ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:55 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΕΥΚΡΑΤΗ ΖΩΝΗ

|
ΕΥΚΡΑΤΗ ΖΩΝΗ
ΕΥΚΡΑΤΗ ΖΩΝΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Εύκρατη ζώνη ονομάζεται η γεωγραφική ζώνη που περιλαμβάνει τις περιοχές που βρίσκονται μεταξύ της τροπικής ζώνης και της πολικής ζώνης.Πιο συγκεκριμένα είναι η γεωγραφική ζώνη που βρίσκεται μεταξύ του τροπικού του καρκίνου και του αρκτικού κύκλου και η γεωγραφική ζώνη μεταξύ του τροπικού του αιγόκερω και του ανταρκτικού κύκλου.
Εύκρατη ζώνη ονομάζεται η γεωγραφική ζώνη που περιλαμβάνει τις περιοχές που βρίσκονται μεταξύ της τροπικής ζώνης και της πολικής ζώνης
 Η Εύκρατη ζώνη αποτελείται από δύο ζώνες,την βόρεια εύκρατη ζώνη και την νότια εύκρατη ζώνη.Κάθε μία από τις εύκρατες ζώνες της γης βρίσκεται μεταξύ της πολικής και της τροπικής ζώνης του αντίστοιχου βόρειου-νότιου ημισφαιρίου (από 66°33' που αντιστοιχεί σε αρκτικό κύκλο έως 23°27' που αντιστοιχεί σε τροπικό).
Η Εύκρατη ζώνη αποτελείται από δύο ζώνες,την βόρεια εύκρατη ζώνη και την νότια εύκρατη ζώνη
 Η ξηρά της βόρειας εύκρατης ζώνης είναι πολύ περισσότερη σε σχέση με τη ξηρά της νότιας εύκρατης ζώνης.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΥΚΡΑΤΗΣ ΖΩΝΗΣ

 Το κύριο χαρακτηριστικό της ζώνης αυτής είναι ότι έχει αυξομειώσεις της θερμοκρασίας ανάλογα με τις εποχές.Ο χειμώνας είναι πολύ βαρύς και το καλοκαίρι πολύ θερμό.
Στην Εύκρατη ζώνη ο χειμώνας είναι πολύ βαρύς και το καλοκαίρι πολύ θερμό
 Επίσης η μέρα είναι μεγαλύτερη από τη νύχτα το καλοκαίρι και μικρότερη το χειμώνα.

ΤΟ ΕΥΚΡΑΤΟ ΚΛΙΜΑ

 Στην Εύκρατη ζώνη το κλίμα  είναι κυρίως εύκρατο και λιγότερο μεσογειακό.Η κλίση των ακτίνων του ήλιου είναι ισορροπημένη σε σχέση με τις άλλες δύο ζώνες,ώστε να μην είναι ούτε πολύ θερμές ούτε πολύ ψυχρές.
Στην Εύκρατη ζώνη εμφανίζεται το φαινόμενο των τεσσάρων εποχών,που οφείλεται στο γεωγραφικό πλάτος,το οποίο εξασφαλίζει καθημερινή εναλλαγή μέρας και νύχτας
 Στην Εύκρατη ζώνη εμφανίζεται το φαινόμενο των τεσσάρων εποχών,που οφείλεται στο γεωγραφικό πλάτος,το οποίο εξασφαλίζει καθημερινή εναλλαγή μέρας και νύχτας,αλλά ταυτόχρονα και σημαντική περιοδική μεταβολή στη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας με περίοδο ένα χρόνο.Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι έντονες ούτε οι μετεωρολογικές αλλαγές πολύ ξαφνικές.

ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΚΡΑΤΗΣ ΖΩΝΗΣ

 Στην Εύκρατη ζώνη υπάρχουν πολλά εύκρατα δάση,τάιγκες,δάση της βροχής,δάση αειθαλλών και φυλλοβόλλων, μεσογειακά δάση,βάλτοι αλλά και στέπες και έρημοι. 
Στην Εύκρατη ζώνη υπάρχουν πολλά εύκρατα δάση,τάιγκες,δάση της βροχής,δάση αειθαλλών και φυλλοβόλλων,μεσογειακά δάση,βάλτοι αλλά και στέπες και έρημοι 
   Η πανίδα σε αυτές τις περιοχές είναι εξίσου πλούσια.

