ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 1:56 μ.μ. | Best Blogger Tips

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ

|
ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΝΟΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΠΕΛ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΝΟΜΠΕΛ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ
ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΦΥΣΙΚΟΙ
ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ 1999
ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟ 2011

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής  απονέμεται μία φορά το χρόνο από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.Είναι ένα από τα πέντε βραβεία Νόμπελ συστάθηκε με το θέλημα του Άλφρεντ Νόμπελ το 1895 και απονέμεται από το 1901.
 Οι άλλες είναι το βραβείο Νόμπελ στη Χημεία,Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας,Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής.Το πρώτο Βραβείο Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε στον Γερμανό Βίλχελμ Ρέντγκεν «σε αναγνώριση της εξαιρετικής υπηρεσίες που έχει προσφέρει από την ανακάλυψη των ακτίνων X."Αυτό το βραβείο χορηγείται από το Ίδρυμα Νόμπελ και θεωρείται ευρέως ως το πιο σημαντικό βραβείο που ένας επιστήμονας μπορεί να λάβει στη φυσική.Παρουσιάζεται στη Στοκχόλμη,ενώ η ετήσια τελετή στις 10 Δεκεμβρίου,η επέτειος του θανάτου του Νόμπελ.
Ο Άλφρεντ Νόμπελ
 Ο Άλφρεντ Νόμπελ ζητούσε στην διαθήκη του ότι τα χρήματά του να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσει μια σειρά από βραβεία για αυτούς που παρέχουν το "μεγαλύτερο όφελος για την ανθρωπότητα" στη φυσική,τη χημεία,την ειρήνη,τη Φυσιολογία ή την Ιατρική,και τη λογοτεχνία. 
 Αν Νόμπελ έγραψε πολλές διαθήκες κατά τη διάρκεια της ζωής του, το τελευταίο γράφτηκε λίγο πάνω από ένα χρόνο πριν πεθάνει, και υπέγραψε στη Σουηδική-νορβηγική Club στο Παρίσι στις 27 Νοεμβρίου 1895.Νόμπελ κληροδότησε το 94% του το σύνολο του ενεργητικού, 31 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (ΗΠΑ $ 186 εκατομμύρια το 2008), να καθιερώσει και να αποκτήσει τα πέντε βραβεία Νόμπελ. Λόγω του επιπέδου του σκεπτικισμού που περιβάλλει το θα ήταν όχι πριν από 26 Απριλίου του 1897 ότι είχε εγκριθεί από την Storting (το νορβηγικό κοινοβούλιο). Οι εκτελεστές της διαθήκης του ήταν Ragnar Sohlman και Rudolf Lilljequist, ο οποίος διαμόρφωσε το Ίδρυμα Νόμπελ για τη φροντίδα της περιουσίας του Νόμπελ και να οργανώσουν τα βραβεία.
 Τα μέλη της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ που ήταν να απονείμει το Βραβείο Ειρήνης ορίστηκαν λίγο μετά την θα είχε εγκριθεί. Το βραβείο που απονέμει τον τίτλο οργανισμών ακολουθείται:. Ινστιτούτου Καρολίνσκα της στις 7 Ιουνίου, η Σουηδική Ακαδημία στις 9 Ιουνίου, και τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία των Επιστημών στις 11 Ιουνίου.Το Ίδρυμα Νόμπελ, στη συνέχεια, έφτασε σε συμφωνία σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς η Βραβείο Νόμπελ θα πρέπει να απονέμονται. Το 1900, δημιουργήθηκε πρόσφατα το καταστατικό του Ιδρύματος Νόμπελ ήταν διακηρύχθηκε από τον βασιλιά Oscar II.Σύμφωνα με τη διαθήκη του Νόμπελ, η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία των Επιστημών ήταν να απονείμει το βραβείο στη Φυσική.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ

 Το πολύ τρεις νομπελίστες και δύο διαφορετικά έργα μπορεί να επιλεγούν για το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής.Σε σύγκριση με κάποια άλλα βραβεία Νόμπελ, το διορισμό και τη διαδικασία επιλογής για το βραβείο στη Φυσική είναι μακρά και αυστηρή.Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία και έχει γίνει το πιο σημαντικό βραβείο στη Φυσική.
   Οι Νομπελίστες επιλέγονται από την Επιτροπή Νόμπελ για τη Φυσική, μια επιτροπή Νόμπελ που αποτελείται από πέντε μέλη που εκλέγονται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών. Στο πρώτο στάδιο, πολλές χιλιάδες άνθρωποι καλούνται να προτείνουν υποψήφιους. Αυτά τα ονόματα ελέγχονται και θα συζητηθεί από τους εμπειρογνώμονες μέχρι να γίνει η επιλογή.

Στην φωτογραφία αυτή βλέπουμε τους 29 Φυσικούς που συμμετείχαν στην πέμπτη διάσκεψη του Solvay στις Βρυξέλλες το1927.Η πέμπτη αυτή σύνοδος είναι η πιό γνωστή απο όλες τις υπόλοιπες γιατί οι φυσικοί είχαν συγκεντρωθεί για να αναλύσουνε θέματα για τα ηλεκτρόνια και τα φωτόνια και να συζητήσουν την πρόσφατη διατυπομένη κβαντική θεωρία.Να τονίσουμε οτι οι 17 οπο τους εικονιζόμενους πήραν βραβείο Νόμπελ.Εικονίζονται οι μεγαλύτεροι Φυσικοί της ανθρωπότητας

Στην Πρώτη Σειρά: I. Langmuir, Max Planck, Marie Curie, Hendrik Antoon lorentz, Albert Einstein, P. Langevin, Ch. E. Guye, C.T.R. Wilson, O.W. Richardson
Στη Μεσαία Σειρά: P. Debye, M. Knudsen, William L. Bragg, H.A. Kramers, Paul dirac, A.H. Compton, Louis de Broglie, Max Born, Niels Bohr
Στην Πίσω Σειρά: A. Piccard, E. Henriot, P. Ehrenfest, Ed. Herzen, Th. De Bonder, Erwin Scrondinger, E. Verschaffelt, Wolfgang Pauli, Werner Heisenberg, R.H. Fowler, L. Brillouin.  
  Τα έντυπα αποστέλλονται σε περίπου τρεις χιλιάδες άτομα και να τους καλούν να υποβάλουν υποψηφιότητες. Τα ονόματα των υποψηφίων δεν έχουν ποτέ ανακοινωθεί δημοσίως.
   Οι υποψηφιότητες εξετάζονται από την επιτροπή, καθώς και ο κατάλογος παράγεται από διακόσιους περίπου υποψηφίους. Ο κατάλογος διαβιβάζεται στους επιλεγμένους εμπειρογνώμονες σε κάθε τομέα.Έτσι περιορίζονται σε περίπου δεκαπέντε ονόματα. Η επιτροπή υποβάλλει έκθεση με συστάσεις προς το κατάλληλο όργανο.
  Ενώ δεν επιτρέπονται μεταθανάτιες υποψηφιότητες,τα βραβεία μπορεί να δοθούν αν το άτομο πεθάνει κατά τους μήνες μεταξύ της αποφάσεως της Επιτροπής Απονομής Βραβείου (συνήθως τον Οκτώβριο) και της τελετής του Δεκεμβρίου. Πριν από το 1974, μεταθανάτια βραβεία επιτρεπόταν αν ο δικαιούχος είχε πεθάνει, αφού είχε υποβάλει υποψηφιότητά.
 Το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής προϋποθέτει ότι τα επιτεύγματα που αναγνωρίζονται έχουν «δοκιμαστεί με το χρόνο".Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η απόκλιση μεταξύ της ανακάλυψης και του βραβείου είναι συνήθως της τάξης των 20 ετών και μπορεί να είναι πολύ περισσότερο. Για παράδειγμα, οι μισοί από το 1983 το βραβείο Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε στον Subrahmanyan Chandrasekhar για την εργασία του για την αστρική δομή και την εξέλιξη που έγινε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930. Ως μειονέκτημα αυτής της προσέγγισης, είναι ότι δεν ζουν αρκετό καιρό όλοι οι επιστήμονες για να αναγνωριστεί το έργο τους. 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΝΟΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ

 Ένας Φυσικός Νομπελίστας κερδίζει ένα χρυσό μετάλλιο,δίπλωμα που φέρει μια παραπομπή,και ένα χρηματικό ποσό.Το ποσό των χορηγούμενων χρήματος εξαρτάται από τα εισόδημα του Ιδρύματος Νόμπελ εκείνο το έτος.Εάν ένα βραβείο απονέμεται σε περισσότερα από ένα βραβευμένους, τα χρήματα είτε να μοιραστούν ισόποσα μεταξύ τους ή, για τρεις βραβευθέντες, αυτό μπορεί να χωριστεί σε ένα δεύτερο έως δύο τρίτα.Εάν ένα βραβείο απονέμεται από κοινού σε δύο ή περισσότερα βραβευθέντες,τα χρήματα είναι χωρισμένα μεταξύ  τους.

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

 Τα βραβεία Νόμπελ μετάλλια, κόβονται στη Σουηδία και το Νομισματοκοπείο της Νορβηγίας από το 1902,είναι σήματα κατατεθέντα της το Ίδρυμα Νόμπελ.
Το βραβείο Νόμπελ μετάλλιο
 Κάθε μετάλλιο έχει μια εικόνα του Alfred Nobel στο αριστερό προφίλ στην εμπρόσθια όψη (μπροστινή όψη του νομίσματος). Το βραβείο Νόμπελ μετάλλιο της Φυσικής, Χημείας, Φυσιολογίας ή Ιατρικής, Λογοτεχνίας και δείχνουν την εικόνα του Alfred Nobel και τα χρόνια της γέννησης και του θανάτου του (1833-1896).
ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ 
 Πορτρέτο του Νόμπελ εμφανίζεται επίσης στην εμπρόσθια όψη του Νόμπελ Ειρήνης μετάλλιο και το μετάλλιο για το βραβείο στα Οικονομικά, αλλά με ελαφρώς διαφορετικό σχεδιασμό.Η εικόνα στο πίσω μέρος ενός μεταλλίου ποικίλλει ανάλογα με το ίδρυμα που χορηγεί τον βραβείο. Η αντίστροφη πλευρά των μεταλλίων του βραβείο Νόμπελ για τη Χημεία και τη Φυσική μοιράζονται την ίδια σχεδίαση.

ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ

 Οι Νομπελίστες λαμβάνουν ένα δίπλωμα απευθείας από τα χέρια του βασιλιά της Σουηδίας. Κάθε δίπλωμα είναι μοναδικά σχεδιασμένο από το βραβείο ιδρύματα που χορηγούν τους για το Νόμπελ που λαμβάνει.
Το δίπλωμα
 Το δίπλωμα που περιέχει μια εικόνα και κείμενο το οποίο αναφέρει το όνομα του Νόμπελ και κατά κανόνα παραπομπή της γιατί έλαβαν το βραβείο.

ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

 Στο βραβευμένο δίνεται επίσης ένα χρηματικό ποσό όταν λαμβάνει το βραβείο Νόμπελ,με τη μορφή ενός εγγράφου που επιβεβαιώνει το ποσό.Το 2009, το χρηματικό ποσό ήταν 10 εκατ. SEK (ΗΠΑ $ 1,4 εκατ.) Το ποσό μπορεί να διαφέρει ανάλογα σε πόσα χρήματα το Ίδρυμα Νόμπελ μπορεί να χορηγεί το συγκεκριμένο έτος.Εάν υπάρχουν δύο νικητές σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, η επιδότηση βραβείο κατανέμεται ισόποσα μεταξύ των δικαιούχων. Εάν υπάρχουν τρεις, η αναθέτουσα επιτροπή έχει τη δυνατότητα της διαίρεσης της επιχορήγησης εξίσου, ή τη χορήγηση κατά το ήμισυ έως έναν παραλήπτη και ένα τέταρτο σε κάθε μία από τις άλλες.

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ

 Η επιτροπή και το ίδρυμα που ενεργεί ως επιτροπή επιλογής για το βραβείο ανακοινώνει συνήθως τα ονόματα των επιτυχόντων, τον Οκτώβριο.
 Το βραβείο απονέμεται στη συνέχεια σε επίσημη τελετή και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου,η επέτειος του θανάτου του Νόμπελ.
Το δημαρχείο της Στοκχόλμης 

 "Το αποκορύφωμα της τελετής βραβείων Νόμπελ στη Στοκχόλμη είναι όταν κάθε βραβευμένη με βραβείο Νόμπελ βήματα προς τα εμπρός για να λάβει το βραβείο από τα χέρια της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά της Σουηδίας. ... Κάτω από τα μάτια του βλέποντας τον κόσμο, η βραβευμένη με βραβείο Νόμπελ λαμβάνει τρία πράγματα: ένα δίπλωμα, ένα μετάλλιο και ένα έγγραφο που να βεβαιώνει το ποσό βραβείο "
   Η επίσημη τελετή  Νόμπελ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο δημαρχείο της Στοκχόλμης .

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΠΕΛ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

 Η Επιτροπή Νόμπελ στη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών είναι υπεύθυνη για την επιλογή των υποψηφίων από τα ονόματα που υποβάλλονται προς εξέταση από ειδικευμένο προσωπικό, που έχουν προσκληθεί από επίσημες επιστολές.

Τα μέλη της επιτροπής εκλέγονται για μια περίοδο 3 ετών μεταξύ των μελών της Ακαδημίας

 Τα μέλη της επιτροπής εκλέγονται για μια περίοδο 3 ετών μεταξύ των μελών της Ακαδημίας. Κατά την αξιολόγηση των προσόντων των υποψηφίων, η Επιτροπή επικουρείται από ειδικά επιφορτισμένους τεχνικούς συμβούλους.

Επιτροπή Νόμπελ Φυσικής 2012

Björn Jonson (Πρόεδρος)
Καθηγητής της θεμελιώδους φυσικής

Lars Bergström (Γραμματέας)
Ο καθηγητής της Θεωρητικής Φυσικής

Lars Brink (Μέλος)
Ο καθηγητής της Θεωρητικής Φυσικής Σωματιδίων

Björn Johansson (Μέλος)
Καθηγητής της Φυσικής

Anne L'Huillier (Μέλος)
Καθηγητής της Ατομικής Φυσικής

Per Delsing (Μέλος)
Καθηγητής της Φυσικής

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ


Σχηματίστηκε 2 Ιούνη του 1739

Έδρα Στοκχόλμη, Σουηδία

Σύνθεση 1600 μέλη

175 ξένα μέλη

Πρόεδρος Svante Lindqvist

 Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών  είναι μία από τις βασιλικές ακαδημίες της Σουηδίας.Η Ακαδημία είναι μια ανεξάρτητη,μη κυβερνητική επιστημονική οργάνωση που δρα για την προαγωγή των επιστημών,κυρίως στις φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά.
 Η Ακαδημία ιδρύθηκε στις 2 του Ιούνη 1739 από το φυσιοδίφης Carl Linnaeus, από το Jonas Alströmer,από το μηχανολόγο μηχανικό Marten Triewald,από τους δημόσιους υπάλληλους Sten Καρλ Bielke και Carl Wilhelm Cederhielm, και από το πολιτικό Anders Johan von Höpken.
 Ο σκοπός της Ακαδημίας ήταν να επικεντρωθεί σε πρακτικά χρήσιμες γνώσεις, και να δημοσιεύσει στα σουηδικά, προκειμένου να διαδοθούν ευρέως τα πορίσματα της Ακαδημίας.Η Ακαδημία είχε ως στόχο να είναι διαφορετικό από το Royal Society of Sciences στην Ουψάλα, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1719 και δημοσιεύτηκε στα λατινικά.
 Η τοποθεσία κοντά στην εμπορική δραστηριότητα στην πρωτεύουσα της Σουηδίας (η οποία σε αντίθεση με Ουψάλα δεν έχουν ένα πανεπιστήμιο αυτή τη στιγμή) ήταν επίσης σκόπιμη.Η ακαδημία αυτή διαμορφώθηκε μετά από την Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου και της Academie Royale des Sciences στο Παρίσι, στη Γαλλία.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΝΟΜΠΕΛ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

 105 βραβεία Νόμπελ Φυσικής έχουν απονεμηθεί από το 1901.Δεν έχουν απονεμηθεί έξι φορές:το 1916,1931,1934,1940,1941,και 1942.
105 βραβεία Νόμπελ Φυσικής έχουν απονεμηθεί από το 1901
  Γιατί τα βραβεία Νόμπελ δεν χορηγούνται σε εκείνα τα χρόνια; Στο καταστατικό του το Ίδρυμα Νόμπελ λέει: 
  «Εάν κανένα από τα έργα υπό εξέταση βρίσκεται για να είναι η σημασία που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο, το χρηματικό έπαθλο θα είναι διαθέσιμο έως το επόμενο έτος εάν, ακόμη και τότε, το βραβείο δεν μπορεί. πρόκειται να συναφθεί, το ποσό προστίθεται στα  ταμεία του Ιδρύματος. " 
 Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου και Β, λιγότερα βραβεία Νόμπελ απονεμήθηκαν.

47 Βραβεία Νόμπελ Φυσικής έχουν δοθεί σε ένα μόνο φυσικό.
29 Βραβεία Νόμπελ Φυσικής μοιράζονται δύο βραβευθέντες.
29 Βραβεία Νόμπελ Φυσικής μοιράζονται από κοινού από τρεις νικητές.

  Γιατί συμβαίνει αυτό; Στο καταστατικό του το Ίδρυμα Νόμπελ λέει: 
 "Ένα ποσό βραβείο μπορεί να είναι εξίσου μεταξύ δύο έργων, καθένα από τα οποία θεωρείται ότι αξίζει ένα βραβείο Εάν μια εργασία που ανταμείβεται έχει παραχθεί από δύο ή τρία άτομα, το βραβείο. πρέπει να απονεμηθεί σε όλους από κοινού. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένα ποσό βραβείο να επιμερίζεται σε περισσότερους από τρία άτομα. "

ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΦΥΣΙΚΟΙ


 Το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε σε 192 βραβευθέντες 1901-2011. Όπως ο John Bardeen έχει βραβευτεί δύο φορές υπάρχουν 191 άτομα που έχει απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Φυσικής από το 1901.

Ο ΝΕΑΡΟΤΕΡΟΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΦΥΣΙΚΟΣ
 Ο Lawrence Bragg
 Μέχρι σήμερα,ο νεότερος βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ στη Φυσική είναι ο Lawrence Bragg,ο οποίος ήταν 25 ετών όταν του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ με τον πατέρα του το 1915

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΦΥΣΙΚΟΣ
Ο Raymond Davis Jr
  Ο μεγαλύτερος σε ηλικία  βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ στη Φυσική μέχρι σήμερα είναι ο Raymond Davis Jr, ο οποίος ήταν 88 ετών όταν του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2002.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
H Marie Curie
H Μaria Goeppert-Mayer
  Από τα 191 άτομα που απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική, μόνο δύο είναι γυναίκες.
1903 - Marie Curie (βραβευμένο επίσης το 1911 το βραβείο Νόμπελ Χημείας.)
1963 - Μaria Goeppert-Mayer

ΠΟΛΛΑΠΛΟΙ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΦΥΣΙΚΟΙ

 Ο Τζον Μπαρντίν (John Bardeen, 23 Μαΐου 1908 – 30 Ιανουαρίου 1991) ήταν Αμερικανός φυσικός και ηλεκτρολόγος μηχανικός, ο μόνος άνθρωπος στην Ιστορία που τιμήθηκε δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής: το 1956 για το τρανζίστορ (μαζί με τους Σόκλεϋ και Μπράταιην) και το 1972 για τη θεωρία της υπεραγωγιμότητας (μαζί με τους Κούπερ και Σρίφερ, γι' αυτό και ονομάσθηκε Θεωρία BCS, από τα αρχικά τους).
  Ο John Bardeen είναι το μόνο πρόσωπο που έχει λάβει το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική δύο φορές.Η Μαρία Κιουρί τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ δύο φορές, μία φορά στη Φυσική και στη Χημεία μια φορά.

John Bardeen

Νόμπελ Φυσικής 1956
Νόμπελ Φυσικής 1972 

Marie Curie

Νόμπελ Φυσικής 1903
Νόμπελ Χημείας 1911

ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΟΜΠΕΛ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ 

  Δεν έχει υπάρξει κανένα μεταθανάτιο βραβείο Νόμπελ στη Φυσική. Από το 1974, το καταστατικό του το Ίδρυμα Νόμπελ ορίζει ότι ένα βραβείο δεν μπορεί να απονεμηθεί μετά θάνατον, εκτός εάν ο θάνατος επήλθε μετά την ανακοίνωση του βραβείου Νόμπελ. Πριν από το 1974, το βραβείο Νόμπελ έχει απονεμηθεί μόνο μετά τον θάνατό του δύο φορές: να Dag Hammarskjold (Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 1961) και Erik Axel Karlfeldt (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1931).

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

Παντρεμένα ζευγάρια:

Παντρεμένα ζευγάρια:

 Η Marie Curie και ο Pierre Curie απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1903. Μαρία Κιουρί τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για δεύτερη φορά το 1911,αυτή τη φορά που λαμβάνει το βραβείο Νόμπελ στη Χημεία.
 Μία από τις κόρες του Μαρία και Πιέρ Κιουρί,η Irene Joliot-Curie,τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1935 μαζί με τον σύζυγό της Frédéric Joliot.

