ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 3:28 μ.μ. | | | Best Blogger Tips

ΤΟΜΑΣ ΑΛΒΑ ΈΝΤΙΣΟΝ

|
ΤΟΜΑΣ ΑΛΒΑ ΈΝΤΙΣΟΝ
(1847-1931). 

  Αμερικανός εφευρέτης. Μεταξύ των εφευρέσεών του (απέκτησε συνολικά 1093 διπλώματα ευρεσιτεχνίας) περιλαμβάνονται η δημιουργία του φωνογράφου, ο λαμπτήρας πυρακτώσεως, η κινηματογραφική μηχανή, το φθοροσκόπιο, οι σιδηροαλκαλικές μπαταρίες κ.ά.

ΤΟΜΑΣ ΑΛΒΑ ΈΝΤΙΣΟΝ(1847-1931).  
  Γεννήθηκε στην πολιτεία Οχάιο των ΗΠΑ. Φοίτησε στο σχολείο μόνο τρεις μήνες με κακές επιδόσεις. Η μεγάλη του φιλομάθεια όμως και το ερευνητικό του μυαλό τον έκαναν να ασχολείται μόνος του, τελείως εμπειρικά, ακόμη και με μελέτες χημικών συγγραμμάτων. Για να ζήσει χρειάστηκε να δουλέψει από μικρός και μέσα σε λίγα χρόνια άλλαξε πολλά επαγγέλματα. Ξεκίνησε από εφημεριδοπώλης σε σιδηροδρομικό σταθμό και το επάγγελμα αυτό τον έφερε σε στενή επαφή με διάφορα βιβλία, που καθημερινά μεγάλωναν το ενδιαφέρον του για τη χημεία. Έτσι εγκατέστησε ένα μικρό χημικό εργαστήριο μέσα στο όχημα αποσκευών του σταθμού, όπου περνούσε τις ελεύθερες ώρες του, μέχρι που μια έκρηξη δημιούργησε πυρκαγιά και έβαλε τέλος στους πειραματισμούς του. 

