ΑΕΤΙΟΣ Ο ΑΝΤΙΟΧΕΥΣ( Αντιόχεια – Συρία, 1ος αι.π.Χ.).
Ο Αέτιος από την Αντιόχεια της Συρίας (1ος αιώνας π.Χ.) υπήρξε περιπατητικός φιλόσοφος(δηλαδή οπαδός των θεωριών του Αριστοτέλη), Δοξογράφος και επίσης αστρονόμος, μετεωρολόγος και φυσικός του 2ου αιώνα μ.Χ..
Τον Αέτιο τον φιλόσοφο αναφέρουν οι Στοβαίος, Ψευδοπλούταρχος, Πλίνιος, Θεοδώρητος και Πορφύριος.
Ο Αέτιος από την Αντιόχεια της Συρίας (1ος αιώνας π.Χ.) υπήρξε περιπατητικός φιλόσοφος, Δοξογράφος και επίσης αστρονόμος, μετεωρολόγος και φυσικός του 2ου αιώνα μ.Χ. |
ΕΡΓΟ
Ασχολείται με την ιστορία των φυσικών επιστημών. Ως πρότυπο έχει το ανάλογο σύγγραμμα του Θεοφράστου και γενικά την φυσική φιλοσοφία των : Θαλλού, Πυθαγόρου και Ποσειδωνίου. Έχει συγκεντρώσει απόψεις (δόξες) και αυτό κάνει το έργο του πολύτιμη πηγή, διότι περιέχει αποσμάσματα έργων, που δεν διασώθηκαν.
Προπαντός υπήρξε αξιόλογος διότι ασχολήθηκε με τη συστηματική καταγραφή φιλοσοφικών και επιστημονικών θεωριών των προγενεστέρων του. Το σπουδαιότερο των συγγραμμάτων του έφερε το τίτλο «Περί των αρεσκόντων τοις φιλοσόφοις φυσικών δογμάτων ξυναγωγή» ή άλλως «Συναγωγή περί αρεσκόντων» τμήματα του οποίου βρέθηκαν εγκατεσπαρμένα σε διάφορους μεταγενέστερούς του (Στοβαίος, Νεμέσιος κλπ). τα οποία κατάφερε και συνέλεξε ο Ντιλς που συναρμολόγησε και αποκατέστησε το μέχρι σήμερα απολεσθέν πρωτότυπο. Το πλέον αξιόλογο που ήλθε στο φως μετά από αυτή τη προσπάθεια αποκατάστασης του έργου του Αέτιου είναι η από αυτόν διασωθείσα πληροφορία ότι ο Αναξίμανδρος υπήρξε ο μακρινός πρόδρομος της δαρβίνειας θεωρίας περί της εξελίξεως των πρωτογόνων οργανισμών και της γενέσεως των ειδών.
Γενικά όμως ο ίδιος ασχολήθηκε με την ιστορία των φυσικών επιστημών έχοντας ως πρότυπο ανάλογο σύγγραμμα του Θεόφραστου καθώς και εκείνες τις φυσικές φιλοσοφίες των Θαλλή, Πυθαγόρα και Ποσειδωνίου. Το έργο του κρίθηκε πολύτιμη πηγή διότι περιέχει αποσπάσματα έργων που έχουν χαθεί.