ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 2:28 μ.μ. | | | Best Blogger Tips

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ

|
ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΝΟΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΠΕΛ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΝΟΜΠΕΛ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ
ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΦΥΣΙΚΟΙ
ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής  απονέμεται μία φορά το χρόνο από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.
 Είναι ένα από τα πέντε βραβεία Νόμπελ που συστάθηκε με το θέλημα του Άλφρεντ Νόμπελ το 1895 και απονέμεται από το 1901.
Ο Άλφρεντ Νόμπελ
 Οι άλλες είναι το βραβείο Νόμπελ Χημείας,Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας,Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής.Το πρώτο Βραβείο Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε στον Γερμανό Βίλχελμ Ρέντγκεν «σε αναγνώριση της εξαιρετικής υπηρεσίες που έχει προσφέρει από την ανακάλυψη των ακτίνων X."Αυτό το βραβείο χορηγείται από το Ίδρυμα Νόμπελ και θεωρείται ευρέως ως το πιο σημαντικό βραβείο που ένας επιστήμονας μπορεί να λάβει στη φυσική.Παρουσιάζεται στη Στοκχόλμη,ενώ η ετήσια τελετή στις 10 Δεκεμβρίου,η επέτειος του θανάτου του Νόμπελ.
Η πρώτη σελίδα της χειρόγραφης διαθήκης του Άλφρεντ Νόμπελ με την υπογραφή του
 Ο Άλφρεντ Νόμπελ ζητούσε στην διαθήκη του ότι τα χρήματά του να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν μια σειρά από βραβεία για αυτούς που παρέχουν το "μεγαλύτερο όφελος για την ανθρωπότητα" στη Φυσική,στη Χημεία,στην Ειρήνη,στη Φυσιολογία ή στην Ιατρική,και στη Λογοτεχνία. 
 Αν και ο Άλφρεντ Νόμπελ έγραψε πολλές διαθήκες κατά τη διάρκεια της ζωής του,η τελευταία διαθήκη γράφτηκε ένα χρόνο πριν πεθάνει,και την υπέγραψε στο Σουηδικό-νορβηγικό Club στο Παρίσι στις 27 Νοεμβρίου 1895.Ο Άλφρεντ Νόμπελ κληροδότησε το 94% του το σύνολο του ενεργητικού,31 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (186 εκατομμύρια $ το 2008),να καθιερώσει τα πέντε βραβεία Νόμπελ.Λόγω του επιπέδου του σκεπτικισμού που την περιβάλλει εγκρίθηκε την 26 Απριλίου του 1897 από το νορβηγικό κοινοβούλιο.Οι εκτελεστές της διαθήκης του ήταν ο Ragnar Sohlman και ο Rudolf Lilljequist,οι οποίοι διαμόρφωσαν το Ίδρυμα Νόμπελ,για τη φροντίδα της περιουσίας του Νόμπελ και για να οργανώσουν τα βραβεία.
Η πρώτη τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής στη Στοκχόλμη.Στο μέσον διακρίνεται ο Röntgen τη στιγμή που παραλαμβάνει το βραβείο για τη Φυσική
 Το βραβείο που απονέμει τον τίτλο οργανισμών ακολουθείται:Το Ινστιτούτου Καρολίνσκα της στις 7 Ιουνίου,η Σουηδική Ακαδημία στις 9 Ιουνίου,και η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία των Επιστημών στις 11 Ιουνίου.Το Ίδρυμα Νόμπελ,στη συνέχεια,φτάνει σε συμφωνία σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς το Βραβείο Νόμπελ θα πρέπει να απονέμεται.Το 1900,δημιουργήθηκε πρόσφατα το καταστατικό του Ιδρύματος Νόμπελ και διακηρύχθηκε από τον βασιλιά Oscar II.Σύμφωνα με τη διαθήκη του ΝόμπελΒασιλική Σουηδική Ακαδημία των Επιστημών θα απονείμει το βραβείο στη Φυσική.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ

 Το πολύ τρεις νομπελίστες και δύο διαφορετικά έργα μπορεί να επιλεγούν για το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής.Σε σύγκριση με κάποια άλλα βραβεία Νόμπελ,το διορισμό και τη διαδικασία επιλογής για το βραβείο στη Φυσική είναι μακρά και αυστηρή.Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία και έχει γίνει το πιο σημαντικό βραβείο στη Φυσική.
 Οι Νομπελίστες επιλέγονται από την Επιτροπή Νόμπελ για τη Φυσική,μια επιτροπή Νόμπελ που αποτελείται από πέντε μέλη που εκλέγονται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.Στο πρώτο στάδιο,πολλές χιλιάδες άνθρωποι καλούνται να προτείνουν υποψήφιους.Αυτά τα ονόματα ελέγχονται και θα συζητηθεί από τους εμπειρογνώμονες μέχρι να γίνει η επιλογή.
Στην φωτογραφία αυτή βλέπουμε τους 29 Φυσικούς που συμμετείχαν στην πέμπτη διάσκεψη του Solvay στις Βρυξέλλες το 1927.Η πέμπτη αυτή σύνοδος είναι η πιο γνωστή από όλες τις υπόλοιπες γιατί οι φυσικοί είχαν συγκεντρωθεί για να αναλύσουνε θέματα για τα ηλεκτρόνια και τα φωτόνια και να συζητήσουν την πρόσφατη διατυπομένη κβαντική θεωρία.Να τονίσουμε ότι οι 17 από τους εικονιζόμενους πήραν βραβείο Νόμπελ.Εικονίζονται οι μεγαλύτεροι Φυσικοί της ανθρωπότητας

Στην Πρώτη Σειρά:I. Langmuir,Max Planck,Marie Curie,Hendrik Antoon lorentz,Albert Einstein,P. Langevin,Ch. E. Guye,C.T.R. Wilson,O.W. Richardson
Στη Μεσαία Σειρά:P. Debye,M. Knudsen,William L. Bragg,H.A. Kramers,Paul dirac,A.H. Compton, Louis de Broglie,Max Born,Niels Bohr
Στην Πίσω Σειρά:A. Piccard,E. Henriot,P. Ehrenfest,Ed. Herzen,Th. De Bonder,Erwin Scrondinger,E. Verschaffelt,Wolfgang Pauli,Werner Heisenberg,R.H. Fowler,L. Brillouin.  
 Τα έντυπα αποστέλλονται σε περίπου τρεις χιλιάδες άτομα και να τους καλούν να υποβάλουν υποψηφιότητες.Τα ονόματα των υποψηφίων δεν έχουν ποτέ ανακοινωθεί δημοσίως.
 Οι υποψηφιότητες εξετάζονται από την επιτροπή,καθώς και ο κατάλογος παράγεται από διακόσιους περίπου υποψηφίους.Ο κατάλογος διαβιβάζεται στους επιλεγμένους εμπειρογνώμονες σε κάθε τομέα.Έτσι περιορίζονται σε περίπου δεκαπέντε ονόματα.Η επιτροπή υποβάλλει έκθεση με συστάσεις προς το κατάλληλο όργανο.
 Ενώ δεν επιτρέπονται μεταθανάτιες υποψηφιότητες,τα βραβεία μπορεί να δοθούν αν το άτομο πεθάνει κατά τους μήνες μεταξύ της αποφάσεως της Επιτροπής Απονομής Βραβείου (συνήθως τον Οκτώβριο) και της τελετής του Δεκεμβρίου.Πριν από το 1974,μεταθανάτια βραβεία επιτρεπόταν αν ο δικαιούχος είχε πεθάνει,αφού είχε υποβάλει υποψηφιότητά.
 Το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής προϋποθέτει ότι τα επιτεύγματα που αναγνωρίζονται έχουν «δοκιμαστεί με το χρόνο".Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η απόκλιση μεταξύ της ανακάλυψης και του βραβείου είναι συνήθως της τάξης των 20 ετών και μπορεί να είναι πολύ περισσότερο.Για παράδειγμα,το μισό του βραβείου Νόμπελ Φυσικής το 1983 απονεμήθηκε στον Subrahmanyan Chandrasekhar για την εργασία του για την αστρική δομή και την εξέλιξη που έγινε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930.Ως μειονέκτημα αυτής της προσέγγισης,είναι ότι δεν ζουν αρκετό καιρό όλοι οι επιστήμονες για να αναγνωριστεί το έργο τους. 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΝΟΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ

