ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 3:27 μ.μ. | | | Best Blogger Tips

ΛΟΥΙ ΖΟΖΕΦ ΓΚΕΙ ΛΟΥΣΑΚ

|
ΛΟΥΙ ΖΟΖΕΦ ΓΚΕΙ ΛΟΥΣΑΚ
(1778-1850).

 Γάλλος φυσικός και χημικός. Ασχολήθηκε με τη θερμική συμπεριφορά των αερίων, καθώς και με πολλές άλλες μελέτες σχετικές με τη φυσική και τη χημεία. Η διαστολή των αερίων ήταν το θέμα της πρώτης του μελέτης. Για να διαπιστώσει πώς συμπεριφέρεται η μαγνητική βελόνα σε ορισμένο ύψος επάνω από την επιφάνεια του εδάφους, ανέβηκε μαζί με το συνάδελφό του Μπιό σε ύψος 4.000 μ. με αερόστατο.
ΛΟΥΙ ΖΟΖΕΦ ΓΚΕΙ ΛΟΥΣΑΚ(1778-1850). 

 Αργότερα ανέβηκε μόνος του σε ύψος 7.016 μ. για να συνεχίσει τις έρευνές του, αλλά και για να πάρει δείγμα από ατμοσφαιρικό αέρα με σκοπό να το αναλύσει και να βρει τη μεταβολή που υπάρχει στον ατμοσφαιρικό αέρα όσο ψηλότερα ανεβαίνουμε.

ΕΡΓΟ

  Το 1805 ο Γκέι Λουσάκ πραγματοποίησε ένα επιστημονικό ταξίδι στη Γερμανία και στην Ιταλία με σκοπό να παρατηρήσει και να ερευνήσει με τους ξένους επιστήμονες ότι αφορούσε στο μαγνητισμό. Τα συμπεράσματα από αυτές τις παρατηρήσεις τα δημοσίευσε σε μια μελέτη, όπως και σε ένα υπόμνημα για τη μείξη των αέριων ουσιών, στην οποία επεκτείνει το νόμο των αερίων όγκων σε όλα τα αέρια. Το 1807 επαλήθευσε τα σπουδαιότερα συμπεράσματα της θεωρίας των τριχοειδών που είχε προτείνει την εποχή εκείνη ο Λαπλάς. Αργότερα τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά σε μια έκρηξη κατά τη διάρκεια πειραμάτων που διεξήγαγε για να αποδείξει την ορθότητα της εργασίας του σερ Χάμφρεϊ Ντέιβι για τη διάσπαση της ποτάσας, όταν απ’ αυτήν περάσει ηλεκτρικό ρεύμα. Το 1809 σε συνεργασία με το Θενάρ ανακάλυψε το στοιχείο βόριο καθώς και το βορικό οξύ. Το 1811 κυκλοφόρησε το σύγγραμμά του «Φυσικοχημικές έρευνες για την ηλεκτρική στήλη, τα οξέα, τις αλκοόλες, την ανάλυση των φυτών και των ζώων κ.ά.». Συνέχισε ακούραστα τις έρευνές του και πάντα κάτι καινούριο είχε να προσθέσει στην επιστημονική γνώση. Το 1815 ανακάλυψε το κυάνιο και το πρωσικό οξύ, ενώ το 1816 ήταν ο χρόνος που αφιέρωσε στη φυσική έρευνα. Κατασκεύασε το βαρόμετρο με σίφωνα και λίγο αργότερα το οινοπνευματόμετρο. Από το έτος αυτό και μετά ασχολήθηκε με τη βιομηχανία και ειδικά με το καθάρισμα των πολύτιμων μετάλλων. Το 1831 έγινε βουλευτής της επαρχίας του και πήρε από το βασιλιά Λουδοβίκο Φίλιππο τον τίτλο του πατρίκιου.

  Οι σπουδαιότερες από τις εργασίες του είναι: «Έρευνες και αριθμητικοί προσδιορισμοί σχετικά με το υδρόμετρο», «Παρατηρήσεις για το σχηματισμό των ατμών στο κενό και για τη μείξη τους με τα αέρια», «Ενδείξεις σχετικά με την κατασκευή και τη βαθμολογία των θερμομέτρων», «Σημείωση για την πυκνότητα των ατμών του νερού, του οινοπνεύματος και του αιθέρα». Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών του δημοσιεύτηκε στα «Χημικά χρονικά» και ένα μέρος στις «Αναμνήσεις από τον όμιλο του Αρκέιγ».
  Γκέι Λουσάκ, νόμος. Νόμος που διατύπωσε ο Γάλλος επιστήμονας, σύμφωνα με τον οποίο όταν αέρια σώματα αντιδρούν χημικά, η σχέση των όγκων τους είναι απλή και σταθερή. Αν το προϊόν της αντίδρασης είναι επίσης αέριο, τότε και ο δικός του όγκος βρίσκεται σε σχέση απλή με τους όγκους των αντιδρώντων σωμάτων, όταν μετρώνται υπό τις ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868