ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 3:19 μ.μ. | | | | | | Best Blogger Tips

ΙΔΙΟΤΥΠΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ

|
ΙΔΙΟΤΥΠΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ
ΙΔΙΟΤΥΠΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Ιδιότυποι αστέρες ονομάζονται οι αστέρες που παρουσιάζουν χαρακτηριστικές ιδιομορφίες,τόσο στην ακτινοβολία τους όσο και γενικά στη φυσική τους συμπεριφορά,που καθώς πιστεύεται οφείλονται στην ιδιαίτερη φάση της ζωής τους στην οποία βρίσκονται.
Ιδιότυποι αστέρες ονομάζονται οι αστέρες που παρουσιάζουν χαρακτηριστικές ιδιομορφίες,τόσο στην ακτινοβολία τους όσο και γενικά στη φυσική τους συμπεριφορά,που καθώς πιστεύεται οφείλονται στην ιδιαίτερη φάση της ζωής τους στην οποία βρίσκονται
 Οι αστέρες αυτοί,αρκετοί από τους οποίους μόλις πρόσφατα παρατηρήθηκαν και άρχισαν να μας απασχολούν,είναι οι πιο δύσκολα κατανοητοί,ενώ σε καμία περίπτωση(μελανές οπές) δεν έχουν άμεσα παρατηρηθεί ακόμα.

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

 Μερικές φορές,όταν εξετάζετε ένα αστέρι,μπορείτε να παρατηρήσετε ότι,στην πραγματικότητα,υπάρχουν δύο ή περισσότερα.Μπορεί να είναι μια απλή οφθαλμαπάτη:δύο πολύ απομακρυσμένα αστέρια,αλλά ευθυγραμμίστηκε με τη Γη.
Μερικές φορές, όταν εξετάζετε ένα αστέρι,μπορείτε να παρατηρήσετε ότι,στην πραγματικότητα,υπάρχουν δύο ή περισσότερα
 Αλλά αυτά τα αστέρια μπορούν πραγματικά να είναι πολύ κοντά μεταξύ τους,αυτό ονομάζεται ένα δυαδικό σύστημα.Σε ένα τέτοιο σύστημα,τα δύο αστέρια βρίσκονται σε τροχιά γύρω από κοινό κέντρο μάζας τους.
Αλλά αυτά τα αστέρια μπορούν πραγματικά να είναι πολύ κοντά μεταξύ τους:αυτό ονομάζεται ένα δυαδικό σύστημα.Σε ένα τέτοιο σύστημα,τα δύο αστέρια βρίσκονται σε τροχιά γύρω από κοινό κέντρο μάζας τους
 Αυτά τα αστέρια είναι πραγματικά διδύμων αδελφών,γεννήθηκε μαζί μέσα στο ίδιο μοριακό σύννεφο.Μπορούν να εξελίσσονται μαζί ή όχι,ανάλογα με την αρχική μάζες τους.
Μπορούν να εξελίσσονται μαζί ή όχι,ανάλογα με την αρχική μάζες τους
 Αν ένας από αυτούς γίνεται ερυθρός γίγαντας.Το θέμα κατέλαβε ο σύντροφός της,θα δημιουργήσει ένα δίσκο προσαύξησης και να επιταχύνει την εξέλιξή της.
Περισσότερα από τα μισά από τα αστέρια που μπορείτε να δείτε στον ουρανό είναι δυαδικά συστήματα
 Τρίκλινο,και ακόμη και τετράκλινα,τα συστήματα μπορούν να υπάρχουν,αλλά το πιο αστέρια υπάρχουν στο εσωτερικό του συστήματος,το πιο ασυνήθιστο είναι.Περισσότερα από τα μισά από τα αστέρια που μπορείτε να δείτε στον ουρανό είναι δυαδικά συστήματα.

ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ-ΚΗΦΕΙΔΕΣ

 Μερικά αστέρια μπορεί να παρουσιάζουν μια μεταβλητή φωτεινότητα.Αυτή η παραλλαγή μπορεί να είναι αρκετά τακτικά,με διάρκεια από μία ημέρα έως ένα έτος.Ανάμεσα σε αυτά τα αστέρια,Κηφείδες είναι πολύ σημαντικά για τους αστρονόμους,επειδή παλλόμενη περίοδο τους συνδέεται άμεσα με το μέγεθος τους.Έτσι,όπως ένα άστρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα κοσμικό ορόσημο,προκειμένου να μετρηθεί η απόσταση του γαλαξία που λιμάνια.
 Οι Κηφείδες είναι τα αστέρια που έχουν τελειώσει τη ζωή κύρια ακολουθία τους,και παλλόμενη από μια βαθιά αστάθεια.Μεγέθη τους,όχι μόνο αλλαγή από μία ενότητα με το χρόνο,αλλά επιφανειακές θερμοκρασίες τους διαφέρουν κατά 1500 K,και τα μεγέθη τους μεταξύ 10 και 30%.
 Παλλόμενη διάρκεια της λειτουργίας τους γίνεται από 3 έως 50 ημέρες,και την περίοδο του μοτίβου παλμούς συνδέεται άμεσα με την εγγενή φωτεινότητα του άστρου.Αυτά τα αστέρια είναι πολύ σημαντικές στην κοσμολογία,που χρησιμοποιούνται ως ορόσημα στο σύμπαν να μετρήσει τις αποστάσεις των κοντινών γαλαξιών.W αστέρια Παρθένου είναι σαν Κηφείδες,αλλά λάμπουν λιγότερο.
 Τα Mira αστέρια Κήτους είναι κόκκινοι γίγαντες,των οποίων οι διαφορές είναι εντοπισμένες στο περιφερικό κέλυφος.Μεγέθη τους μπορεί να ποικίλλουν μεταξύ 3 και 9.
 Περιόδους παλμούς τους παίρνουν μεταξύ αρκετών μηνών και ενός έτους.
 Τα RRLyrae αστέρια είναι κόκκινα αστέρια γίγαντες,του φασματικού τύπου F,με χαρακτηριστική περιόδων μερικές ώρες-ποτέ περισσότερο από 24 ώρες.

ΚΡΥΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ

 Μερικά γιγαντιαία αστέρια είναι πολύ παγωμένα με θερμοκρασίες της επιφάνειας τους είναι λιγότερο από 2500 K,μερικές φορές λιγότερο από 2000 Κ.Αυτά τα αστέρια είναι κόκκινοι γίγαντες των οποίων πυρήνας του άνθρακα είναι εκτεθειμένη.
 Εξωτερικό κέλυφος τους είναι διχασμένη από ισχυρούς αστρικούς ανέμους,έτσι ώστε να δείχνουν μια ισχυρή στέμμα του φυσικού αερίου,και μια βαριά απώλεια μάζας.
Μερικά γιγαντιαία αστέρια είναι πολύ παγωμενα με θερμοκρασίες της επιφάνειας τους είναι λιγότερο από 2500 K,μερικές φορές λιγότερο από 2000 Κ
 Καλούνται αστέρια του άνθρακα,επειδή μπορεί κανείς να βρει πολλά άνθρακα στο στέμμα τους.
 Στο παρελθόν,αυτά τα αστέρια ήταν που παρατίθενται στην φασματική τάξεις Ε (2500 K) και Ν (2000 K).Σήμερα,καλούνται τύπου S,όταν πολλές γραμμές του άνθρακα είναι παρόντα στο φάσμα τους,ή τύπου C.

ΚΑΦΕ ΝΑΝΟΙ

 Η τρέχουσα θεωρία για αστρική σχηματισμό λέει ότι ένα αστέρι μπορεί να ξεκινήσει αντιδράσεις σύντηξης μόνο αν η μάζα του είναι μεγαλύτερη από 0.084 ηλιακές μάζες.
 Ένα αστέρι του οποίου η μάζα είναι περίπου 1/10 th τη μάζα του θα είναι σε θέση να ξεκινήσει αυτές τις αντιδράσεις,αλλά θα σταματήσει σε δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.
 Μετά από αυτό το στάδιο,αυτά τα ματαιώθηκε αστέρια θα συνεχιστεί ακτινοβολεί,λόγω της αργής βαρυτική συστολή.Ο κύριος ακτινοβολίας θα είναι στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος,η θερμοκρασία στην επιφάνεια του άστρου είναι περισσότερο ή λιγότερο περίπου 1000 Κ.Φωτεινότητά τους,φυσικά,είναι πολύ αχνό:περίπου 1/100.000 th φορές την φωτεινότητα του Ήλιου,και αυτό είναι ένα απόλυτο μέγεθος του 17.
Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του άστρου είναι περισσότερο ή λιγότερο περίπου 1000 Κ.Φωτεινότητά τους,φυσικά,είναι πολύ αχνό:περίπου 1/100.000th φορές την φωτεινότητα του Ήλιου,και αυτό είναι ένα απόλυτο μέγεθος του 17
 Αυτά τα αστέρια που ονομάζονται καφέ νάνοι.Είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν,και,μέχρι πρόσφατα,σκεφτήκαμε ότι θα ήταν συχνές.Οι πρόσφατες παρατηρήσεις έχουν δείξει στην πράξη ότι είναι σχετικά πολυάριθμες,τουλάχιστον μέσα μοριακά νέφη,όταν ένα υπέρυθρο τηλεσκόπιο είναι σε θέση να τα εντοπίσει.Μια υπέρυθρη προβολή του τραπεζίου,στο νεφέλωμα του Ωρίωνα.Τα φωτεινά σημεία,εκτός από το κυρίως νεαρά αστέρια,οι καφέ νάνοι.Να είναι σαφώς ορατά πάνω από το ψυχρό μοριακό νέφος.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868