 Ένας Φυσικός Νομπελίστας κερδίζει ένα χρυσό μετάλλιο,ένα δίπλωμα που φέρει μια παραπομπή που αναγράφεται το αιτιολογικό της απονομής,και ένα χρηματικό ποσό.
Η τελετή απονομής Βραβείου Νόμπελ Φυσικής
 Το ποσό των χορηγούμενων χρημάτων εξαρτάται από τα εισοδήματα του Ιδρύματος Νόμπελ εκείνο το έτος.Εάν ένα βραβείο απονέμεται σε περισσότερα από ένα βραβευμένους,τα χρήματα είτε να μοιραστούν ισόποσα μεταξύ τους ή,για τρεις βραβευθέντες,αυτό μπορεί να χωριστεί σε ένα δεύτερο έως δύο τρίτα.Εάν ένα βραβείο απονέμεται από κοινού σε δύο ή περισσότερα βραβευθέντες,τα χρήματα είναι χωρισμένα μεταξύ  τους.

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

 Τα μετάλλια βραβεία Νόμπελ,κόβονται στη Σουηδία από το Νομισματοκοπείο της Νορβηγίας από το 1902,και επιβλέπονται από το Ίδρυμα Νόμπελ.
Το μετάλλιο βραβείο Νόμπελ 
 Κάθε μετάλλιο έχει μια εικόνα του Alfred Nobel στο αριστερό προφίλ στην εμπρόσθια όψη (μπροστινή όψη του νομίσματος).Το βραβείο Νόμπελ μετάλλιο της Φυσικής,της Χημείας,της Φυσιολογίας ή της Ιατρικής,της Λογοτεχνίας δείχνουν την εικόνα του Alfred Nobel και τα χρόνια της γέννησης και του θανάτου του (1833-1896).
Οι δυο όψεις του μεταλλίου
 Πορτρέτο του Νόμπελ εμφανίζεται επίσης στην εμπρόσθια όψη του μεταλλίου Νόμπελ Ειρήνης και το μετάλλιο για το βραβείο στα Οικονομικά,αλλά με ελαφρώς διαφορετικό σχεδιασμό.Η εικόνα στο πίσω μέρος ενός μεταλλίου ποικίλλει ανάλογα με το ίδρυμα που χορηγεί το βραβείο.Η αντίστροφη πλευρά των μεταλλίων του βραβείο Νόμπελ Χημείας και Φυσικής μοιράζονται την ίδια σχεδίαση.

ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ

 Οι Νομπελίστες λαμβάνουν ένα δίπλωμα απευθείας από τα χέρια του βασιλιά της Σουηδίας.Κάθε δίπλωμα είναι μοναδικά σχεδιασμένο από το ίδρυμα για το Νόμπελ που λαμβάνει.
Το δίπλωμα
 Το δίπλωμα που περιέχει μια εικόνα και κείμενο το οποίο αναφέρει το όνομα του Νόμπελ και παραπομπή γιατί πιο λόγω έλαβαν το βραβείο.

ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

 Στο βραβευμένο δίνεται επίσης ένα χρηματικό ποσό όταν λαμβάνει το βραβείο Νόμπελ,με επιταγή που επιβεβαιώνει το ποσό.Το 2009,το χρηματικό ποσό ήταν 10 εκατ. SEK (1,4 εκατ. ΗΠΑ).Το ποσό μπορεί να διαφέρει ανάλογα τα πόσα χρήματα μπορεί να χορηγεί το Ίδρυμα Νόμπελ  το συγκεκριμένο έτος.
Στο βραβευμένο δίνεται επίσης ένα χρηματικό ποσό
 Εάν υπάρχουν δύο νικητές σε μια συγκεκριμένη κατηγορία,το επιδοτούμενο χρηματικό βραβείο κατανέμεται ισόποσα μεταξύ των δικαιούχων.Εάν υπάρχουν τρεις,η αναθέτουσα επιτροπή έχει τη δυνατότητα της διαίρεσης της επιχορήγησης εξίσου,ή τη χορήγηση κατά το ήμισυ στον έναν παραλήπτη και ένα τέταρτο στους άλλους δύο.
 Αν ο βραβευόμενος αποποιηθεί ή δεν παραλάβει το βραβείο του μέσα σε ορισμένη προθεσμία,το χρηματικό ποσό επιστρέφεται στο ίδρυμα.Σε μερικές περιπτώσεις,οι κυβερνήσεις μερικών χωρών με ολοκληρωτικά ή αυταρχικά καθεστώτα,έχουν απαγορεύσει στον βραβευμένο να δεχθεί το Βραβείο Νόμπελ.Παρ' όλα αυτά,ο βραβευμένος καταχωρίζεται στη βίβλο των κατόχων Βραβείων Νόμπελ,με την παρατήρηση «δεν αποδέχθηκε το βραβείο».

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ

 Η επιτροπή και το ίδρυμα που ενεργεί ως επιτροπή επιλογής για το βραβείο ανακοινώνει συνήθως τα ονόματα των επιτυχόντων,τον Οκτώβριο.
Το δημαρχείο της Στοκχόλμης 
 Το βραβείο απονέμεται στη συνέχεια σε επίσημη τελετή και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου,η επέτειος του θανάτου του Νόμπελ.

 "Το αποκορύφωμα της τελετής βραβείων Νόμπελ στη Στοκχόλμη είναι όταν κάθε βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ κάνει βήματα προς τα εμπρός για να λάβει το βραβείο από τα χέρια της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά της Σουηδίας.....

 Παρουσία του κόσμου,ο βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ λαμβάνει τρία πράγματα:ένα δίπλωμα,ένα μετάλλιο και ένα δίπλωμα που αναγράφεται το αιτιολογικό της απονομής"

 Η επίσημη τελετή Νόμπελ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο δημαρχείο της Στοκχόλμης.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΠΕΛ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

 Η Επιτροπή Νόμπελ στη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών είναι υπεύθυνη για την επιλογή των υποψηφίων από τα ονόματα που υποβάλλονται προς εξέταση από ειδικευμένο προσωπικό,που έχουν προσκληθεί από επίσημες επιστολές.
Τα μέλη της επιτροπής εκλέγονται για μια περίοδο 3 ετών μεταξύ των μελών της Ακαδημίας
 Τα μέλη της επιτροπής εκλέγονται για μια περίοδο 3 ετών μεταξύ των μελών της Ακαδημίας.Κατά την αξιολόγηση των προσόντων των υποψηφίων,η Επιτροπή επικουρείται από ειδικά επιφορτισμένους τεχνικούς συμβούλους.