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΚΡΑΤΗ ΖΩΝΗ

 Η ζωή του ανθρώπου είναι συνυφασμένη με το περιβάλλον,στο οποίο ζει.Άλλοτε ο άνθρωπος προσαρμόζεται σύμφωνα με τις συνθήκες που αντιμετωπίζει και άλλοτε προσαρμόζει τη φύση στις ανάγκες και στις απαιτήσεις του.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις εύκρατες περιοχές διευκολύνουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες.Δημιουργούν πόλεις και κατασκευάζουν κάθε είδους έργα.
 Στις εύκρατες περιοχές ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γης,αφού σε αυτές υπάρχουν οι κατάλληλες,για τον άνθρωπο,κλιματικές συνθήκες.Δεν συναντάμε σε αυτές ακραίες καιρικές συνθήκες,όπως είδαμε ότι συμβαίνει στις ερήμους και στις πολικές περιοχές.Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις εύκρατες περιοχές διευκολύνουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
 Επίσης,η βλάστηση στις εύκρατες περιοχές δεν παρεμποδίζει τις ανθρώπινες δραστηριότητες,όπως στις τροπικές.Δημιουργούν πόλεις,κατασκευάζουν κάθε είδους έργα,μορφώνονται  και ασχολούνται με τις Καλές Τέχνες.
Οι άνθρωποι που ζουν στην εύκρατη ζώνη ταξιδεύουν με ασφάλεια και ταχύτητα με αυτοκίνητα,τρένα,πλοία και αεροπλάνα
 Παράγουν διαρκώς όλο και περισσότερα αγαθά,κάνουν νέες εφευρέσεις για την καλύτερη διαβίωση τους και επικοινωνούν εύκολα μεταξύ τους σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκονται.Ταξιδεύουν με ασφάλεια και ταχύτητα με αυτοκίνητα,τρένα,πλοία και αεροπλάνα.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΚΡΑΤΗ ΖΩΝΗ
Στη βόρεια εύκρατη ζώνη βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,ο Καναδάς εκτός των βόρειων νήσων,το βόρειο Μεξικό,η Ευρώπη εκτός της Λαπωνίας,η βόρεια Αφρική,η Μέση Ανατολή εκτός της νότιας Αραβικής χερσονήσου,η Σιβηρία εκτός της βόρειας,το Καζακστάν,η Μογγολία,η Κίνα,η Ιαπωνία,η βόρεια Ινδία,και οι γειτονικές περιοχές
 Στη βόρεια εύκρατη ζώνη βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,ο Καναδάς εκτός των βόρειων νήσων,το βόρειο Μεξικό,η Ευρώπη εκτός της Λαπωνίαςβόρεια Αφρική,η Μέση Ανατολή εκτός της νότιας Αραβικής χερσονήσου,η Σιβηρία εκτός της βόρειας,το Καζακστάν,η Μογγολία,η Κίνα,η Ιαπωνίαβόρεια Ινδία,και οι γειτονικές περιοχές,ενώ περιλαμβάνει και τα βόρεια τμήματα του βόρειου ατλαντικού ωκεανού και του βόρειου ειρηνικού ωκεανού.

ΝΟΤΙΑ ΕΥΚΡΑΤΗ ΖΩΝΗ
Στη νότια εύκρατη ζώνη βρίσκονται η Χιλή,η Αργεντινή,η νότια Παραγουάη,η Ουρουγουάη,η νότια Αυστραλία,η Νότια Αφρική και η Νέα Ζηλανδία,ενώ περιλαμβάνει και τα νότια τμήματα του νότιουατλαντικού ωκεανού,του νότιου ειρηνικού ωκεανού και του ινδικού ωκεανού
 Στη νότια εύκρατη ζώνη βρίσκονται η ΧιλήΑργεντινήνότια Παραγουάη,η Ουρουγουάηνότια Αυστραλία,η Νότια Αφρική και η Νέα Ζηλανδία,ενώ περιλαμβάνει και τα νότια τμήματα του νότιουατλαντικού ωκεανού,του νότιου ειρηνικού ωκεανού και του ινδικού ωκεανού.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868