Πατέρας και γιος:

Niels Bohr, 1922 και Aage Ν. Bohr, 1975O William Bragg και  Lawrence Bragg
Kai Μ. Siegbahn

Manne Siegbahn
JJ Thomson και George Paget Thomson
O William Bragg και  Lawrence Bragg, 1915
Niels Bohr, 1922 και Aage Ν. Bohr, 1975
Manne Siegbahn, 1924 και Kai Μ. Siegbahn, 1981
JJ Thomson, 1906 και George Paget Thomson, 1937

  Η λέξη «Νόμπελ» αναφέρεται στην ύπαρξη από το στεφάνι δάφνης.
 Στην ελληνική μυθολογία,ο θεός Απόλλων απεικονίζεται φορώντας ένα δάφνινο στεφάνι στο κεφάλι του.Ένα στεφάνι δάφνης είναι ένα κυκλικό στεφάνι από κλαδιά και τα φύλλα της δάφνης (στα λατινικά: Laurus nobilis).Στην αρχαία Eλλάδα στεφάνια δάφνης απονεμήθηκαν σε νικητές ως ένδειξη τιμής τόσο σε αθλητικές διοργανώσεις και στην ποιητική συναντά.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ


ΈτοςΌνομαΧώραΘέμα
1901WilhelmRöntgen.JPGΒίλχελμ Κόνραντ ΡέντγκενFlag of Prussia (1892-1918).svg Πρωσία«για την ανακάλυψη των ακτίνων Χ»[
1902Hendrik Antoon Lorentz.jpgΧέντρικ Αντόον ΛόρεντζFlag of the Netherlands.svg Ολλανδία«για τις έρευνές τους πάνω στην επιρροή του μαγνητισμού σε φαινόμενα ακτινοβολίας» (Φαινόμενο Ζέεμαν)
Pieter Zeeman.jpgΠιέτερ Ζέεμαν
1903Becquerel Henri photograph.jpgΑνρί ΜπεκερέλFlag of France.svg Γαλλία«για την ανακάλυψη της αυθόρμητης ραδιενέργειας»
PierreCurie.jpgΠιερ ΚιουρίFlag of France.svg Γαλλία«για τις έρευνές τους πάνω στα φαινόμενα ακτινοβολίας που ανακάλυψε ο Ανρί Μπεκερέλ»
Mariecurie.jpgΜαρία ΚιουρίFlag of Poland.svg Πολωνία
1904John William Strutt.jpgΤζον Ουίλιαμ Στρατ, 3ος Βαρώνος ΡάλεϊFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για τις έρευνές του πάνω στις πυκνότητες των πιο σημαντικών αερίων και για την ανακάλυψη του αργού σε συσχέτιση με τις παραπάνω μελέτες»[14]
1905Phillipp Lenard in 1900.jpgΦίλιπ Έντουαρντ Άντον φον ΛέναρντFlag of Germany.svg Γερμανία«για τις εργασίες του επί των καθοδικών ακτίνων»
1906Jj-thomson3.jpgΣερ Τζόζεφ Τζον ΤόμσονFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«ως αναγνώριση για τη συμβολή του στις θεωρητικές και πειραματικές εργασίες επί της ηλεκτρικής αγωγιμότητας των αερίων»
1907Albert Abraham Michelson2.jpgΆλμπερτ Έιμπραχαμ ΜάικελσονFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τις οπτικές συσκευές ακριβείας (που κατασκεύασε) και τις εργασίες στη Φασματοσκοπία που ακολούθησαν με τη βοήθειά τους». Βλ. και Πείραμα Μάικελσον-Μόρλεϋ
1908G lippmann.jpgΓκάμπριελ ΛίπμανFlag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο«για τη μέθοδο της αναπαραγωγής χρωμάτων φωτογραφικά, βασισμένη στο φαινόμενο της συμβολής»
1909Guglielmo Marconi.jpgΓκουλιέλμο ΜαρκόνιFlag of Italy.svg Ιταλία«για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της ασύρματης τηλεγραφίας»
Ferdinand Braun.jpgΚαρλ Φέρντιναντ ΜπράουνFlag of Germany.svg Γερμανία
1910Johannes Diderik van der Waals.jpgΓιοχάνες Ντίντερικ Βαν Ντερ ΒάαλςFlag of the Netherlands.svg Ολλανδία«για την εργασία του στην καταστατική εξίσωση για τα αέρια και τα υγρά» (βλ. Δύναμη Βαν Ντερ Βάαλς)[20]
1911Wilhelm Wien 1911.jpgΒίλχελμ ΒινFlag of Germany.svg Γερμανία«για τις ανακαλύψεις του πάνω στους νόμους που διέπουν τη θερμική ακτινοβολία» (βλ. Νόμος του Βίεν)[21]
1912Nils Gustaf Dalén.jpgΝιλς Γκούσταφ ΝταλένFlag of Sweden.svg Σουηδία«για την εφεύρεση των αυτόματων ρυθμιστών για το φωτισμό σε φάρους και σημαδούρες»[22]
1913Kamerlingh portret.jpgΧάικε ΚάμερλινFlag of the Netherlands.svg Ολλανδία«για τις έρευνες στις ιδιότητες της ύλης σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες οδήγησαν στην παραγωγή του υγρού ήλιου»[23]
1914Max von Laue.jpgΜαξ φον ΛάουεFlag of Germany.svg Γερμανία«για την ανακάλυψη της σκέδασης των ακτίνων Χ από κρυστάλλους»[24]
1915
William Henry Bragg
Σερ Γουίλιαμ Χένρι ΜπραγκFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για τη συμβολή τους στην ανάλυση της κρυσταλλικής δομής με ακτίνες Χ»[25]
Wl-bragg.jpgΓουίλιαμ Λόρενς Μπραγκ
1916Δεν δόθηκε
1917Charles Glover Barkla.jpgΤσαρλς Γκλόβερ ΜπάρκλαFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για την ανακάλυψη της χαρακτηριστικής ακτινοβολίας Ρέντγκεν των στοιχείων»[26]
1918Max Planck (Nobel 1918).jpgΜαξ ΠλανκFlag of Germany.svg Γερμανία«ως αναγνώριση για τη συμβολή του στην εξέλιξη της φυσικής με την ανακάλυψη των κβάντων ενέργειας»
1919Johannes Stark.jpgΓιοχάννες ΣταρκFlag of Germany.svg Γερμανία«για την ανακάλυψη του φαινομένου Ντόπλερ»
1920Guillaume 1920.jpgΣαρλ Εντουάρ ΓκιγιόμFlag of Switzerland.svg Ελβετία«για τη συμβολή του σε πειράματα ακριβείας, μέσω της ανακάλυψης ανωμαλιών στα κράματα νικελίου - ατσαλιού»[29]
1921Einstein1921 by F Schmutzer 4.jpgΆλμπερτ ΑινστάινFlag of Germany.svg Γερμανία«για τη συμβολή του στη θεωρητική φυσική, και για την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου»[30]
1922Niels Bohr.jpgΝιλς Χένρικ Ντάβιντ ΜπορFlag of Denmark.svg Δανία«για την έρευνά του επί της δομής των ατόμων και της ακτινοβολίας που προέρχεται από αυτά»[31]
1923Robert-millikan2.jpgΡόμπερτ Άντριους ΜίλλικανFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την εργασία του πάνω στο στοιχειώδες φορτίο του ηλεκτρικού ρεύματος και στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο»[32]
19241924 Karl Manne Siegbahn.jpgΚαρλ ΣίγκμπανFlag of Sweden.svg Σουηδία«για την εργασία του πάνω στη στερεοσκοπία ακτίνων Χ»[33]
1925James Franck.jpgΤζέημς ΦρανκFlag of Germany.svg Γερμανία«για την ανακάλυψη των νόμων που διέπουν την κρούση ενός ηλεκτρονίου με ένα άτομο»[34]
Gustav Hertz.jpgΓκούσταφ Χερτς
1926Jean Perrin 1926.jpgΖαν Μπατίστ ΠερένFlag of France.svg Γαλλία«για την εργασία του επί της ασυνεχούς δομής της ύλης»
1927Arthur Holly Compton.gifΆρθουρ Χόλι ΚόμπτονFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη του φαινομένου που πήρε το όνομά του, βλ. Φαινόμενο Κόμπτον»
Charles Thomson Rees Wilson at 1927 Solvay conference.jpgΤσαρλς Τόμσον Ρις ΓουίλσονFlag of the United Kingdom.svg Σκωτία«για τη μέθοδο που κάνει ορατές τις τροχιές φορτισμένων σωματιδίων, μέσω υγροποίησης σταγονιδίων»
1928Niels BohrUpOwenWillansRichardsonDownSolvay1927.JPGΌουεν Γουίλανς ΡίτσαρντσονFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για την εργασία του στο θερμιονικό φαινόμενο και ειδικότερα για την ανακάλυψη του νόμου που πήρε το όνομά του»
1929Broglie Big.jpgΠρίγκηπας Λουί-Βικτόρ Πιερ Ραϋμόν, Δούκας του ΜπρολίFlag of France.svg Γαλλία«για την ανακάλυψη της κυματικής φύσης των ηλεκτρονίων»
1930Sir CV Raman.JPGΤσαντρασεχάρα Βενκάτα ΡαμάνFlag of India.svg Ινδία«για την εργασία του στη διάχυση του φωτός και την ανακάλυψη του φαινομένου που φέρει το όνομά του»
1931Δεν απονεμήθηκε
1932Werner Heisenberg at 1927 Solvay Conference.JPGΒέρνερ Καρλ ΧάιζενμπεργκFlag of Germany.svg Γερμανία«για τη δημιουργία της Κβαντομηχανικής»
1933Erwin Schrödinger (1933).jpgΈρβιν ΣρέντιγκερFlag of Austria.svg Αυστρία«για την ανακάλυψη νέων, παραγωγικών μορφών της ατομικής θεωρίας»[41]
Dirac 4.jpgΠολ Άντριεν Μορίς ΝτιράκFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία
1934Δεν δόθηκε
1935James Chadwick.jpgΤζέιμς ΤσάντγουικFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για την ανακάλυψη του νετρονίου»[42]
1936Hess.jpgΒίκτορ Φραντς ΕςFlag of Austria.svg Αυστρία«για την ανακάλυψη της κοσμικής ακτινοβολίας»[43]
Carl anderson.1937.jpgΚαρλ Ντέιβιντ ΆντερσονFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη του ποζιτρονίου»[43]
1937Clinton Davisson.jpgΚλίντον Τζόζεφ ΝτέιβισονFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την πειραματική ανακάλυψη της σκέδασης ηλεκτρονίων από κρυστάλλους»[44]
George Paget Thomson.jpgΤζορτζ ΤόμσονFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία
1938Enrico Fermi 1943-49.jpgΕνρίκο ΦέρμιFlag of Italy.svg Ιταλία«για την απόδειξη ύπαρξης καινούριων ραδιενεργών στοιχείων παραγόμενων με εκπομπή νετρονίου και για τη σχετική ανακάλυψη πυρηνικών αντιδράσεων προκαλούμενων από αργά νετρόνια»
1939Ernest Orlando Lawrence.jpgΈρνεστ Ορλάντο ΛόρενςFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την εφεύρεση και την εξέλιξη του κυκλότρου και για τα αποτελέσματα που αποκτήθηκαν μέσω αυτού, κυρίως αυτά που αφορούν τεχνητά ραδιενεργά στοιχεία»
1940Δεν δόθηκε
1941Δεν δόθηκε
1942Δεν δόθηκε
1943Otto Stern.jpgΌττο ΣτερνFlag of Germany.svg Γερμανία«για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της μεθόδου των μοριακών ακτίνων».
1944Isidor Isaac Rabi.jpgΊσιντορ Ισαάκ ΡάμπιFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη μέθοδο καταγραφής των μαγνητικών ιδιοτήτων του ατομικού πυρήνα».
1945Wolfgang Pauli young.jpgΒόλφγκανγκ ΠάουλιFlag of Austria.svg Αυστρία«για την ανακάλυψη της Απαγορευτικής Αρχής» που φέρει το όνομά του.[49]
1946Bridgman.jpgΠέρσι Γουίλλιαμς ΜπρίντγκμανFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την εφεύρεση μιας συσκευής ικανής να παράγει εξαιρετικά υψηλές πιέσεις και για τις ανακαλύψεις που έκανε στο πεδίο της Φυσικής υψηλών πιέσεων»[50]
1947EVAppleton.jpgΈντουαρντ Βίκτορ ΆπλετονFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για τις έρευνές του στη Φυσική της ατμόσφαιρας, και για την ανακάλυψη του λεγόμενου στρώματος Άπλετον»[51]
1948Blackett-large.jpgΠάτρικ Μέιναρντ Στιούαρτ ΜπλάκετFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για την εξέλιξη της μεθόδου του θαλάμου Γουίλσον (cloud chamber) και για τις ανακαλύψεις στην Πυρηνική Φυσική και την κοσμική ακτινοβολία»[52]
1949Yukawa.jpgΧιντέκι ΓιουκάουαFlag of Japan.svg Ιαπωνία«για την πρόβλεψη της ύπαρξης των μεσονίων, βασισμένη σε θεωρητική εργασία επί των πυρηνικών δυνάμεων» (δείτε Δυναμικό Γιουκάβα)[53]
1950Cecil Powell.jpgΣέσιλ Φρανκ ΠάουελFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για την ανάπτυξη της φωτογραφικής μεθόδου μελέτης πυρηνικών διεργασιών και για τις ανακαλύψεις σχετικά με μεσόνια που έγιναν με αυτή τη μέθοδο»[54]
1951Τζον Ντάγκλας ΚόκροφτFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για την πρωτότυπη εργασία τους πάνω στη μετατροπή του ατομικού πηρήνα, με τεχνητώς επιταχυνθέντα ατομικά σωματίδια»[55]
Ernest Walton.jpgΈρνεστ Τόμας Σάιντον ΓουόλτονFlag of Ireland.svg Ιρλανδία
1952Felix Bloch, Stanford University.jpgΦέλιξ ΜπλοχFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανάπτυξη νέων μεθόδων στα πυρηνικά μαγνητικά πειράματα ακριβείας, και για τις ανακαλύψεις που έγιναν σχετικά με αυτά»[56]
Edward Mills Purcell.jpgΈντουαρντ Μιλς ΠάρσελλFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1953Zernike.jpgΦριτς Φρέντερικ ΖερνίκεFlag of the Netherlands.svg Ολλανδία[57]
