ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:24 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΠΕΡΙΗΛΙΟ

|
ΠΕΡΙΗΛΙΟ

 Περιήλιο είναι το σημείο της τροχιάς ενός σώματος (π.χ. ενός πλανήτη,αστεροειδή ή κομήτη) του Ηλιακού Συστήματος που είναι πλησιέστερο στον ήλιο
Περιήλιο είναι το σημείο της τροχιάς ενός σώματος (π.χ. ενός πλανήτη,αστεροειδή ή κομήτη) του Ηλιακού Συστήματος που είναι πλησιέστερο στον ήλιο
 Η Γη καθώς περιφέρεται στην ελλειπτική της τροχιά γύρω από τον Ήλιο βρίσκεται στο περιήλιο περίπου στις 4 Ιανουαρίου κάθε χρόνο,όταν απέχει από αυτόν 147.098.074 km.Για τροχιές γύρω από άλλους αστέρες χρησιμοποιείται ο όρος περίαστρο.Στο περιήλιο η ταχύτητα περιφοράς του σώματος είναι μεγαλύτερη απ' ότι σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της τροχιάς του.Το αντίθετο του περιηλίου είναι το αφήλιο.
Το περιήλιο σε ένα πλανήτη
 Όλοι οι πλανήτες, κομήτες και αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος έχουν ελλειπτικές (μη κυκλικές) τροχιές.Έτσι, όλα έχουν ένα πιο κοντινό και πιο απομακρυσμένο σημείο από τον ήλιο: ένα περιήλιο και ένα αφήλιο.Η διαφορά στην απόσταση μεταξύ του πλησιέστερου σημείου της Γης από τον ήλιο, τον Ιανουάριο και το πιο απομακρυσμένο σημείο από τον ήλιο, τον Ιούλιο δεν είναι πολύ μεγάλη.Η Γη απέχει περίπου 146 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον ήλιο στις αρχές Ιανουαρίου, σε αντίθεση με περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα στις αρχές Ιουλίου.Όταν Γη είναι πιο κοντά στον ήλιο, είναι χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο και καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο.Ο χειμώνας πέφτει σε αυτό το μέρος του πλανήτη όπου το φως του ήλιου χτυπά τουλάχιστον άμεσα.Το καλοκαίρι πέφτει σε αυτό το μέρος του πλανήτη όπου το φως του ήλιου χτυπά πιο άμεσα.
Η τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο είναι έλλειψη  
 Σύμφωνα με τον πρώτο νόμο του Κέπλερ: 

 «Οι τροχιές των πλανητών είναι ελλείψεις που τη μια εστία – κοινή για όλες τις πλανητικές τροχιές – κατέχει ο ήλιος».

 Καθώς η τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο είναι έλλειψη της οποίας η μια εστία είναι ο Ήλιος,υπάρχει ένα σημείο στο οποίο βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο,το περιήλιο και ένα στο οποίο βρίσκεται πιο μακρυά, το αφήλιο.Σήμερα λοιπόν η απόσταση της Γης από τον Ήλιο θα είναι 147,093,602 km,ενώ κατά το αφήλιο (στις 7 Ιουλίου για το 2007) θα είναι 152,097,053 km.
  Για να είμαστε και τυπικοί ισχύει: 


Περιήλιο rπ =α(1-ε)


Αφήλιο rα =α(1+ε)


όπου 

α ο μεγάλος ημιάξονας και 

ε η εκκεντρότητα της έλλειψης

και λύνοντας


ε=(rα-rπ)/(rα+rπ)

  Για την Γη ισχύει:


                                                                                 ε=0.017


                                                                                 rπ=0.98 AU 


                                                                                 rα=1.02 AU  

 Η πιο αυθόρμητη ερώτηση βέβαια είναι πώς έχουμε την μικρότερη απόσταση από τον Ήλιο και όμως είμαστε στην καρδιά του χειμώνα.Ωστόσο, αυτό το οποίο προκαλεί τις εποχές δεν είναι η ελλειπτική τροχιά της Γης αλλά η κλίση (23.5°) τού άξονά της σε σχέση με το επίπεδό της τροχιάς της. 

 Ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο όμως, που οφείλεται τόσο στην ελλειπτική τροχιά της Γης όσο και στην κλίση της, είναι το ανάλημμα (analemma). 
 Αυτό που οπτικοποιεί το ανάλημμα δεν είναι παρά η εξίσωση του χρόνου,δηλαδή η διαφορά κατά την διάρκεια ενός έτους,ανάμεσα στην ώρα που δείχνει ένα ηλιακό ρολόι και στην ώρα που δείχνει ένα μηχανικό ρολόι.
  Μια προσέγγιση της εξίσωσης του χρόνου δίνεται από τον τύπο :



                         E=9.87sin(2B)-7.53cos(B)-1.5sin(B)



όπου

B=360(N-81)/365, 

Ν=αριθμός ημέρας,με Ν=1 για την 1η Ιανουαρίου
 Παρεμφερής είναι η έννοια του περίγειου μόνο που στη θέση του Ήλιου βρίσκεται η Γη.Επίσης όταν αναφερομάστε σε αντικείμενο που περιφέρεται γύρω από ένα τυχαίο άστρο χρησιμοποιείται ο όρος περιάστρο.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868