο, Θέωνα, Αγαθήμερο.





Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868