1954Max Born.jpgΜαξ ΜπορνFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για τη θεμελιώδη έρευνα στην Κβαντική μηχανική, ειδικότερα για τη στατιστική ερμηνεία της κυματοσυνάρτησης»[58]
Bothe.jpgΒάλτερ ΜπότεFlag of Germany.svg Δυτική Γερμανία«για τη συμπτωτική μέθοδο και τις ανακαλύψεις που έγιναν σχετικά με αυτή»[58]
1955Willis Lamb 1955.jpgΓουίλις Γιουτζίν ΛαμπFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τις ανακαλύψεις του σχετικά με τη λεπτή υφή του φάσματος του υδρογόνου»[59]
Polykarp Kusch.jpgΠόλυκαρπ ΚουςFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τον ακριβή προσδιορισμό της μαγνητικής ροπής του ηλεκτρονίου»[59]
1956Bardeen.jpgΤζον ΜπαρντίνFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τις έρευνές τους επί των ημιαγωγών και για την ανακάλυψη του τρανζίστορ»[60]
Brattain.jpgΓουόλτερ Χάουζερ ΜπράταιηνFlag of the United States.svg Η.Π.Α
William Shockley, Stanford University.jpgΓουίλλιαμ Μπράντφορντ ΣόκλεϋFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1957Τσουνγκ Ντάο ΛιFlag of the Republic of China.svgΔημοκρατία της Κίνας«για τη βαθιά έρευνα των λεγόμενων «νόμων ομοτιμίας» (parity laws), η οποία οδήγησε σε πολύ σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τα στοιχειώδη σωματίδια»[61]
CNYang.jpgΤσεν Νινγκ ΓιανγκFlag of the Republic of China.svg Δημοκρατία της Κίνας
1958Cerenkov.jpgΠάβελ Αλεξέγιεβιτς ΤσερενκόφFlag of the Soviet Union.svg Σοβιετική Ένωση«για την ανακάλυψη και την ερμηνεία του φαινομένου Τσερενκόφ-Βαβίλοφ»[62]
Ilya Frank.jpgΊλια Φρανκ
Igor Tamm.jpgΊγκορ Γιεβγκένιεβιτς Ταμ
1959Owen Chamberlain.jpgΌουεν ΤσάμπερλεϊνFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη του αντιπρωτονίου»
Segre.jpgΕμίλιο Τζίνο ΣεγκρέFlag of Italy.svg Ιταλία
1960Donald Glaser.jpgΝτόναλτ Άρθουρ ΓκλέιζερFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την εφεύρεση του θαλάμου φυσαλίδων»
1961Robert Hofstadter.jpgΡόμπερτ ΧόφσταντερFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τις πρωτότυπες μελέτες της σκέδασης ηλεκτρονίου από ατομικό πυρήνα, και για τις σχετικές ανακαλύψεις σχετικά με τη δομή των νουκλεονίων»[65]
Mossbauer.jpgΡούντολφ Λούντβιχ ΜέσμπαουερFlag of Germany.svg Δυτική Γερμανία«για τις έρευνες σχετικά με την ακτινοβολία γάμμα και την ανακάλυψη του φαινομένου που πήρε το όνομά του». Δείτε: Φαινόμενο Μοσμπάουερ[65]
1962Landau.jpgΛεβ Νταβίντοβιτς ΛαντάουFlag of the Soviet Union.svg Σοβιετική Ένωση«για τις πρωτότυπες θεωρίες του σχετικά με τη συμπυκνωμένη ύλη, και ειδικότερα για το υγρό ήλιο»[66]
1963Wigner.jpgΓιουτζίν ΓουίγκνερFlag of Hungary.svg Ουγγαρία«για τη συμβολή του στη θεωρία του ατομικού πυρήνα και των στοιχειωδών σωματιδίων, ειδικότερα μέσω της ανακάλυψης και εφαρμογής θεμελιωδών αρχών συμμετρίας»[67]
Maria Goeppert-Mayer.jpgΜαρία Γκέπερτ-ΜάγιερFlag of Germany.svg Γερμανία«για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τη δομή των πυρηνικών φλοιών»[67]
Johannes Hans Daniel Jensen (1907–1973).jpgΤ. Χανς Ντ. ΓιένσενFlag of Germany.svg Γερμανία
1964Basov.jpgΝικολάι Γκεννάντιεβιτς ΜπάσοφFlag of the Soviet Union.svg Σοβιετική Ένωση«για τη θεμελιώδη εργασία τους στον τομέα της κβαντικής ηλεκτρονικής, η οποία οδήγησε στην κατασκευή ταλαντωτών και ενισχυτών βασισμένων στην αρχή Μέιζερ-λέιζερ»
Aleksandr Prokhorov.jpgΑλεξάντρ ΠρόχοροφFlag of the Soviet Union.svg Σοβιετική Ένωση
Charles Hard Townes-Nibib-2007-retouched.jpgΤσαρλς Χαρντ ΤάουνςFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1965RichardFeynman-PaineMansionWoods1984 copyrightTamikoThiel bw.jpgΡίτσαρντ Φίλλιπς ΦάινμανFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη θεμελιώδη τους εργασία στον τομέα της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής, με βαθιές συνέπειες στη Σωματιδιακή Φυσική»[69]
Schwinger.jpgΤζούλιαν ΣβίνγκερFlag of the United States.svg Η.Π.Α
Tomonaga.jpgΣιν-Ιτίρο Τομονάγκα,Flag of Japan.svg Ιαπωνία
1966Kastler.jpgΑλφρέντ ΚαστλέρFlag of France.svg Γαλλία«για την ανακάλυψη και εξέλιξη οπτικών μεθόδων για τη μελέτη των ερτζιανών συντονισμών των ατόμων»
1967Hans Bethe.jpgΧανς Αλμπρεχτ ΜπέτεFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη συμβολή του επί των πυρηνικών διεργασιών, ειδικότερα για τις ανακαλύψεις σχετικά με την παραγωγή ενέργειας στα άστρα»
1968Luis Alvarez ID badge.pngΛούις ΆλβαρεζFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη συμβολή του στη Σωματιδιακή Φυσική, ειδικότερα για την ανακάλυψη ενός μεγάλου αριθμού καταστάσεων συντονισμού»
1969Murray Gell-Mann.jpgΜάρεϋ Γκελ-ΜανFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη συμβολή του και τις ανακαλύψεις σχετικά με την κατηγοριοποίηση των στοιχειωδών σωματιδίων και τις αλληλεπιδράσεις τους»[73]
1970YoungAlfven.jpgΧανς Όλοφ Γκόστα ΑλφβένFlag of Sweden.svg Σουηδία«για τη θεμελιώδη εργασία του και τις ανακαλύψεις του στη Μαγνητοϋδροδυναμική, με ποικίλες εφαρμογές σε διαφορετικά πεδία της Φυσικής Πλάσματος»
Louis Neel 1970.jpgΛουί ΝεέλFlag of France.svg Γαλλία«για τη θεμελιώδη εργασία του και τις ανακαλύψεις σχετικά με τον σιδηρομαγνητισμό και τον παραμαγνητισμό, οι οποίες οδήγησαν σε σημαντικές εφαρμογές στη Φυσική στερεάς κατάστασης»
1971Ντένις ΓκέιμπορFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για την εφεύρεση και εξέλιξη της ολογραφικής μεθόδου»
1972Bardeen.jpgΤζον ΜπαρντίνFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την από κοινού εξέλιξη της θεωρίας της υπεραγωγιμότητας, (Θεωρία BCS)».
Nobel Laureate Leon Cooper in 2007.jpgΛέον Νιλ ΚούπερFlag of the United States.svg Η.Π.Α
John Robert Schrieffer.jpgΤζον Ρόμπερτ ΣρίφερFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1973Λέο ΕσάκιFlag of Japan.svg Ιαπωνία«για τις πειραματικές ανακαλύψεις τους σχετικά με το Φαινόμενο Σήραγγας σε ημιαγωγούς και υπεραγωγούς»
Ivar Giaever.jpgΊβαρ ΓκιέβερFlag of the United States.svg Η.Π.Α
Νορβηγία
Μπράιαν ΤζόζεφσονFlag of Wales.svg Ουαλία«για τις θεωρητικές προβλέψεις των ιδιοτήτων ενός υπεραγωγού, ειδικότερα για τα φαινόμενα που είναι γνωστά ως φαινόμενα Τζόζεφσον»
1974Μάρτιν ΡάιλFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για την πρωτότυπη εργασία τους στη Ραδιοαστροφυσική: Ο Ράιλ για τις παρατηρήσεις και τις εφευρέσεις του, ο Χιούις για τον σημαντικό ρόλο στην ανακάλυψη των πάλσαρ»
Άντονι ΧίουιςFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία
1975Άαγκε ΜπορFlag of Denmark.svg Δανία«για την ανακάλυψη της συσχέτισης μεταξύ της ολικής και της σωματιδιακής κίνησης στον ατομικό πυρήνα, και για την εξέλιξη της θεωρίας της δομής των ατομικών πυρήνων βασισμένη στην παραπάνω συσχέτιση»
Μπεν Ρόι ΜότελσονFlag of Denmark.svg Δανία
Λέο Τζέιμς ΡέινγουότερFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1976Burton Richter - charm quark.jpgΜπάρτον ΡίχτερFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την πρωτότυπη εργασία τους στην ανακάλυψη ενός βαρέος στοιχειώδους σωματίου νέου είδους. Συγκεκριμένα, για την ανακάλυψη του J/Ψ σωματιδίου και για την επιβεβαίωση της ιδέας ότι η βαρυονική ύλη (όπως το πρωτόνιο και το νετρόνιο) είναι φταγμένη από κουάρκ»[80]
Σάμιουελ Τσάο Τσουνγκ ΤινγκFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1977Andersonphoto.jpgΦίλιπ Γουόρεν ΆντερσονFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τις θεμελιώδεις θεωρητικές έρευνες της ηλεκτρονιακής δομής μαγνητικών και διαταραγμένων συστημάτων»[81]
Νέβιλ Φράνσις ΜοτFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία
Τζον Χάσμπρουκ βαν ΒλεκFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1978KustodiyevSemenov Kapitsa.JPGΠιοτρ Λεονίντοβιτς ΚαπίτσαFlag of the Soviet Union.svg Σοβιετική Ένωση«για τις βασικές εφευρέσεις και ανακαλύψεις στον τομέα της Φυσικής χαμηλών θερμοκρασιών»
Arno Penzias.jpgΆρνο Άλαν ΠενζίαςFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη της ακτινοβολίας υποβάθρου στην περιοχή των μικροκυμάτων»
Wilson penzias200.jpgΡόμπερτ Γούντροου ΓουίλσονFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1979Sheldon Glashow at Harvard.jpgΣέλντον Λι ΓκλάσοουFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη συμβολή τους στη θεωρία των ενοποιημένων ηλεκτρασθενών αλληλεπιδράσεων των στοιχειωδών σωματιδίων, η οποία συμπεριλάμβανε μεταξύ άλλων και την πρόβλεψη των φορέων της ασθενούς αλληλεπίδρασης, τα W και Ζ μποζόνια»
Αμπντούς ΣαλάμFlag of Pakistan.svg Πακιστάν
Steven-weinberg.jpgΣτίβεν ΒάινμπεργκFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1980James Watson Cronin 2006.jpgΤζέιμς Γουότσον ΚρόνινFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη των παραβιάσεων θεμελιωδών αρχών συμμετρίας στην καταστροφή των ουδέτερωνΚ-μεσονίων»
Βαλ Λόγκτσον ΦιτςFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1981Nico 2006 Tucson Wiki.pngΝίκολας ΜπλέμπεργκενFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη συμβολή τους στην εξέλιξη της Φασματοσκοπίας με λέιζερ»
Artur Schawlow, Stanford University.jpgΆρθουρ Λέοναρντ ΣόουλοουFlag of the United States.svg Η.Π.Α
Κάι Μαν Μπέργε ΣίγκμπανFlag of Sweden.svg Σουηδία«για τη συμβολή του στην εξέλιξη της υψηλής ανάλυσης ηλεκτρονικής φασματοσκοπίας»[85]
1982Κένεθ Τ. ΓουίλσονFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη θεωρία των κρίσιμων φαινομένων, σε συσχέτιση με τις μετατροπές φάσεων»[86]
1983Σουμπραμανιάν ΤσαντρασεχάρFlag of India.svg Ινδία/Flag of the United States.svg Η.Π.Α«για τις θεωρητικές μελέτες των φυσικών διεργασιών της δομής και της εξέλιξης των άστρων. Δες Όριο Τσαντρασεκάρ»
Γουίλιαμ Άλφρεντ ΦάουλερFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τις θεωρητικές και πειραματικές μελέτες των πυρηνικών διεργασιών στον σχηματισμό των χημικών στοιχείων στο Σύμπαν»
1984Carlo Rubbia W and Z bosons.jpgΚάρλο ΡούμπιαFlag of Italy.svg Ιταλία«για τις σημαντικές συμβολές τους, που οδήγησαν στην ανακάλυψη των σωματιδιακών πεδίων W και Ζ, φορέων της ασθενούς αλληλεπίδρασης»
Σιμόν βαν ντερ ΜέερFlag of the Netherlands.svg Ολλανδία
1985Klausvonklitzing.jpgΚλάους φον ΚλίτσινγκFlag of Germany.svg Δυτική Γερμανία«για την ανακάλυψη του Κβαντικού Φαινόμενου Hall»
1986Ερνστ ΡούσκαFlag of Germany.svg Δυτική Γερμανία«για τη θεμελιώδη εργασία του στην ηλεκτρονική Οπτική, και για τον σχεδιασμό του πρώτου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου»
Gerd Binnig sw.jpgΓκέρντ ΜπίνιχFlag of Germany.svg Δυτική Γερμανία«για τον σχεδιασμό του μικροσκοπίου ανιχνευτή σήραγγας (scanning tunneling microscope)»
Rohrer.jpgΧάινριχ ΡόρερFlag of Switzerland.svg Ελβετία