Επιτροπή Νόμπελ Φυσικής 2012

Björn Jonson (Πρόεδρος)
Καθηγητής της θεμελιώδους φυσικής

Lars Bergström (Γραμματέας)
Ο καθηγητής της Θεωρητικής Φυσικής

Lars Brink (Μέλος)
Ο καθηγητής της Θεωρητικής Φυσικής Σωματιδίων

Björn Johansson (Μέλος)
Καθηγητής της Φυσικής

Anne L'Huillier (Μέλος)
Καθηγητής της Ατομικής Φυσικής

Per Delsing (Μέλος)
Καθηγητής της Φυσικής

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Σχηματίστηκε 2 Ιούνη του 1739

Έδρα Στοκχόλμη,Σουηδία

Σύνθεση 1600 μέλη

175 ξένα μέλη

Πρόεδρος Svante Lindqvist

 Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών είναι μία από τις βασιλικές ακαδημίες της Σουηδίας.Η Ακαδημία είναι μια ανεξάρτητη,μη κυβερνητική επιστημονική οργάνωση που δρα για την προαγωγή των επιστημών,κυρίως στις φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά.
 Η Ακαδημία ιδρύθηκε στις 2 Ιουνίου 1739 από το φυσιοδίφη Carl Linnaeus,από το Jonas Alströmer,από το μηχανολόγο μηχανικό Marten Triewald,από τους δημόσιους υπάλληλους Sten Carl Bielke και Carl Wilhelm Cederhielm,και από το πολιτικό Anders Johan von Höpken.
Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών
 Ο σκοπός της Ακαδημίας είναι να επικεντρωθεί σε πρακτικές χρήσιμες γνώσεις,και να δημοσιεύσει στα σουηδικά,προκειμένου να διαδοθούν ευρέως τα πορίσματα της Ακαδημίας.Η Ακαδημία είχε ως στόχο να είναι διαφορετική από το Royal Society of Sciences στην Ουψάλα,το οποίο είχε ιδρυθεί το 1719 και δημοσίευε στα λατινικά.
 Η τοποθεσία της είναι κοντά στην εμπορική δραστηριότητα στην πρωτεύουσα της Σουηδίας (η οποία σε αντίθεση με την Ουψάλα δεν έχει πανεπιστήμιο αυτή τη στιγμή).Η ακαδημία αυτή διαμορφώθηκε με την βοήθεια της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου και της Academie Royale des Sciences του Παρισιού,στη Γαλλία.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΝΟΜΠΕΛ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

 105 βραβεία Νόμπελ Φυσικής έχουν απονεμηθεί από το 1901.Δεν έχουν απονεμηθεί έξι φορές:το 1916,1931,1934,1940,1941,και 1942.
105 βραβεία Νόμπελ Φυσικής έχουν απονεμηθεί από το 1901
 Γιατί τα βραβεία Νόμπελ δεν χορηγούνται σε εκείνες τις χρονιές;Στο καταστατικό του το Ίδρυμα Νόμπελ λέει: 

 «Εάν κανένα από τα έργα υπό εξέταση βρίσκουν να έχουν σημασία όπως αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο,το χρηματικό έπαθλο θα είναι διαθέσιμο έως το επόμενο έτος εάν,ακόμη και τότε,το βραβείο δεν μπορεί να δοθεί,το ποσό προστίθεται στα  ταμεία του Ιδρύματος."

 Κατά τη διάρκεια του Α και Β Παγκοσμίου Πολέμου,λιγότερα βραβεία Νόμπελ απονεμήθηκαν.
47 Βραβεία Νόμπελ Φυσικής έχουν δοθεί σε ένα μόνο φυσικό.
29 Βραβεία Νόμπελ Φυσικής μοιράζονται δύο βραβευθέντες.
29 Βραβεία Νόμπελ Φυσικής μοιράζονται από κοινού από τρεις βραβευθέντες.
 Γιατί συμβαίνει αυτό;Στο καταστατικό του το Ίδρυμα Νόμπελ λέει: 

 "Ένα ποσοστό του βραβείου μπορεί να είναι εξίσου μεταξύ δύο έργων,καθένα από τα οποία θεωρείται ότι αξίζει ένα βραβείο.Εάν μια εργασία που ανταμείβεται έχει παραχθεί από δύο ή τρία άτομα,το βραβείο πρέπει να απονεμηθεί σε όλους από κοινού.Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το ποσοστό του βραβείου να επιμερίζεται σε περισσότερα από τρία άτομα."

ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΦΥΣΙΚΟΙ

 Το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε σε 192 βραβευθέντες 1901-2011.
Ο John Bardeen
 Όμως ο John Bardeen έχει βραβευτεί δύο φορές και άρα υπάρχουν 191 άτομα που έχουν απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Φυσικής από το 1901.

Ο ΝΕΑΡΟΤΕΡΟΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΦΥΣΙΚΟΣ

 Μέχρι σήμερα,ο νεότερος βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ στη Φυσική είναι ο Lawrence Bragg.
 Ο Lawrence Bragg
 Ο Ουίλιαμ Λώρενς Μπραγκ (William Lawrence Bragg,31 Μαρτίου 1890–1 Ιουλίου 1971) ήταν Βρετανός φυσικός που γεννήθηκε στην Αυστραλία και μοιράστηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 1915 με τον πατέρα του,τον Ουίλιαμ Χένρι Μπραγκ,όταν ο οποίος ήταν 25 χρονών

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΦΥΣΙΚΟΣ
Ο Raymond Davis Jr
 Ο μεγαλύτερος σε ηλικία  βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ στη Φυσική μέχρι σήμερα είναι ο Raymond Davis Jr,ο οποίος ήταν 88 ετών όταν του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2002.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

 Από τα 191 άτομα που απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική,μόνο δύο είναι γυναίκες.
H Marie Curie
1903-Marie Curie (βραβευμένη επίσης το 1911 με το βραβείο Νόμπελ Χημείας.)
H Μaria Goeppert-Mayer
1963-Μaria Goeppert-Mayer

ΠΟΛΛΑΠΛΟΙ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΦΥΣΙΚΟΙ

 Ο John Bardeen είναι το μόνο πρόσωπο που έχει λάβει το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική δύο φορές.

 Ο Τζον Μπαρντίν (John Bardeen,23 Μαΐου 1908–30 Ιανουαρίου 1991) ήταν Αμερικανός φυσικός και ηλεκτρολόγος μηχανικός,ο μόνος άνθρωπος στην Ιστορία που τιμήθηκε δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής:το 1956 για το τρανζίστορ (μαζί με τους Σόκλεϋ και Μπράταιην) και το 1972 για τη θεωρία της υπεραγωγιμότητας (μαζί με τους Κούπερ και Σρίφερ,γι' αυτό και ονομάσθηκε Θεωρία BCS,από τα αρχικά τους)
 Η Μαρία Κιουρί τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ δύο φορές,μία φορά στη Φυσική και στη Χημεία μια φορά.

John Bardeen

Νόμπελ Φυσικής 1956
Νόμπελ Φυσικής 1972 

Marie Curie

Νόμπελ Φυσικής 1903
Νόμπελ Χημείας 1911

ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΟΜΠΕΛ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ 

 Δεν έχει υπάρξει κανένα μεταθανάτιο βραβείο Νόμπελ στη Φυσική.Από το 1974,το καταστατικό του το Ίδρυμα Νόμπελ ορίζει ότι ένα βραβείο δεν μπορεί να απονεμηθεί μετά θάνατον,εκτός εάν ο θάνατος επήλθε μετά την ανακοίνωση του βραβείου Νόμπελ.
 Πριν από το 1974,το βραβείο Νόμπελ έχει απονεμηθεί μόνο μετά τον θάνατό του δύο φορές:Στον Dag Hammarskjold (Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 1961) και στον Erik Axel Karlfeldt (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1931).

