ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 5:21 μ.μ. | | | | | | Best Blogger Tips

ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ β CANIS MAJORIS

|
ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ β CANIS MAJORIS

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

   Ο μεταβλητός αστέρας β Canis Majoris  είναι ένας παλλόμενός μπλε-λευκός  γίγαντας.Είναι ένα αστέρι στον αστερισμό του Canis Major.
Οι μεταβλητοί αστέρες β Canis Majoris  είναι ένας παλλόμενός μπλε-λευκός  γίγαντας
  Η παραλλαγή του είναι πάρα πολύ μικρή για να το παρατηρήσουμε με γυμνό μάτι,καθώς αλλάζει από μόνο 1,93 έως 2,00 κάθε 6 ώρες και 2.6 δευτερόλεπτα.Βρίσκεται  περίπου 500 έτη φωτός μακριά.
Ο μεταβλητός αστέρας β Canis Majoris βρίσκεται  περίπου 500 έτη φωτός μακριά
  Είναι ένα αστέρι το οποίο βρίσκεται σήμερα στο τελικό στάδιο της καύσης  του φυσικού αέριου υδρογόνου.Αυτό θα εξαντληθεί τελικά και θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το ήλιο για καύσιμα.Βρίσκεται κοντά στην άκρη της Τοπικής Bubble,μιας κοιλότητας στο τοπικό διαστρικό μέσο με το οποίο ταξιδεύει ο ήλιος.
Το αστέρι ανεβαίνει πριν από τον Σείριο, δηλαδή το προαναγγέλλει.
  Η κατηγορία αυτή των μεταβλητών αστέρων ονομάζεται και μεταβλητοι αστέρες β Κηφείδες,γιατί το συγκεκριμένο αστέρι ήταν το πρώτο αυτής της κατηγορίας που ανακαλύφθηκε το 1901.Παρουσιάζει αποκλίσεις στη φωτεινότητα,ως αποτέλεσμα των παλμών της επιφάνειάς του.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

 Το όνομα του αστεριού προέρχεται από την αραβική λέξη "The Herald",προφανώς από τη θέση του Murzim στον ουρανό. (Το αστέρι ανεβαίνει πριν από τον Σείριο,δηλαδή το προαναγγέλλει).
  Στην κινεζική, 军 市 (Jun Shi),αναφέρεται σε ένα Αστερισμό που αποτελείται από το β Κύων,το ν3 Κύων,το 15 Κύων,το π Κύων,το ο1 Κύων και το ξ1 Κύων.Ως εκ τούτου,το β Κύων είναι γνωστό ως 军 市 一(Jun Shi yi,αγγλικά:το πρώτο αστέρι για τους στρατιώτες).

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ β CANIS MAJORIS

   Είναι νέο αστέρι,με φάσματα O ή Β.Έχει πολύ μικρές αλλαγές στο μέγεθος με πολύ μικρά χρονικά διαστήματα (το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι μια περίοδο 14h 38.4m).
Αυτό είναι νέο αστέρι, με φάσματα O ή Β.
 Είναι ενδιαφέρον ότι η ακτινική ταχύτητα φαίνεται να παρουσιάζει διακυμάνσεις με την ίδια περίοδο,συχνά πάνω από 100 km/s. Οι λόγοι για το φαινόμενο αυτό εξακολουθούν να μην είναι κατανοητοί.Η παραλλαγή του είναι πάρα πολύ μικρή για να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι,καθώς αλλάζει μόνο από 1,93 έως 2,00 κάθε 6 ώρες,2.6s.

ΑΛΛΟΙ ΤΥΠΟΙ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ β CANIS MAJORIS

  Άλλοι τύποι μεταβλητών αστέρων β Canis Majoris  είναι το ελάχιστο Κύων και το xi1 CMA.Και τα δύο αυτά τα αστέρια έχουν οπτικό μέγεθος περίπου 0,04.Το ελάχιστο Κύων κάνει τον κύκλο κάθε 1 ώρα και 55 λεπτά ,ενώ το xi περίπου 5 ώρες.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868