1987Ibmgb.jpgΓιοχάνες Γκέοργκ ΜπέντορτςFlag of Germany.svg Δυτική Γερμανία«για τη σημαντική ανακάλυψη της υπεραγωγιμότητας σε κεραμικά υλικά»
Karl Alexander Mueller.jpgΚαρλ Αλεξάντερ ΜίλερFlag of Switzerland.svg Ελβετία
1988Leon M. Lederman.jpgΛέον Μαξ ΛέντερμανFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη μέθοδο ακτινοβολίας νετρίνου και για την αποσαφήνιση της διπλέτας των λεπτονίων μέσω της ανακάλυψης του νετρίνου του μιονίου»
Μέλβιν ΣβαρτςFlag of the United States.svg Η.Π.Α
Jack-Steinberger-2008.JPGΤζακ ΣτάινμπεργκερFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1989Νόρμαν Φόστερ ΡάμσεϋFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την εφεύρεση της μεθόδου απομονωμένων ταλαντωτικών πεδίων και για τη χρήση της σε ατομικά ρολόγια»[93]
Χανς Γκοργκ ΝτέμελτFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την εξέλιξη της τεχνικής της παγίδας ιονισμού»[93]
Βόλφγκανγκ ΠάουλFlag of Germany.svg Δυτική Γερμανία
1990Τζερόμ Ισαάκ ΦρίντμανFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τις πρωτότυπες έρευνες σχετικά με τη βαθιά ανελαστική σκέδαση ηλεκτρονίων σε πρωτόνια και δέσμια νετρόνια, οι οποίες ήταν πολύ σημαντικές για την εξέλιξη του μοντέλου των κουάρκ στη Σωματιδιακή Φυσική»[94]
Χένρι Γουέι ΚένταλFlag of the United States.svg Η.Π.Α
Ρίτσαρντ Έντουαρντ ΤέιλορFlag of Canada.svg Καναδάς
1991Pierre-Gilles Rice University.jpgΠιερ-Ζιλ ντε ΖενFlag of France.svg Γαλλία«για την ανακάλυψη ότι οι μέθοδοι που αναπτύχθηκαν για τη μελέτη φαινομένων σε απλά συστήματα μπορούν να γενικευθούν για πιο πολύπλοκες μορφές της ύλης, ειδικότερα σε υγρούς κρυστάλλους και πολυμερή»[95]
1992CHARPAK Georges-24x50-2005 cropped.JPGΖωρζ ΣαρπάκFlag of France.svg Γαλλία«για την εφεύρεση και την ανάπτυξη των ανιχνευτών σωματιδίων»[96]
1993Ράσελ Άλαν ΧαλςFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη ενός νέου τύπου πάλσαρ, η οποία άνοιξε νέες προοπτικές για τη μελέτη της βαρύτητας»[97]
2008JosephTaylor.jpgΤζόσεφ Χούτον Τέιλορ.Flag of the United States.svg Η.Π.Α
1994Bertram Brockhouse.jpgΜπέρτραμ Νέβιλ ΜπρόκχαουςFlag of Canada.svg Καναδάς«για την ανάπτυξη της φασματοσκοπίας των νετρονίων»[98]
Κλίφορντ Γκλένγουντ ΣαλFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανάπτυξη της τεχνικής απορρόφησης νετρονίων (neutron diffraction)»
1995Martin Perl - tau.jpgΜάρτιν Λιούις ΠερλFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη του λεπτονίου ταυ»
Frederick Reines.jpgΦρέντερικ ΡάινεςFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανίχνευση του νετρίνου»
1996Ντέιβιντ Μόρις ΛιFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη της υπερρευστότητας στο ήλιο-3»
Douglas Osheroff.jpgΝτάγκλας Ντιν ΌσεροφFlag of the United States.svg Η.Π.Α
Robert Coleman Richardson.jpgΡόμπερτ Κόλμαν ΡίτσαρντσονFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1997Steven Chu official portrait headshot.jpgΣτίβεν ΤσουFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανάπτυξη των μεθόδων ψύξης και παγίδευσης ατόμων με ακτίνες λέιζερ»
Claude Cohen-Tannoudji.JPGΚλοντ Κοέν-ΤανούτζιFlag of France.svg Γαλλία
William Phillips-physicist photo.jpgΓουίλλιαμ Ντάνιελ ΦίλιπςFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1998Robert Laughlin, Stanford University.jpgΡόμπερτ Μ. ΛόλινFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη μιας νέας μορφής κβαντικού ρευστού με ελαφρώς φορτισμένες διεγέρσεις» (βλ. κβαντικό φαινόμενο Χολ)
Horst Störmer.jpgΧορστ Λούντβιχ ΣτέρμερFlag of Germany.svg Γερμανία
Ντανιέλ Τσι ΤσούιFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1999GerardtHooft.jpgΓκεράρντους XουφτFlag of the Netherlands.svg Ολλανδία«για την αποσαφήνιση της κβαντικής δομής των ηλεκτρασθενών αλληλεπιδράσεων στη Φυσική»
Martinus Veltman.jpgΜάρτινους Τ.Τ. ΦέλτμανFlag of the Netherlands.svg Ολλανδία
2000Zhores Alferov.jpgΖόρες Ιβάνοβιτς ΑλφέροφFlag of Russia.svg Ρωσία«για την ανάπτυξη των ετεροδομών των ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται σε υψηλές ταχύτητες και στην οπτικοηλεκτρονική»
Χέρμπερτ ΚρέμερFlag of Germany.svg Γερμανία
Τζακ ΚίλμπυFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη συμμετοχή του στην εφεύρεση του ολοκληρωμένου κυκλώματος»
2001Έρικ Άλιν ΚόρνελFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για το επίτευγμα της συμπύκνωσης Bose-Einstein σε αέρια νέφη αλκακικών ατόμων, και για τις πρώιμες θεμελιώδεις μελέτες τους επί των ιδιοτήτων της συμπύκνωσης»
Καρλ Έντουιν ΒίμανFlag of the United States.svg Η.Π.Α
Ketterle.jpgΒόλφγκανγκ ΚέτερλεFlag of Germany.svg Γερμανία
2002Ρέιμοντ ΝτέιβιςFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την πρωτότυπη συμβολή τους στην αστροφυσική, ειδικότερα στην ανίχνευση των κοσμικών νετρίνων»
Μασατόσι ΚοσίμπαFlag of Japan.svg Ιαπωνία
RiccardoGiacconi.jpgΡικάρντο ΤζιακόνιFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την πρωτότυπη συμβολή του στην αστροφυσική, η οποία οδήγησε στην ανακάλυψη των πηγών των κοσμικών ακτίνων Χ»
2003AA Abrikosov ANL1.jpgΑλεξέι Αλεξέγιεβιτς ΑμπρικόσοφFlag of Russia.svg Ρωσία
Η.Π.Α
«για την πρωτότυπη συμβολή τους στη θεωρία των ημιαγωγών και των υπερρευστών»
Ginzburg in MSU opaque.jpgΒίταλι Λαζάρεβιτς ΓκίνσμπουργκFlag of Russia.svg Ρωσία
Άντονι Τζέιμς ΛέγκετFlag of the United States.svg Η.Π.Α
Flag of the United Kingdom.svg Αγγλία
2004David Gross cropped.JPGΝτέιβιντ ΓκροςFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη της ασυμπτωτικής ελευθερίας στη θεωρία των ισχυρών αλληλεπιδράσεων»
Ντέιβιντ ΠόλιτζερFlag of the United States.svg Η.Π.Α
FrankStockholm2004.jpgΦρανκ ΓουίλτσεκFlag of the United States.svg Η.Π.Α
2005Roy Glauber Dec 10 2005.jpgΡόυ Τζ. ΓκλάουμπερFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη συνεισφορά του στην κβαντική θεωρία οπτικής συμφωνίας»
John L. Hall.jpgΤζον Λ. ΧολFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της φασματοσκοπίας ακριβείας βασισμένης σε λέιζερ, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής συνδυασμού οπτικών συχνοτήτων (optical frequency comb technique)»
Theodor W Haensch.jpgΤέοντορ Β. ΧενςFlag of Germany.svg Γερμανία
2006John-C-Mather.jpgΤζον ΜέιδερFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη της μορφής του μελανού σώματος και της ανισοτροπίας στην κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων υποβάθρου»
George Smoot.jpgΤζορτζ ΣμουτFlag of the United States.svg Η.Π.Α
2007Albert Fert at EP2DS 2007 in Genua PICT5745.jpgΑλμπέρ ΦερFlag of France.svg Γαλλία«για την ανακάλυψη του φαινομένου της γιγάντιας μαγνητοαντίστασης (GRΜ)»
Peter Gruenberg 01.jpgΠέτερ ΓκρίνμπεργκFlag of Germany.svg Γερμανία
2008Mkobayashi.jpgΜακότο ΚομπαγιάσιFlag of Japan.svg Ιαπωνία«για την ανακάλυψη της προέλευσης της σπασμένης συμμετρίας, η οποία προβλέπει την ύπαρξη στη φύση τουλάχιστον τριών οικογενειών από κουάρκς»
Masukawa.jpgΤοσιχίντε ΜασκάουαFlag of Japan.svg Ιαπωνία
YoichiroNambu.jpgΓιοϊσίρο ΝάμπουFlag of Japan.svg Ιαπωνία«για την ανακάλυψη του μηχανισμού της αυτογενούς σπασμένης συμμετρίας στην υποατομική φυσική»
2009Charles K. Kao cropped 2.jpgΤσαρλς ΚάοFlag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ
Flag of the United Kingdom.svg Αγγλία
Flag of the United States.svg Η.Π.Α
«για τα επιτεύγματα σχετικά με τη μετάδοση του φωτός σε ίνες για την οπτική επικοινωνία»
Nobel Prize 2009-Press Conference KVA-23.jpgΓουίλαρντ ΜπόυλFlag of Canada.svg Καναδάς
Flag of the United States.svg Η.Π.Α
«για την εφεύρεση ενός κυκλώματος ημιαγωγών απεικόνισης - τον αισθητήρα CCD»
Nobel Prize 2009-Press Conference KVA-24.jpgΤζορτζ ΣμιθFlag of the United States.svg Η.Π.Α
2010Geim.jpgΑντρέ ΓκέιμFlag of Russia.svg Ρωσία
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία
«για τα επαναστατικά τους πειράματα που αφορούν το δισδιάστατο υλικό γραφένιο»
Konstantin Novoselov at MIPT.jpgΚονσταντίν ΝοβοσέλοφFlag of Russia.svg Ρωσία
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
2011Saul Perlmutter.jpgΣαμ ΠερλμάτερFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη της επιταχυνόμενης διαστολής του Σύμπαντος από παρατηρήσεις των μακρινών υπερκαινοφανών»
Brian P Schmidt.jpgΜπράιαν ΣμιντFlag of Australia.svg Αυστραλία
Flag of the United States.svg Η.Π.Α
Adam Riess.jpgΆνταμ ΡιςFlag of the United States.svg Η.Π.Α
2012Serge Haroche - Théâtre de la Commune d'Aubervilliers - 4 mai 2009.jpgΣερζ ΑρόςFlag of France.svg Γαλλία«για τις επαναστατικές πειραματικές μεθόδους που επιτρέπουν τη μέτρηση και το χειρισμό μεμονωμένων κβαντικών συστημάτων»
David Wineland 2008crop.jpgΝτέιβιντ ΓουάινλαντFlag of the United States.svg Η.Π.Α
2013Higgs, Peter (1929)3.jpgΠίτερ ΧιγκςFlag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο«για τη θεωρητική ανακάλυψη του μηχανισμού που συνεισφέρει στην κατανόησή μας για την προέλευση της μάζας των υποατομικών σωματιδίων, ο οποίος πρόσφατα επιβεβαιώθηκε με την ανακάλυψη του προβλεπόμενου στοιχειώδους σωματιδίου, από τα πειράματα ATLAS και CMS του επιταχυντή LHC του CERΝ»
Francois Englert.jpgΦρανσουά ΑνγκλέρFlag of Belgium.svg Βέλγιο
2014Ισάμου ΑκαζάκιFlag of Japan.svg Ιαπωνία«για την ανακάλυψη φωτοδιόδων μπλε χρώματος που επιτρέπει την έκλυση λαμπρού φωτός από ενεργειακά οικονομικές πηγές φωτός.»
Χιρόσι ΑμάνοFlag of Japan.svg Ιαπωνία
Professor Shuji Nakamura (Cropped).jpgΣούτζι ΝακαμούραFlag of Japan.svg Ιαπωνία
Flag of the United States.svg Η.Π.Α
2015Takaaki Kajita 5171-2015.jpgΤακάκι ΚατζίταFlag of Japan.svg Ιαπωνία«για την ανακάλυψη της ταλάντωσης των νετρίνων, η οποία δείχνει ότι τα νετρίνα έχουν μάζα.»
Arthur B. McDonald 5193-2015.jpgΆρθουρ Μπ. ΜακντόναλντFlag of Canada.svg Καναδάς
2016Ντέιβιντ ΘούλεςFlag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
Flag of the United States.svg Η.Π.Α
«για θεωρητικές ανακαλύψεις τοπολογικών μεταβάσεων φάσης και τοπολογικών φάσεων της ύλης».
Ντάνκαν ΧάλντεϊνFlag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
Flag of the United States.svg Η.Π.Α
Τζον Μ. ΚόστερλιτςFlag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
2017Ράινερ ΒάιςFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τις αποφασιστικές τους συνεισφορές στον ανιχνευτή LIGO και την παρατήρηση βαρυτικών κυμάτων».
Μπάρι ΜπάριςFlag of the United States.svg Η.Π.Α
Κιπ ΘορνFlag of the United States.svg Η.Π.Α
2018Άρθουρ ΆσκινFlag of the United States.svg Η.Π.Α"για τις καινοτόμες εφευρέσεις τους στον τομέα της φυσικής των λέιζερ"
Gérard Mourou (cropped).jpgΖεράρ ΜουρούFlag of France.svg Γαλλία
Ντόνα ΣτρίκλαντFlag of Canada.svg Καναδάς