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

Παντρεμένα ζευγάρια:

 Στη Marie Curie και στον Pierre Curie απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1903 Μαρία Κιουρί τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για δεύτερη φορά το 1911,αυτή τη φορά να λαμβάνει το βραβείο Νόμπελ Χημείας.
 Μία από τις κόρες της Μαρίας και του Πιέρ ΚιουρίIrene Joliot-Curie,τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1935 μαζί με τον σύζυγό της Frédéric Joliot.

Πατέρας και γιος:
Niels Bohr,1922 και Aage Ν. Bohr,1975
O William Bragg και  Lawrence Bragg,1915
Niels Bohr,1922 και Aage Ν. Bohr,1975
Manne Siegbahn,1924 και Kai Μ. Siegbahn,1981
JJ Thomson,1906 και George Paget Thomson,1937
O William Bragg και  Lawrence Bragg
  Η λέξη «Νόμπελ» αναφέρεται στην ύπαρξη από το στεφάνι δάφνης.
Kai Μ. Siegbahn
 Στην ελληνική μυθολογία,ο θεός Απόλλων απεικονίζεται φορώντας ένα δάφνινο στεφάνι στο κεφάλι του.
Manne Siegbahn
 Ένα στεφάνι δάφνης είναι ένα κυκλικό στεφάνι από κλαδιά και φύλλα της δάφνης (στα λατινικά:Laurus nobilis).
JJ Thomson και George Paget Thomson
 Στην αρχαία Eλλάδα στεφάνια δάφνης απονεμήθηκαν σε νικητές ως ένδειξη τιμής σε αθλητικές διοργανώσεις.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ


ΈτοςΌνομαΧώραΘέμα
1901WilhelmRöntgen.JPGΒίλχελμ Κόνραντ ΡέντγκενFlag of Prussia (1892-1918).svg Πρωσία«για την ανακάλυψη των ακτίνων Χ»
1902Hendrik Antoon Lorentz.jpgΧέντρικ Αντόον ΛόρεντζFlag of the Netherlands.svg Ολλανδία«για τις έρευνές τους πάνω στην επιρροή του μαγνητισμού σε φαινόμενα ακτινοβολίας» (Φαινόμενο Ζέεμαν)
Pieter Zeeman.jpgΠιέτερ Ζέεμαν
1903Becquerel Henri photograph.jpgΑνρί ΜπεκερέλFlag of France.svg Γαλλία«για την ανακάλυψη της αυθόρμητης ραδιενέργειας»
PierreCurie.jpgΠιερ ΚιουρίFlag of France.svg Γαλλία«για τις έρευνές τους πάνω στα φαινόμενα ακτινοβολίας που ανακάλυψε ο Ανρί Μπεκερέλ»
Mariecurie.jpgΜαρία ΚιουρίFlag of Poland.svg Πολωνία
1904John William Strutt.jpgΤζον Ουίλιαμ Στρατ, 3ος Βαρώνος ΡάλεϊFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για τις έρευνές του πάνω στις πυκνότητες των πιο σημαντικών αερίων και για την ανακάλυψη του αργού σε συσχέτιση με τις παραπάνω μελέτε»
1905Phillipp Lenard in 1900.jpgΦίλιπ Έντουαρντ Άντον φον ΛέναρντFlag of Germany.svg Γερμανία«για τις εργασίες του επί των καθοδικών ακτίνων»
1906Jj-thomson3.jpgΣερ Τζόζεφ Τζον ΤόμσονFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«ως αναγνώριση για τη συμβολή του στις θεωρητικές και πειραματικές εργασίες επί της ηλεκτρικής αγωγιμότητας των αερίων»
1907Albert Abraham Michelson2.jpgΆλμπερτ Έιμπραχαμ ΜάικελσονFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τις οπτικές συσκευές ακριβείας (που κατασκεύασε) και τις εργασίες στη Φασματοσκοπία που ακολούθησαν με τη βοήθειά τους». Βλ. και Πείραμα Μάικελσον-Μόρλεϋ
1908G lippmann.jpgΓκάμπριελ ΛίπμανFlag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο«για τη μέθοδο της αναπαραγωγής χρωμάτων φωτογραφικά, βασισμένη στο φαινόμενο της συμβολής»
1909Guglielmo Marconi.jpgΓκουλιέλμο ΜαρκόνιFlag of Italy.svg Ιταλία«για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της ασύρματης τηλεγραφίας»
Ferdinand Braun.jpgΚαρλ Φέρντιναντ ΜπράουνFlag of Germany.svg Γερμανία
1910Johannes Diderik van der Waals.jpgΓιοχάνες Ντίντερικ Βαν Ντερ ΒάαλςFlag of the Netherlands.svg Ολλανδία«για την εργασία του στην καταστατική εξίσωση για τα αέρια και τα υγρά»
1911Wilhelm Wien 1911.jpgΒίλχελμ ΒινFlag of Germany.svg Γερμανία«για τις ανακαλύψεις του πάνω στους νόμους που διέπουν τη θερμική ακτινοβολία» 
1912Nils Gustaf Dalén.jpgΝιλς Γκούσταφ ΝταλένFlag of Sweden.svg Σουηδία«για την εφεύρεση των αυτόματων ρυθμιστών για το φωτισμό σε φάρους και σημαδούρες»
1913Kamerlingh portret.jpgΧάικε ΚάμερλινFlag of the Netherlands.svg Ολλανδία«για τις έρευνες στις ιδιότητες της ύλης σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες οδήγησαν στην παραγωγή του υγρού ήλιου»
1914Max von Laue.jpgΜαξ φον ΛάουεFlag of Germany.svg Γερμανία«για την ανακάλυψη της σκέδασης των ακτίνων Χ από κρυστάλλους»
1915
William Henry Bragg
Σερ Γουίλιαμ Χένρι ΜπραγκFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για τη συμβολή τους στην ανάλυση της κρυσταλλικής δομής με ακτίνες Χ»
Wl-bragg.jpgΓουίλιαμ Λόρενς Μπραγκ
1916Δεν δόθηκε
1917Charles Glover Barkla.jpgΤσαρλς Γκλόβερ ΜπάρκλαFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για την ανακάλυψη της χαρακτηριστικής ακτινοβολίας Ρέντγκεν των στοιχείων»
1918Max Planck (Nobel 1918).jpgΜαξ ΠλανκFlag of Germany.svg Γερμανία«ως αναγνώριση για τη συμβολή του στην εξέλιξη της φυσικής με την ανακάλυψη των κβάντων ενέργειας»
1919Johannes Stark.jpgΓιοχάννες ΣταρκFlag of Germany.svg Γερμανία«για την ανακάλυψη του φαινομένου Ντόπλερ»
1920Guillaume 1920.jpgΣαρλ Εντουάρ ΓκιγιόμFlag of Switzerland.svg Ελβετία«για τη συμβολή του σε πειράματα ακριβείας, μέσω της ανακάλυψης ανωμαλιών στα κράματα νικελίου - ατσαλιού»
1921Einstein1921 by F Schmutzer 4.jpgΆλμπερτ ΑινστάινFlag of Germany.svg Γερμανία«για τη συμβολή του στη θεωρητική φυσική, και για την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου»
1922Niels Bohr.jpgΝιλς Χένρικ Ντάβιντ ΜπορFlag of Denmark.svg Δανία«για την έρευνά του επί της δομής των ατόμων και της ακτινοβολίας που προέρχεται από αυτά»
1923Robert-millikan2.jpgΡόμπερτ Άντριους ΜίλλικανFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την εργασία του πάνω στο στοιχειώδες φορτίο του ηλεκτρικού ρεύματος και στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο»
19241924 Karl Manne Siegbahn.jpgΚαρλ ΣίγκμπανFlag of Sweden.svg Σουηδία«για την εργασία του πάνω στη στερεοσκοπία ακτίνων Χ»
1925James Franck.jpgΤζέημς ΦρανκFlag of Germany.svg Γερμανία«για την ανακάλυψη των νόμων που διέπουν την κρούση ενός ηλεκτρονίου με ένα άτομο»
Gustav Hertz.jpgΓκούσταφ Χερτς
1926Jean Perrin 1926.jpgΖαν Μπατίστ ΠερένFlag of France.svg Γαλλία«για την εργασία του επί της ασυνεχούς δομής της ύλης»
1927Arthur Holly Compton.gifΆρθουρ Χόλι ΚόμπτονFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη του φαινομένου που πήρε το όνομά του, βλ. Φαινόμενο Κόμπτον»
Charles Thomson Rees Wilson at 1927 Solvay conference.jpgΤσαρλς Τόμσον Ρις ΓουίλσονFlag of the United Kingdom.svg Σκωτία«για τη μέθοδο που κάνει ορατές τις τροχιές φορτισμένων σωματιδίων, μέσω υγροποίησης σταγονιδίων»
1928Niels BohrUpOwenWillansRichardsonDownSolvay1927.JPGΌουεν Γουίλανς ΡίτσαρντσονFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για την εργασία του στο θερμιονικό φαινόμενο και ειδικότερα για την ανακάλυψη του νόμου που πήρε το όνομά του»
1929Broglie Big.jpgΠρίγκηπας Λουί-Βικτόρ Πιερ Ραϋμόν, Δούκας του ΜπρολίFlag of France.svg Γαλλία«για την ανακάλυψη της κυματικής φύσης των ηλεκτρονίων»
1930Sir CV Raman.JPGΤσαντρασεχάρα Βενκάτα ΡαμάνFlag of India.svg Ινδία«για την εργασία του στη διάχυση του φωτός και την ανακάλυψη του φαινομένου που φέρει το όνομά του»
1931Δεν απονεμήθηκε
1932Werner Heisenberg at 1927 Solvay Conference.JPGΒέρνερ Καρλ ΧάιζενμπεργκFlag of Germany.svg Γερμανία«για τη δημιουργία της Κβαντομηχανικής»
1933Erwin Schrödinger (1933).jpgΈρβιν ΣρέντιγκερFlag of Austria.svg Αυστρία«για την ανακάλυψη νέων, παραγωγικών μορφών της ατομικής θεωρίας»
Dirac 4.jpgΠολ Άντριεν Μορίς ΝτιράκFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία
1934Δεν δόθηκε
1935James Chadwick.jpgΤζέιμς ΤσάντγουικFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για την ανακάλυψη του νετρονίου»
1936Hess.jpgΒίκτορ Φραντς ΕςFlag of Austria.svg Αυστρία«για την ανακάλυψη της κοσμικής ακτινοβολίας»
Carl anderson.1937.jpgΚαρλ Ντέιβιντ ΆντερσονFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη του ποζιτρονίου»
1937Clinton Davisson.jpgΚλίντον Τζόζεφ ΝτέιβισονFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την πειραματική ανακάλυψη της σκέδασης ηλεκτρονίων από κρυστάλλους»
George Paget Thomson.jpgΤζορτζ ΤόμσονFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία
1938Enrico Fermi 1943-49.jpgΕνρίκο ΦέρμιFlag of Italy.svg Ιταλία«για την απόδειξη ύπαρξης καινούριων ραδιενεργών στοιχείων παραγόμενων με εκπομπή νετρονίου και για τη σχετική ανακάλυψη πυρηνικών αντιδράσεων προκαλούμενων από αργά νετρόνια»
1939Ernest Orlando Lawrence.jpgΈρνεστ Ορλάντο ΛόρενςFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την εφεύρεση και την εξέλιξη του κυκλότρου και για τα αποτελέσματα που αποκτήθηκαν μέσω αυτού, κυρίως αυτά που αφορούν τεχνητά ραδιενεργά στοιχεία»
1940Δεν δόθηκε
1941Δεν δόθηκε
1942Δεν δόθηκε
1943Otto Stern.jpgΌττο ΣτερνFlag of Germany.svg Γερμανία«για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της μεθόδου των μοριακών ακτίνων».
1944Isidor Isaac Rabi.jpgΊσιντορ Ισαάκ ΡάμπιFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη μέθοδο καταγραφής των μαγνητικών ιδιοτήτων του ατομικού πυρήνα».
1945Wolfgang Pauli young.jpgΒόλφγκανγκ ΠάουλιFlag of Austria.svg Αυστρία«για την ανακάλυψη της Απαγορευτικής Αρχής» που φέρει το όνομά του.
1946Bridgman.jpgΠέρσι Γουίλλιαμς ΜπρίντγκμανFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την εφεύρεση μιας συσκευής ικανής να παράγει εξαιρετικά υψηλές πιέσεις και για τις ανακαλύψεις που έκανε στο πεδίο της Φυσικής υψηλών πιέσεων»
1947EVAppleton.jpgΈντουαρντ Βίκτορ ΆπλετονFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για τις έρευνές του στη Φυσική της ατμόσφαιρας, και για την ανακάλυψη του λεγόμενου στρώματος Άπλετον»
1948Blackett-large.jpgΠάτρικ Μέιναρντ Στιούαρτ ΜπλάκετFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για την εξέλιξη της μεθόδου του θαλάμου Γουίλσον (cloud chamber) και για τις ανακαλύψεις στην Πυρηνική Φυσική και την κοσμική ακτινοβολία»
1949Yukawa.jpgΧιντέκι ΓιουκάουαFlag of Japan.svg Ιαπωνία«για την πρόβλεψη της ύπαρξης των μεσονίων, βασισμένη σε θεωρητική εργασία επί των πυρηνικών δυνάμεων»
1950Cecil Powell.jpgΣέσιλ Φρανκ ΠάουελFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για την ανάπτυξη της φωτογραφικής μεθόδου μελέτης πυρηνικών διεργασιών και για τις ανακαλύψεις σχετικά με μεσόνια που έγιναν με αυτή τη μέθοδο»
1951Τζον Ντάγκλας ΚόκροφτFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για την πρωτότυπη εργασία τους πάνω στη μετατροπή του ατομικού πηρήνα, με τεχνητώς επιταχυνθέντα ατομικά σωματίδια»
Ernest Walton.jpgΈρνεστ Τόμας Σάιντον ΓουόλτονFlag of Ireland.svg Ιρλανδία
1952Felix Bloch, Stanford University.jpgΦέλιξ ΜπλοχFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανάπτυξη νέων μεθόδων στα πυρηνικά μαγνητικά πειράματα ακριβείας, και για τις ανακαλύψεις που έγιναν σχετικά με αυτά»
Edward Mills Purcell.jpgΈντουαρντ Μιλς ΠάρσελλFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1953Zernike.jpgΦριτς Φρέντερικ ΖερνίκεFlag of the Netherlands.svg Ολλανδία
1954Max Born.jpgΜαξ ΜπορνFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για τη θεμελιώδη έρευνα στην Κβαντική μηχανική, ειδικότερα για τη στατιστική ερμηνεία της κυματοσυνάρτησης»
Bothe.jpgΒάλτερ ΜπότεFlag of Germany.svg Δυτική Γερμανία«για τη συμπτωτική μέθοδο και τις ανακαλύψεις που έγιναν σχετικά με αυτή»
1955Willis Lamb 1955.jpgΓουίλις Γιουτζίν ΛαμπFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τις ανακαλύψεις του σχετικά με τη λεπτή υφή του φάσματος του υδρογόνου»
Polykarp Kusch.jpgΠόλυκαρπ ΚουςFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τον ακριβή προσδιορισμό της μαγνητικής ροπής του ηλεκτρονίου»
1956Bardeen.jpgΤζον ΜπαρντίνFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τις έρευνές τους επί των ημιαγωγών και για την ανακάλυψη του τρανζίστορ»
Brattain.jpgΓουόλτερ Χάουζερ ΜπράταιηνFlag of the United States.svg Η.Π.Α
William Shockley, Stanford University.jpgΓουίλλιαμ Μπράντφορντ ΣόκλεϋFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1957Τσουνγκ Ντάο ΛιFlag of the Republic of China.svgΔημοκρατία της Κίνας«για τη βαθιά έρευνα των λεγόμενων «νόμων ομοτιμίας» (parity laws), η οποία οδήγησε σε πολύ σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τα στοιχειώδη σωματίδια»
CNYang.jpgΤσεν Νινγκ ΓιανγκFlag of the Republic of China.svg Δημοκρατία της Κίνας
1958Cerenkov.jpgΠάβελ Αλεξέγιεβιτς ΤσερενκόφFlag of the Soviet Union.svg Σοβιετική Ένωση«για την ανακάλυψη και την ερμηνεία του φαινομένου Τσερενκόφ-Βαβίλοφ»
Ilya Frank.jpgΊλια Φρανκ
Igor Tamm.jpgΊγκορ Γιεβγκένιεβιτς Ταμ
1959Owen Chamberlain.jpgΌουεν ΤσάμπερλεϊνFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη του αντιπρωτονίου»
Segre.jpgΕμίλιο Τζίνο ΣεγκρέFlag of Italy.svg Ιταλία
1960Donald Glaser.jpgΝτόναλτ Άρθουρ ΓκλέιζερFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την εφεύρεση του θαλάμου φυσαλίδων»
1961Robert Hofstadter.jpgΡόμπερτ ΧόφσταντερFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τις πρωτότυπες μελέτες της σκέδασης ηλεκτρονίου από ατομικό πυρήνα, και για τις σχετικές ανακαλύψεις σχετικά με τη δομή των νουκλεονίων»
Mossbauer.jpgΡούντολφ Λούντβιχ ΜέσμπαουερFlag of Germany.svg Δυτική Γερμανία«για τις έρευνες σχετικά με την ακτινοβολία γάμμα και την ανακάλυψη του φαινομένου που πήρε το όνομά του». Δείτε: Φαινόμενο Μοσμπάουερ»
1962Landau.jpgΛεβ Νταβίντοβιτς ΛαντάουFlag of the Soviet Union.svg Σοβιετική Ένωση«για τις πρωτότυπες θεωρίες του σχετικά με τη συμπυκνωμένη ύλη, και ειδικότερα για το υγρό ήλιο»
1963Wigner.jpgΓιουτζίν ΓουίγκνερFlag of Hungary.svg Ουγγαρία«για τη συμβολή του στη θεωρία του ατομικού πυρήνα και των στοιχειωδών σωματιδίων, ειδικότερα μέσω της ανακάλυψης και εφαρμογής θεμελιωδών αρχών συμμετρίας»
Maria Goeppert-Mayer.jpgΜαρία Γκέπερτ-ΜάγιερFlag of Germany.svg Γερμανία«για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τη δομή των πυρηνικών φλοιών»
Johannes Hans Daniel Jensen (1907–1973).jpgΤ. Χανς Ντ. ΓιένσενFlag of Germany.svg Γερμανία
1964Basov.jpgΝικολάι Γκεννάντιεβιτς ΜπάσοφFlag of the Soviet Union.svg Σοβιετική Ένωση«για τη θεμελιώδη εργασία τους στον τομέα της κβαντικής ηλεκτρονικής, η οποία οδήγησε στην κατασκευή ταλαντωτών και ενισχυτών βασισμένων στην αρχή Μέιζερ-λέιζερ»
Aleksandr Prokhorov.jpgΑλεξάντρ ΠρόχοροφFlag of the Soviet Union.svg Σοβιετική Ένωση
Charles Hard Townes-Nibib-2007-retouched.jpgΤσαρλς Χαρντ ΤάουνςFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1965RichardFeynman-PaineMansionWoods1984 copyrightTamikoThiel bw.jpgΡίτσαρντ Φίλλιπς ΦάινμανFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη θεμελιώδη τους εργασία στον τομέα της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής, με βαθιές συνέπειες στη Σωματιδιακή Φυσική»
Schwinger.jpgΤζούλιαν ΣβίνγκερFlag of the United States.svg Η.Π.Α
Tomonaga.jpgΣιν-Ιτίρο Τομονάγκα,Flag of Japan.svg Ιαπωνία