ΕΡΓΟ

  Δεκάξι χρονών έγινε περιοδεύων τηλεγραφητής και μέσα σε δύο χρόνια ήταν σε θέση να χειρίζεται τον κώδικα Μορς χωρίς λάθος, με περισσότερες από 45 λέξεις στο λεπτό, επίδοση αξιοζήλευτη. Μετά από διαδοχικές μετακινήσεις κατέληξε σε μια σημαντική θέση στο τηλεγραφείο της Βοστόνης, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Όλο τον ελεύθερο χρόνο του και όλα του τα έσοδα τα διέθετε για πειράματα. Το 1868 δημιούργησε την πρώτη του εφεύρεση, τον αυτόματο τηλέγραφο.
  Αργότερα και ενώ εργαζόταν σε χρηματιστηριακή επιχείρηση βελτίωσε την τηλεγραφική συσκευή που αφορούσε τη μετάδοση στοιχείων της εταιρείας. Από αυτή τη συσκευή κέρδισε 40.000 δολάρια, που του έδωσαν τη δυνατότητα να δημιουργήσει το 1876 το δικό του εργαστήριο στο Μένλο Παρκ, όπου συγκέντρωσε και μερικούς ικανούς βοηθούς και τεχνίτες. Τονίζοντας τη συστηματική έρευνα, ο Έντισον μετέτρεψε το νέο εργαστήριο σε «εργοστάσιο εφευρέσεων». Βασικός σκοπός του ήταν, όπως έλεγε και ο ίδιος, «μια μικρή εφεύρεση κάθε δέκα μέρες και μια μεγάλη κάθε έξι μήνες». Μεταξύ των εφευρέσεων αυτής της περιόδου είναι το αυτόματο τηλεγραφικό σύστημα που έκανε εφικτή τη γρήγορη μεταφορά των μηνυμάτων και τη ταυτόχρονη μετάδοση πολλών μηνυμάτων με ένα μόνο καλώδιο. Παράλληλα, βελτιώνοντας τη εφεύρεση του τηλεφώνου του Γκράχαμ Μπελ, επινόησε την κάψα από άνθρακα με την οποία βελτιώθηκε η ποιότητα του μεταφερόμενου ήχου.
  Η μεγαλύτερη και πιο περίφημη εφεύρεση του Έντισον έγινε στο Μένλο Παρκ το 1879. Ήταν η εποχή που ο Έντισον πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον πρώτο ικανοποιητικής απόδοσης ηλεκτρικό λαμπτήρα, που είχε ως βάση του ένα λεπτό σπείρωμα με υψηλή αντίσταση από απανθρακωμένο νήμα. Οι πρώτοι λαμπτήρες του φώτιζαν θαυμάσια, αλλά μόνο για 40 ώρες. Αργότερα ο λαμπτήρας του με νήμα από ινδοκάλαμο, που είχε διάρκεια ζωής 600 ώρες, σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία. Από τη στιγμή αυτή και πέρα ο μεγάλος εφευρέτης συγκεντρώθηκε στη μελέτη του ολοκληρωμένου συστήματος, με το οποίο θα μπορούσε να μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ. Το 1879 επιδείχτηκε για πρώτη φορά στο Μένλο Παρκ ένα σύστημα ηλεκτροφωτισμού με 53 λαμπτήρες, ενώ ένα περισσότερο τελειοποιημένο σύστημα έδωσε ηλεκτρικό ρεύμα σε μια περιοχή του Μανχάταν, 650.000 τ. μ., το 1882. Τα συστήματα τροφοδοτούσαν με ρεύμα γεννήτριες σχεδιασμένες από τον Έντισον. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων του παρατήρησε την εκπομπή των ηλεκτρονίων από το πυρακτωμένο ηλεκτρόδιο, φαινόμενο που είναι γνωστό ως φαινόμενο Έντισον και αποτέλεσε την προϋπόθεση για την κατασκευή της ηλεκτρονικής λυχνίας.
  Όμως η εφεύρεση που ενθουσίασε το κοινό ήταν ο φωνογράφος. Ο Έντισον συνέλαβε την ιδέα της εγγραφής των ήχων, όταν άκουσε ήχους που έμοιαζαν με ομιλία να βγαίνουν από τους δίσκους του τηλεγραφικού αναδιαβιβαστή του, που έτυχε να κινηθούν πιο γρήγορα. Το 1877 το πρώτο πειραματικό μοντέλο του φωνογράφου ήταν έτοιμο. Μέχρι το 1912 ο Έντισον επέμενε να γράφει πάνω σε κυλίνδρους από κασσίτερο, όταν τελικά ο ανταγωνισμός τον ανάγκασε να χρησιμοποιήσει τους περισσότερο πρακτικούς δίσκους. 
  Το 1887 ο Έντισον μετέφερε το εργαστήριό του στο Γουέστ Όραντζ. Άλλη μια προσπάθεια του Έντισον ήταν η αναζήτηση της συσκευής «που κάνει για το μάτι, ό,τι κάνει για το αφτί ο φωνογράφος», όπως χαρακτηριστικά έλεγε. Το 1888 επινόησε το κινητοσκόπιο, τη συσκευή που μπορούσε να παράγει κινούμενες εικόνες. Η εταιρεία του Έντισον δημιούργησε γύρω στις 400 ταινίες διάρκειας λίγων λεπτών. Το 1913 συγχρονίζοντας το κινητοσκόπιο με το φωνογράφο δημιούργησε την πρώτη ομιλούσα κινηματογραφική ταινία.
  Από τις άλλες εφευρέσεις του Έντισον οι σπουδαιότερες είναι το τηλέτυπο, το μικρόφωνο, το μεγάφωνο, το αερόφωνο, το φωνόμετρο, το μικροτασίμετρο, οι συσσωρευτές με αλκαλικό διάλυμα και ηλεκτρόδια από σίδηρο και νικέλιο. Το 1915 διορίστηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόεδρος της Ναυτικής Συμβουλευτικής Επιτροπής.
  Το εργαστήριο του Έντισον στο Γουέστ Όραντζ από το 1955 είναι εθνικό ιστορικό μνημείο.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868