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ 1999

 Το βραβείο Nobel 1999 για τη Φυσική απενεμήθηκε στους Gerardus ‘t Hooft  του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και Martinus J.G. Veltman πρώην καθηγητή του Πανεπιστημίου του Michigan για τη συμβολή τους στη "διασαφήνιση της κβαντικής δομής των ηλεκτροασθενών δυνάμεων στη φύσηκαι την δημιουργία ενιαίου πλαισίου για όλες τις δυνάμεις της φύσεως. Οι προσπάθειες τους, μέρος μιας παράδοσης που ανάγεται στον 19ο αιώνα, επικεντρώνεται στην έρευνα για κατανόηση των ομοιοτήτων ή συμμετριών όπως επικράτησε να λέγεται, ανάμεσα σε ανόμοια φαινόμενα, και ο σχηματισμός αυτών των σχέσεων σε ένα σύμπλεγμα που περιέχει όμως κομψούς μαθηματικούς τύπους.
Gerardus ‘t Hooft
Martinus J.G. Veltman
  Ένα παλιό κλασσικό παράδειγμα αποτελεί η δημοσίευση από τον James Clerk Maxwell της ιδέας πως ο ηλεκτρισμός και ο μαγνητισμός αποτελούν τις δύο όψεις του ηλεκτρομαγνητισμού. Φυσικά αυτή η επιχείρηση ενοποίησης έχει συναντήσει ποικίλα εμπόδια στο δρόμο της. Σε αυτόν τον αιώνα η κβαντική μηχανική σε συνδυασμό με την ειδική σχετικότητα, έδωσε την κβαντική θεωρία πεδίου. Αυτή η θεωρία εξήγησε επιτυχώς πολλά φαινόμενα, όπως το πως τα σωματίδια θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ή να εξαφανιστούν ή πως τα ασταθή σωματίδια διασπώνται.  Επίσης φαινόταν να προβλέπει, πως η πιθανότητα για ορισμένες αντιδράσεις θα μπορούσε να είναι απείρως μεγάλη.
  Ο Richard Feynman, μαζί με τον Julian Schwinger και τον Sin-Itiro Tomonaga το 1948, δάμασαν αυτούς τους απειρισμούς επαναορίζοντας τη μάζα και το φορτίο του ηλεκτρονίου σε μια διαδικασία γνωστή σαν επανακανονικοποίση. Η αρχική θεωρία του Dirac πρόβλεπε πως η μαγνητική ροπή του ηλεκτρονίου ήταν 1, ενώ οι τρείς τους την υπολόγισαν σε 1,00116.   Η θεωρία τους, η κβαντική ηλεκτροδυναμική (QED), είναι η πιό γνωστή ακριβής θεωρία, και προσφέρεται σαν ένα πρότυπο για τις άλλες θεωρίες βαθμίδας (θεωρίες που δείχνουν πως οι δυνάμεις φανερώνονται από κρυμμένες συμμετρίες), όπως είναι η ηλεκτροασθενής θεωρία, που ενοποιεί τις ηλεκτρομαγνητικές και τις ασθενείς πυρηνικές δυνάμεις προς ένα ενιαίο πρότυπο. Επίσης αυτή η θεωρία εξηγεί όλα τα φαινόμενα εκτός της βαρύτητας, και της ραδιενέργειας. Οι τρείς τους που  μοιράστηκαν το Νόμπελ φυσικής το 1965, κατάφεραν να δώσουν την κατάλληλη ερμηνεία και εφοδίασαν τη θεωρία με ικανότητα θεωρητικών υπολογισμών ακριβείας. Έκτοτε οι θεωρητικοί υπολογισμοί της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής έδωσαν προβλέψεις εκπληκτικής συμφωνίας με τις πειραματικές μετρήσεις.
  Αλλά το ηλεκτρασθενές μοντέλο ήταν επίσης τρωτό στους απειρισμούς (έδιναν σε μερικούς υπολογισμούς σαν αποτέλεσμα άπειρο) και οι φυσικοί ήσαν στεναχωρημένοι επειδή αυτή η θεωρία φαινόταν να είναι άχρηστη. Ένα από τα θαύματα των θεωριών βαθμίδας είναι ότι αυτοί οι απειρισμοί μπορούν να αρθούν, επιτρέποντας την εξαγωγή πεπερασμένων προβλέψεων για διάφορα φυσικά μεγέθη. Αυτό έγινε πρώτα για την QED την δεκαετία του 40. Το 1971 ο μεταπτυχιακός τότε φοιτητής Gerardus ‘t Hooft και ο Veltman υπερέβησαν αυτή τη δυσκολία (και την ανησυχία) απέδειξαν ότι αυτή η άρση των απειρισμών μπορούσε να συμβεί και για τις ηλεκτρασθενείς αλληλεπιδράσεις μέσω μιας επανακανονικοποίησης που συγκρινόταν με τον Feynman.
  Η σημαντική συμβολή τους βρίσκεται ακριβώς στο γεγονός ότι χρησιμοποιώντας σύγχρονα μαθηματικά 'εργαλεία' κατάφεραν να δείξουν ότι οι θεωρίες βαθμίδας στις οποίες εντάσσεται το Καθιερωμένο Πρότυπο (ΚΠ) μπορούν να δώσουν ακριβείς υπολογισμούς φυσικών μεγεθών, ικανούς να συγκριθούν με πειραματικές μετρήσεις. Δηλαδή, έδειξαν πως οι θεωρίες των συμμετριών βαθμίδας, αν και περιέχουν φορείς με μάζα διαφορετική από το μηδέν και spin=1, είναι επανακανονικοποιήσιμες. Η σημασία της προσφοράς των βραβευθέντων είναι τέτοια ώστε σήμερα να θεωρείται ότι οποιαδήποτε θεωρία προτείνεται σαν υποψήφια να περιγράψει την ύστατη δομή της ύλης, πρέπει να είναι θεωρία βαθμίδας
  Τα γνωστά σωματίδια που μεταφέρουν δυνάμεις, και τα πιθανά αντίστοιχα  (superpartners) σωματίδια τους.
ΟνομαSpinSuperpartnerSpin
Graviton2Gravitino3/2
Photon1Photino1/2
Gluon1Gluino1/2
W+,-1Wino+,-1/2
Z01Zino1/2
Higgs0Higgsino1/2