1966Kastler.jpgΑλφρέντ ΚαστλέρFlag of France.svg Γαλλία«για την ανακάλυψη και εξέλιξη οπτικών μεθόδων για τη μελέτη των ερτζιανών συντονισμών των ατόμων»
1967Hans Bethe.jpgΧανς Αλμπρεχτ ΜπέτεFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη συμβολή του επί των πυρηνικών διεργασιών, ειδικότερα για τις ανακαλύψεις σχετικά με την παραγωγή ενέργειας στα άστρα»
1968Luis Alvarez ID badge.pngΛούις ΆλβαρεζFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη συμβολή του στη Σωματιδιακή Φυσική, ειδικότερα για την ανακάλυψη ενός μεγάλου αριθμού καταστάσεων συντονισμού»
1969Murray Gell-Mann.jpgΜάρεϋ Γκελ-ΜανFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη συμβολή του και τις ανακαλύψεις σχετικά με την κατηγοριοποίηση των στοιχειωδών σωματιδίων και τις αλληλεπιδράσεις τους»
1970YoungAlfven.jpgΧανς Όλοφ Γκόστα ΑλφβένFlag of Sweden.svg Σουηδία«για τη θεμελιώδη εργασία του και τις ανακαλύψεις του στη Μαγνητοϋδροδυναμική, με ποικίλες εφαρμογές σε διαφορετικά πεδία της Φυσικής Πλάσματος»
Louis Neel 1970.jpgΛουί ΝεέλFlag of France.svg Γαλλία«για τη θεμελιώδη εργασία του και τις ανακαλύψεις σχετικά με τον σιδηρομαγνητισμό και τον παραμαγνητισμό, οι οποίες οδήγησαν σε σημαντικές εφαρμογές στη Φυσική στερεάς κατάστασης»
1971Ντένις ΓκέιμπορFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για την εφεύρεση και εξέλιξη της ολογραφικής μεθόδου»
1972Bardeen.jpgΤζον ΜπαρντίνFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την από κοινού εξέλιξη της θεωρίας της υπεραγωγιμότητας, (Θεωρία BCS)».
Nobel Laureate Leon Cooper in 2007.jpgΛέον Νιλ ΚούπερFlag of the United States.svg Η.Π.Α
John Robert Schrieffer.jpgΤζον Ρόμπερτ ΣρίφερFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1973Λέο ΕσάκιFlag of Japan.svg Ιαπωνία«για τις πειραματικές ανακαλύψεις τους σχετικά με το Φαινόμενο Σήραγγας σε ημιαγωγούς και υπεραγωγούς»
Ivar Giaever.jpgΊβαρ ΓκιέβερFlag of the United States.svg Η.Π.Α
Νορβηγία
Μπράιαν ΤζόζεφσονFlag of Wales.svg Ουαλία«για τις θεωρητικές προβλέψεις των ιδιοτήτων ενός υπεραγωγού, ειδικότερα για τα φαινόμενα που είναι γνωστά ως φαινόμενα Τζόζεφσον»
1974Μάρτιν ΡάιλFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία«για την πρωτότυπη εργασία τους στη Ραδιοαστροφυσική: Ο Ράιλ για τις παρατηρήσεις και τις εφευρέσεις του, ο Χιούις για τον σημαντικό ρόλο στην ανακάλυψη των πάλσαρ»
Άντονι ΧίουιςFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία
1975Άαγκε ΜπορFlag of Denmark.svg Δανία«για την ανακάλυψη της συσχέτισης μεταξύ της ολικής και της σωματιδιακής κίνησης στον ατομικό πυρήνα, και για την εξέλιξη της θεωρίας της δομής των ατομικών πυρήνων βασισμένη στην παραπάνω συσχέτιση»
Μπεν Ρόι ΜότελσονFlag of Denmark.svg Δανία
Λέο Τζέιμς ΡέινγουότερFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1976Burton Richter - charm quark.jpgΜπάρτον ΡίχτερFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την πρωτότυπη εργασία τους στην ανακάλυψη ενός βαρέος στοιχειώδους σωματίου νέου είδους. Συγκεκριμένα, για την ανακάλυψη του J/Ψ σωματιδίου και για την επιβεβαίωση της ιδέας ότι η βαρυονική ύλη (όπως το πρωτόνιο και το νετρόνιο) είναι φταγμένη από κουάρκ»
Σάμιουελ Τσάο Τσουνγκ ΤινγκFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1977Andersonphoto.jpgΦίλιπ Γουόρεν ΆντερσονFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τις θεμελιώδεις θεωρητικές έρευνες της ηλεκτρονιακής δομής μαγνητικών και διαταραγμένων συστημάτων»
Νέβιλ Φράνσις ΜοτFlag of the United Kingdom.svg Αγγλία
Τζον Χάσμπρουκ βαν ΒλεκFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1978KustodiyevSemenov Kapitsa.JPGΠιοτρ Λεονίντοβιτς ΚαπίτσαFlag of the Soviet Union.svg Σοβιετική Ένωση«για τις βασικές εφευρέσεις και ανακαλύψεις στον τομέα της Φυσικής χαμηλών θερμοκρασιών»
Arno Penzias.jpgΆρνο Άλαν ΠενζίαςFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη της ακτινοβολίας υποβάθρου στην περιοχή των μικροκυμάτων»
Wilson penzias200.jpgΡόμπερτ Γούντροου ΓουίλσονFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1979Sheldon Glashow at Harvard.jpgΣέλντον Λι ΓκλάσοουFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη συμβολή τους στη θεωρία των ενοποιημένων ηλεκτρασθενών αλληλεπιδράσεων των στοιχειωδών σωματιδίων, η οποία συμπεριλάμβανε μεταξύ άλλων και την πρόβλεψη των φορέων της ασθενούς αλληλεπίδρασης, τα W και Ζ μποζόνια»
Αμπντούς ΣαλάμFlag of Pakistan.svg Πακιστάν
Steven-weinberg.jpgΣτίβεν ΒάινμπεργκFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1980James Watson Cronin 2006.jpgΤζέιμς Γουότσον ΚρόνινFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη των παραβιάσεων θεμελιωδών αρχών συμμετρίας στην καταστροφή των ουδέτερωνΚ-μεσονίων»
Βαλ Λόγκτσον ΦιτςFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1981Nico 2006 Tucson Wiki.pngΝίκολας ΜπλέμπεργκενFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη συμβολή τους στην εξέλιξη της Φασματοσκοπίας με λέιζερ»
Artur Schawlow, Stanford University.jpgΆρθουρ Λέοναρντ ΣόουλοουFlag of the United States.svg Η.Π.Α
Κάι Μαν Μπέργε ΣίγκμπανFlag of Sweden.svg Σουηδία«για τη συμβολή του στην εξέλιξη της υψηλής ανάλυσης ηλεκτρονικής φασματοσκοπίας»
1982Κένεθ Τ. ΓουίλσονFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη θεωρία των κρίσιμων φαινομένων, σε συσχέτιση με τις μετατροπές φάσεων»
1983Σουμπραμανιάν ΤσαντρασεχάρFlag of India.svg Ινδία/Flag of the United States.svg Η.Π.Α«για τις θεωρητικές μελέτες των φυσικών διεργασιών της δομής και της εξέλιξης των άστρων. Δες Όριο Τσαντρασεκάρ»
Γουίλιαμ Άλφρεντ ΦάουλερFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τις θεωρητικές και πειραματικές μελέτες των πυρηνικών διεργασιών στον σχηματισμό των χημικών στοιχείων στο Σύμπαν»
1984Carlo Rubbia W and Z bosons.jpgΚάρλο ΡούμπιαFlag of Italy.svg Ιταλία«για τις σημαντικές συμβολές τους, που οδήγησαν στην ανακάλυψη των σωματιδιακών πεδίων W και Ζ, φορέων της ασθενούς αλληλεπίδρασης»
Σιμόν βαν ντερ ΜέερFlag of the Netherlands.svg Ολλανδία
1985Klausvonklitzing.jpgΚλάους φον ΚλίτσινγκFlag of Germany.svg Δυτική Γερμανία«για την ανακάλυψη του Κβαντικού Φαινόμενου Hall»
1986Ερνστ ΡούσκαFlag of Germany.svg Δυτική Γερμανία«για τη θεμελιώδη εργασία του στην ηλεκτρονική Οπτική, και για τον σχεδιασμό του πρώτου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου»
Gerd Binnig sw.jpgΓκέρντ ΜπίνιχFlag of Germany.svg Δυτική Γερμανία«για τον σχεδιασμό του μικροσκοπίου ανιχνευτή σήραγγας (scanning tunneling microscope)»
Rohrer.jpgΧάινριχ ΡόρερFlag of Switzerland.svg Ελβετία
1987Ibmgb.jpgΓιοχάνες Γκέοργκ ΜπέντορτςFlag of Germany.svg Δυτική Γερμανία«για τη σημαντική ανακάλυψη της υπεραγωγιμότητας σε κεραμικά υλικά»