 Για να είμαστε ακριβείς αυτοί επέτυχαν να επανακανονικοποιήσουν μια μη-Αβελιανή θεωρία βαθμίδας, όπως ο Feynman είχε επανακανονικοποιήσει μια Αβελιανή θεωρία βαθμίδας (Κβαντική ΗλεκτροΔυναμική ή QED). Ti Τι σημαίνει όμως αυτό; Μια μαθηματική συνάρτηση (τέτοια σαν το κβαντικό πεδίο που αναπαριστάνει μια περιοχή ενός σωματιδίου) είναι αμετάβλητη κάτω από ένα μετασχηματισμό εάν αυτή παραμείνει η ίδια μετά τον μετασχηματισμό. Εστω ότι κάποιος θεωρεί το αποτέλεσμα δύο τέτοιων μετασχηματισμών, A και B.  Μια Αβελιανή θεωρία είναι αυτή στην οποία το αποτέλεσμα του Α και   ακολούθως του μετασχηματισμού Β είναι ίδια όπως αν γίνει πρώτα ο Β και μετά ο μετασχηματισμός του Α. Μια μη-Αβελιανή θεωρία είναι μια θεωρία στην οποία παίζει ρόλο η σειρά των δύο μετασχηματισμών. Ετσι στο προηγούμενο παράδειγμα υπάρχει διαφορά μεταξύ τους. Επιτυγχάνοντας το μη-Αβελιανό ηλεκτροασθενές μοντέλο να δουλέψει έλυσαν ένα φοβερό θεωρητικό πρόβλημα.
  Ένα παράδειγμα αβελιανού μετασχηματισμού είναι περιστροφή σε δύο διαστάσεις
Βάλτε ένα μολύβι στο τραπέζι 
Στροφή πρώτα κατά   9 
και τότε 18 στην ίδια κατεύθυνση 

Κάντε το πάλι, αλλά με την αντίστροφη σειρά:
Πρώτα στροφή κατά 18 και τότε κατά 9.
Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο!
  Ένα παράδειγμα μη-αβελιανού μετασχηματισμού είναι η περιστροφή σε τρείς διαστάσεις
Κρατείστε ένα μολύβι οριζοντίως με τη μύτη προς τα δεξιά.  
Το στρέφεται κατά 90° ώστε η μύτη να δείχνει προς το πάτωμα.
Τότε το στρέφεται κατά 18ώστε η μύτη να δείχνει πάνω. 

Κάντε το πάλι, με αντίστροφη φορά.
Κάντε πρώτα τη στροφή κατά 180° (που δεν αλλάζει τη κατεύθυνση της μύτης αλλά προξενεί τη μισή περιστροφή του μολυβιού. 
Τότε το στρέφεται κατά 90 ώστε η μύτη να δείχνει προς το πάτωμα. Το αποτέλεσμα είναι εντελώς διαφορετικό.Γνωστά σωματίδια που μεταφέρουν μάζα, και τα πιθανά αντίστοιχα (superpartners) σωματίδια τους.
ΟνομαSpinSuperpartnerSpin
Electron1/2Selectron0
Muon1/2Smuon0
Tau1/2Stau0
Neutrino1/2Sneutrino0
Quark1/2Squark0

  Ένα από τα κύρια συστατικά της θεωρίας των ηλεκτρασθενών αλληλεπιδράσεων είναι το σωματίδιο Higgs το οποίο δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη πειραματικά και θεωρείται σαν ένας πιθανός μηχανισμός μέσω του οποίου τα διάφορα σωματίδια αποκτούν μάζα. Για παράδειγμα, αντιδράσεις μεταξύ του μποζονίου Higgs και των διαφόρων σωματιδίων που μεταφέρουν τις δυνάμεις, έχουν σαν αποτέλεσμα τα σωματίδια W και Z (φορείς των ασθενών δυνάμεων) να αποκτούν μάζες, αλλά το φωτόνιο (φορέας της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης) παραμένει χωρίς μάζα. Με υπολογισμούς, βασισμένους στη θεωρία των Veltman και 't Hooft, προσδιορίστηκε η πιθανή περιοχή μαζών του Ηiggs.  
  Με το θεωρητικό εργαλείο των Veltman και 't Hooft, οι φυσικοί μπορούν να υπολογίσουν πιό αξιόπιστα τις μάζες των W και Z. Ευτυχώς, το W, Z, και το top quark δημιουργήθηκαν και ανιχνεύτηκαν σε πειράματα συγκρούσεων υψηλής ενέργειας. Συγκεκριμμένα τον Ιανουάριο του 1983, στο CERN ανιχνεύτηκαν για πρώτη φορά τα σωμάτια W+ και W-, με μάζες περίπου 81eV, όπως πρόβλεπε η θεωρία. Η ανίχνευση του Ζ ακολούθησε μετά από δέκα μήνες, γιατί ο ρυθμός παραγωγής τους είναι δέκα περίπου φορές μικρότερος από ότι των W+ , W-, έδειξε μάζα περίπου 91 GeV.
 To σύνολο σχεδόν της παγκόσμιας κοινότητας της φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων αναπτύσσει, στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN, ένα ερευνητικό πρόγραμμα πειραματικών μετρήσεων που αρχίζουν το 2005, προκειμένου να πιστοποιηθεί πειραματικά η ύπαρξη του Higgs. Ελληνικές ομάδες από το Ε.Μ.Π., το ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" και τα Πανεπιστήμια, Αθηνών, Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης συμμετέχουν ενεργά σ΄ αυτή τη διαδικασία.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟ 2011
  Το 2011 το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε στον Adam Riess,στον Brian Schmidt,και στον Saul Perlmutter για την ανακάλυψή τους για την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος.Είναι μια από τις λίγες φορές που αστρονόμοι έχουν κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.Είναι ίσως η πιο σημαντική επιστημονική ανακάλυψη το τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα.
  Τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη; Γιατί είναι η επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος τόσο σημαντικό;Ο Αϊνστάιν έδειξε, με τη θεωρία της γενικής σχετικότητας, ότι η βαρύτητα οφείλεται στην καμπυλότητα του χωροχρόνου. Η θεωρία του έχει δοκιμαστεί πολλές φορές. Πιο θεαματικά, είχε προβλέψει ότι ο Ήλιος πρέπει να κάμψει τις ακτίνες του φωτός από τα απόμακρα αστέρια περνώντας κοντά σε αυτό.Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται το 1919 και η πρόβλεψη του Αϊνστάιν επαληθεύτηκε, ενώ θεωρητικά η πρόβλεψη του Νεύτωνα έχει αποδειχθεί ότι είναι λάθος.Ο Αϊνστάιν ανέτρεψε τον Νεύτωνα.
  Εισήλθε στις τάξεις με τον Νεύτωνα και τον Δαρβίνο.Κατά την ανάπτυξη της θεωρία του, συνειδητοποίησε ότι, για τους νόμους για όλους τους κινητούς παρατηρητές η πηγή του βαρυτικού πεδίου έπρεπε να περιλαμβάνει πίεση, καθώς και μαζική ενεργειακή πυκνότητα. Αυτό είναι κάτι που ο Νεύτωνας δεν θα είχε σκεφτεί. Ο Αϊνστάιν διατύπωσε την άποψη ότι το στρες προκαλεί την ενέργεια καμπυλότητας. Αν ήξερε την ποσότητα του στρες και την ενέργεια σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία σε μια δεδομένη στιγμή, μπορεί να υπολογίσει την καμπυλότητα του χωροχρόνου εκεί.Οι πλανήτες και δέσμες φωτός να ακολουθούν απλά την πιο ευθεία πορεία σε αυτό το καμπύλο χωρόχρονο, όπως ένα αεροπλάνο ακολουθεί μια ευθεία μεγάλη διαδρομή όταν πετά πάνω από την καμπύλη επιφάνεια της Γης από τη Νέα Υόρκη στο Τόκιο. 
  Του άρεσε η ιδέα ενός στατικού σύμπαντος (μια που ούτε επεκτείνεται ούτε συμβάσεις)-αλλά βρήκε ότι οι εξισώσεις του δεν ήταν μία παραγωγή. Έτσι, πρόσθεσε έναν όρο προς την πλευρά καμπυλότητας της εξίσωσης που ονομάζεται κοσμολογική σταθερά. Αυτός ο προστιθέμενος όρος είχε ως σκοπό να διατηρήσει  την ενέργεια. Ωστόσο, το 1922 ο Friedmann δημοσίευσε ένα έγγραφο όπου χρησιμοποιείται ένα πρωτότυπο από εξισώσεις του Αϊνστάιν, χωρίς την κοσμολογική σταθερά χρόνου για να δείξει ότι το σύμπαν πρέπει να είναι δυναμικό. Ξεκινά με μια μεγάλη έκρηξη και επεκτείνεται. Ίδιος ο χώρος διαστέλλεται. Οι γαλαξίες απομακρύνονται ως το διάστημα μεταξύ τους διευρύνεται. Και πάλι, αυτό είναι κάτι που ο Νεύτωνας δεν θα είχε σκεφτεί. Το 1929, το Hubble ανακάλυψε την διαστολή του σύμπαντος, όταν παρατήρησε ότι οι γαλαξίες πραγματικά κινούνται ακριβώς όπως είχε προβλέψει. Ο Αϊνστάιν στη συνέχεια ονομάζει τη κοσμολογική σταθερά το "μεγαλύτερο σφάλμα." 
   Το Friedmann μοντέλο του Big Bang ήταν θριαμβευτικό. Το 1948 ο Gamow, ο Herman, και ο Alpher πρόβλεψαν ότι το πρώιμο σύμπαν θα πρέπει να είναι ζεστό και η ζεστή ακτινοβολία παρόν.Το 1965 ο Penzias και ο Wilson ανακάλυψαν τη μικροκυματική κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, για την οποία αργότερα κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1978. Όμως, υπήρχαν προβλήματα. Η θερμική ακτινοβολία ήταν πολύ ομοιογενές και δεν υπήρχε αρκετός χρόνος στις απαρχές του σύμπαντος για τα διάφορα μέρη που βλέπουμε να αποκτήσουν την ίδια θερμοκρασία. Το 1981, ο Alan Guth πρότεινε μια θεωρία του πληθωρισμού για να το εξηγήσει αυτό. Η αρνητική πίεση έχει αρνητική βαρυτική επίδραση-που προκαλεί βαρυτική άπωση. Δεδομένου ότι η πίεση λειτουργεί σε τρεις κατευθύνσεις στο διάστημα (πάνω-κάτω, αριστερά-δεξιά, μπρος-πίσω),οι βαρυτικά απωστικές επιπτώσεις της αρνητικής πίεσης αντισταθμίζουν την βαρυτική έλξη της ενεργειακή πυκνότητας του κενού με συντελεστή τρία προς ένα, κάνοντας το συνολικό αποτέλεσμα αυτής της ενεργειακή πυκνότητα του κενού και της πίεσης κενού αποκρουστικό.
  Ακόμα κι αν το σύμπαν ξεκινά από την κατάσταση ηρεμίας, αυτή η βαρυτική άπωση ξεκινά και το σύμπαν επεκτείνεται. Στη συνέχεια, επεκτείνεται όλο και πιο γρήγορα.Πρόκειται για μια επιταχυνόμενη διαστολή.Το σύμπαν διπλασιάζεται σε μέγεθος κάθε 10-35 δευτερόλεπτα.Ο πληθωρισμός προκαλεί τη μεγάλη Έκρηξη και εξηγεί γιατί το σύμπαν είναι τόσο μεγάλο σήμερα. Η περίοδος αυτή του πληθωρισμού δημιουργεί ένα μικρό επιπλέον ποσό του χρόνου, όταν το σύμπαν ήταν πολύ μικρό το οποίο επιτρέπει τα διάφορα μέρη που βλέπουμε να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, γεγονός που εξηγεί την ισοτροπία του σύμπαντος που παρατηρούμε. Τελικά, η κβαντική διασπάται στη κατάσταση του κενού, της απόρριψης και της ενέργειας του σε μορφή θερμικής ακτινοβολίας, και το μοντέλο του Big Bang Friedmann αναλαμβάνει. Τυχαίες κβαντικές διακυμάνσεις συμβαίνουν, και αυτό οδηγεί, μέσω της δράσης της λειτουργίας της βαρύτητας πάνω από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, για το σχηματισμό των γαλαξιών και τα σμήνη των γαλαξιών που βλέπουμε σήμερα.
  Οι επιστήμονες ανυπομονούσαν να καθοριστεί η ενεργειακή πυκνότητα του σύμπαντος, η οποία σύμφωνα με τον Friedmann θα καθορίσουν τη μελλοντική μοίρα του σύμπαντος.Εάν η πυκνότητα ήταν πάνω από μια κρίσιμη πυκνότητα, το σύμπαν θα συνεχίσει την επιβράδυνση στην επέκτασή της που οφείλεται στην βαρυτική έλξη των γαλαξιών για τον άλλον, και όλο το σύμπαν θα καταρρεύσει σε μια μεγάλη κρίση σε κάποια μελλοντική στιγμή. Αν το σύμπαν ήταν κάτω από την κρίσιμη πυκνότητα, θα εξακολουθήσει να αυξάνεται για πάντα. Η μοίρα του σύμπαντος θα μπορούσε επομένως να κριθεί σήμερα μετρώντας το πόσο γρήγορα η διαστολή του σύμπαντος ήταν επιβραδυνόμενη-πόσο γρήγορα ρυθμό διαστολής του ήταν επιβραδύνεται. Δύο ομάδες που ορίζονται στο μέτρο αυτό χρησιμοποιώντας μακρινά σουπερνόβα. Saul Perlmutter οδήγησε μία ομάδα στο Berkeley. Όταν ο Bob Kirshner έφτασε στο Χάρβαρντ από το Πανεπιστήμιο του Michigan, ήταν ήδη ένας ειδικός κόσμο σε σουπερνόβα και πήρε τους ανθρώπους εκεί που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν σουπερνόβες για τη μέτρηση αποστάσεων. Ο Brian Schmidt σχηματίστηκε μια ομάδα στο Χάρβαρντ, συμπεριλαμβανομένων των Bob Kirschner και Adam Riess, να χρησιμοποιούν σε μεγάλη μετατόπιση προς το ερυθρό σουπερνόβες για τη μέτρηση της επιβράδυνσης του σύμπαντος, όπως η ομάδα Perlmutter στο Berkeley. Αυτό καθορίζει και τις αποστάσεις σε σουπερνόβα με τη μέτρηση της φωτεινότητας τους. Χρησιμοποίησαν σουπερνόβα τύπου Ia, που προκλήθηκαν από την κατάρρευση του λευκού νάνου αστέρια. 
  Δεδομένου ότι αυτές οι λευκός νάνος αστέρια πάντα καταρρέουν όταν φτάσουν σε ένα κρίσιμο όριο Chandrasekhar μάζα της τάξης του 1,4 ηλιακές μάζες, όλα αυτά τα σουπερνόβα ήταν αρκετά ίδια και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο κεριά. Εάν γνωρίζετε την εγγενή φωτεινότητα ενός σουπερνόβα, και πόσο φωτεινό φαίνεται στο τηλεσκόπιο, μπορείτε να καθορίσετε πόσο μακριά είναι. Bill Τύπου ήρθε με έναν αλγόριθμο για την περαιτέρω βελτίωση αυτών των εκτιμήσεων φωτεινότητα. Αν μετρηθεί η μετατόπιση προς το ερυθρό των γραμμών στο specturm ενός σουπερνόβα, μπορείτε να μάθετε πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν (σε σχέση με σήμερα), όταν το σουπερνόβα εξερράγη (επειδή μήκη κύματος του φωτός που προέρχεται από το τέντωμα σουπερνόβα με το διάστημα καθώς το σύμπαν διαστέλλεται.) Διάγραμμα τις αποστάσεις των σούπερ νόβα ως συνάρτηση της μετατόπισης προς το ερυθρό τους και μπορείτε να δημιουργήσετε ένα γράφημα από την ιστορία διαστολής του σύμπαντος. Όταν ο Αδάμ Riess πρώτα εξέτασε τα αποτελέσματα, ήταν μεγάλη έκπληξη-η διαστολή του σύμπαντος δεν ήταν επιβράδυνση, αλλά την επιτάχυνση-ήταν επεκτείνεται ολοένα και πιο γρήγορα! Η πιο πιθανή εξήγηση ήταν ότι η παλιά κοσμολογικής σταθεράς χρόνου του Einstein! Οι δύο ομάδες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα και ανέφεραν τα αποτελέσματά τους το 1998. Οι συντάκτες του περιοδικού Science θέσει μια γελοιογραφία του Αϊνστάιν για την κάλυψη ευτυχώς φυσώντας φούσκες από την πίπα του, για να γιορτάσουν το γεγονός.
  Σήμερα, οι περισσότεροι φυσικοί, επηρεάζεται από τον πληθωρισμό, θα θέσει αυτό το κοσμολογική σταθερά όρος πάνω στην πλευρά του στρες και την ενέργεια των εξισώσεων του Einstein και το αποκαλούν σκοτεινή ενέργεια. Αυτό λέγεται σκοτεινή επειδή δεν μπορείτε να δείτε και την ενέργεια, διότι είναι μια ενεργειακή πυκνότητα που γεμίζει το κενό του διαστήματος. Και αυτό έχει μια αρνητική πίεση.Αργότερα Adam Riess χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble για να παρατηρήσει πολύ μακρινά σουπερνόβα και διαπίστωσε ότι σε παλαιότερες εποχές το σύμπαν ήταν επιβράδυνση ακριβώς όπως αναμενόταν. Καθώς το σύμπαν διαστέλλεται, η σκοτεινή ενέργεια παραμένει σχεδόν σταθερή πυκνότητα ενέργειας και, ανάλογα με την ύλη του σύμπαντος αραιώνει, η σκοτεινή ενέργεια αρχίζει να κυριαρχεί. Μόλις συμβεί αυτό, το σύμπαν πηγαίνει από μια επέκταση που επιβραδύνεται σε μια επέκταση που γίνεται όλο και πιο γρήγορα. Στο μέλλον αναμένουμε το σύμπαν να αρχίσει να διπλασιαστεί σε μέγεθος περίπου κάθε 10 δισεκατομμύρια χρόνια. Θα είναι μια εκθετική διαστολή, όπως ακριβώς είχαμε στο πρώιμο σύμπαν του πληθωρισμού. Η αποκρουστική αποτελέσματα της σκοτεινής ενέργειας φαίνεται να εγγυηθεί ότι το σύμπαν θα συνεχίσει να επεκτείνεται για πάντα. Όχι μεγάλη κρίσιμη στιγμή. Το Νόμπελ Δελτίο Τύπου τόνισε το γεγονός αυτό, λέγοντας ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος δεν θα καταλήξει σε πυρκαγιά, αλλά σε πάγο. Σήμερα, η σκοτεινή ενέργεια αποτελεί το 73% του σύμπαντος.Είναι τα περισσότερα από τα πράγματα στο σύμπαν. Για να ανακαλύψετε περισσότερα από τα πράγματα στο σύμπαν σε αυτό το προχωρημένο ημερομηνία είναι αρκετά ένα εκπληκτικό επίτευγμα.
  Η Επιτροπή Νόμπελ απονέμεται το ήμισυ του βραβείου στον Perlmutter και το ένα τέταρτο του βραβείου στον Schmidt και στον Riess.Ο Perlmutter και Schmidt ήταν οι δύο επικεφαλής των ομάδων. Μοιράζονται αποτελεσματικά το βραβείο εξίσου μεταξύ των δύο ομάδων.
  Για την ομάδα του Χάρβαρντ το βραβείο μοιράζεται μεταξύ του επικεφαλής της ομάδας και του Riess ο οποίος έκανε ιδιαίτερα κρίσιμες εισφορές.Για παράδειγμα, ήταν ο πρώτος συγγραφέας που ανακάλυψε σε χαρτί από την ομάδα του Χάρβαρντ.Οι κανόνες λένε ότι το Nobel Βραβείο μπορεί να χωριστεί μεταξύ το πολύ σε τρεις ανθρώπους.Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι εργάζονται μαζί σε μεγάλες ομάδες σήμερα, όταν το βραβείο Νόμπελ απονέμεται υπάρχουν συνήθως επιπλέον άνθρωποι που συμμετέχουν στην ανακάλυψη.
Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ τομέαs ΑΣΤΡΟΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868