Karl Alexander Mueller.jpgΚαρλ Αλεξάντερ ΜίλερFlag of Switzerland.svg Ελβετία
1988Leon M. Lederman.jpgΛέον Μαξ ΛέντερμανFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη μέθοδο ακτινοβολίας νετρίνου και για την αποσαφήνιση της διπλέτας των λεπτονίων μέσω της ανακάλυψης του νετρίνου του μιονίου»
Μέλβιν ΣβαρτςFlag of the United States.svg Η.Π.Α
Jack-Steinberger-2008.JPGΤζακ ΣτάινμπεργκερFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1989Νόρμαν Φόστερ ΡάμσεϋFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την εφεύρεση της μεθόδου απομονωμένων ταλαντωτικών πεδίων και για τη χρήση της σε ατομικά ρολόγια»
Χανς Γκοργκ ΝτέμελτFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την εξέλιξη της τεχνικής της παγίδας ιονισμού»
Βόλφγκανγκ ΠάουλFlag of Germany.svg Δυτική Γερμανία
1990Τζερόμ Ισαάκ ΦρίντμανFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τις πρωτότυπες έρευνες σχετικά με τη βαθιά ανελαστική σκέδαση ηλεκτρονίων σε πρωτόνια και δέσμια νετρόνια, οι οποίες ήταν πολύ σημαντικές για την εξέλιξη του μοντέλου των κουάρκ στη Σωματιδιακή Φυσική»
Χένρι Γουέι ΚένταλFlag of the United States.svg Η.Π.Α
Ρίτσαρντ Έντουαρντ ΤέιλορFlag of Canada.svg Καναδάς
1991Pierre-Gilles Rice University.jpgΠιερ-Ζιλ ντε ΖενFlag of France.svg Γαλλία«για την ανακάλυψη ότι οι μέθοδοι που αναπτύχθηκαν για τη μελέτη φαινομένων σε απλά συστήματα μπορούν να γενικευθούν για πιο πολύπλοκες μορφές της ύλης, ειδικότερα σε υγρούς κρυστάλλους και πολυμερή»
1992CHARPAK Georges-24x50-2005 cropped.JPGΖωρζ ΣαρπάκFlag of France.svg Γαλλία«για την εφεύρεση και την ανάπτυξη των ανιχνευτών σωματιδίων»
1993Ράσελ Άλαν ΧαλςFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη ενός νέου τύπου πάλσαρ, η οποία άνοιξε νέες προοπτικές για τη μελέτη της βαρύτητας»
2008JosephTaylor.jpgΤζόσεφ Χούτον Τέιλορ.Flag of the United States.svg Η.Π.Α
1994Bertram Brockhouse.jpgΜπέρτραμ Νέβιλ ΜπρόκχαουςFlag of Canada.svg Καναδάς«για την ανάπτυξη της φασματοσκοπίας των νετρονίων»
Κλίφορντ Γκλένγουντ ΣαλFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανάπτυξη της τεχνικής απορρόφησης νετρονίων (neutron diffraction)»
1995Martin Perl - tau.jpgΜάρτιν Λιούις ΠερλFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη του λεπτονίου ταυ»
Frederick Reines.jpgΦρέντερικ ΡάινεςFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανίχνευση του νετρίνου»
1996Ντέιβιντ Μόρις ΛιFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη της υπερρευστότητας στο ήλιο-3»
Douglas Osheroff.jpgΝτάγκλας Ντιν ΌσεροφFlag of the United States.svg Η.Π.Α
Robert Coleman Richardson.jpgΡόμπερτ Κόλμαν ΡίτσαρντσονFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1997Steven Chu official portrait headshot.jpgΣτίβεν ΤσουFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανάπτυξη των μεθόδων ψύξης και παγίδευσης ατόμων με ακτίνες λέιζερ»
Claude Cohen-Tannoudji.JPGΚλοντ Κοέν-ΤανούτζιFlag of France.svg Γαλλία
William Phillips-physicist photo.jpgΓουίλλιαμ Ντάνιελ ΦίλιπςFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1998Robert Laughlin, Stanford University.jpgΡόμπερτ Μ. ΛόλινFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη μιας νέας μορφής κβαντικού ρευστού με ελαφρώς φορτισμένες διεγέρσεις»
Horst Störmer.jpgΧορστ Λούντβιχ ΣτέρμερFlag of Germany.svg Γερμανία
Ντανιέλ Τσι ΤσούιFlag of the United States.svg Η.Π.Α
1999GerardtHooft.jpgΓκεράρντους XουφτFlag of the Netherlands.svg Ολλανδία«για την αποσαφήνιση της κβαντικής δομής των ηλεκτρασθενών αλληλεπιδράσεων στη Φυσική»
Martinus Veltman.jpgΜάρτινους Τ.Τ. ΦέλτμανFlag of the Netherlands.svg Ολλανδία
2000Zhores Alferov.jpgΖόρες Ιβάνοβιτς ΑλφέροφFlag of Russia.svg Ρωσία«για την ανάπτυξη των ετεροδομών των ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται σε υψηλές ταχύτητες και στην οπτικοηλεκτρονική»
Χέρμπερτ ΚρέμερFlag of Germany.svg Γερμανία
Τζακ ΚίλμπυFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη συμμετοχή του στην εφεύρεση του ολοκληρωμένου κυκλώματος»
2001Έρικ Άλιν ΚόρνελFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για το επίτευγμα της συμπύκνωσης Bose-Einstein σε αέρια νέφη αλκακικών ατόμων, και για τις πρώιμες θεμελιώδεις μελέτες τους επί των ιδιοτήτων της συμπύκνωσης»
Καρλ Έντουιν ΒίμανFlag of the United States.svg Η.Π.Α
Ketterle.jpgΒόλφγκανγκ ΚέτερλεFlag of Germany.svg Γερμανία
2002Ρέιμοντ ΝτέιβιςFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την πρωτότυπη συμβολή τους στην αστροφυσική, ειδικότερα στην ανίχνευση των κοσμικών νετρίνων»
Μασατόσι ΚοσίμπαFlag of Japan.svg Ιαπωνία
RiccardoGiacconi.jpgΡικάρντο ΤζιακόνιFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την πρωτότυπη συμβολή του στην αστροφυσική, η οποία οδήγησε στην ανακάλυψη των πηγών των κοσμικών ακτίνων Χ»
2003AA Abrikosov ANL1.jpgΑλεξέι Αλεξέγιεβιτς ΑμπρικόσοφFlag of Russia.svg Ρωσία
Η.Π.Α
«για την πρωτότυπη συμβολή τους στη θεωρία των ημιαγωγών και των υπερρευστών»
Ginzburg in MSU opaque.jpgΒίταλι Λαζάρεβιτς ΓκίνσμπουργκFlag of Russia.svg Ρωσία
Άντονι Τζέιμς ΛέγκετFlag of the United States.svg Η.Π.Α
Flag of the United Kingdom.svg Αγγλία
2004David Gross cropped.JPGΝτέιβιντ ΓκροςFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη της ασυμπτωτικής ελευθερίας στη θεωρία των ισχυρών αλληλεπιδράσεων»
Ντέιβιντ ΠόλιτζερFlag of the United States.svg Η.Π.Α
FrankStockholm2004.jpgΦρανκ ΓουίλτσεκFlag of the United States.svg Η.Π.Α
2005Roy Glauber Dec 10 2005.jpgΡόυ Τζ. ΓκλάουμπερFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη συνεισφορά του στην κβαντική θεωρία οπτικής συμφωνίας»
John L. Hall.jpgΤζον Λ. ΧολFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της φασματοσκοπίας ακριβείας βασισμένης σε λέιζερ, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής συνδυασμού οπτικών συχνοτήτων (optical frequency comb technique)»
Theodor W Haensch.jpgΤέοντορ Β. ΧενςFlag of Germany.svg Γερμανία
2006John-C-Mather.jpgΤζον ΜέιδερFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη της μορφής του μελανού σώματος και της ανισοτροπίας στην κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων υποβάθρου»
George Smoot.jpgΤζορτζ ΣμουτFlag of the United States.svg Η.Π.Α
2007Albert Fert at EP2DS 2007 in Genua PICT5745.jpgΑλμπέρ ΦερFlag of France.svg Γαλλία«για την ανακάλυψη του φαινομένου της γιγάντιας μαγνητοαντίστασης (GRΜ)»
Peter Gruenberg 01.jpgΠέτερ ΓκρίνμπεργκFlag of Germany.svg Γερμανία
2008Mkobayashi.jpgΜακότο ΚομπαγιάσιFlag of Japan.svg Ιαπωνία«για την ανακάλυψη της προέλευσης της σπασμένης συμμετρίας, η οποία προβλέπει την ύπαρξη στη φύση τουλάχιστον τριών οικογενειών από κουάρκς»
Masukawa.jpgΤοσιχίντε ΜασκάουαFlag of Japan.svg Ιαπωνία
YoichiroNambu.jpgΓιοϊσίρο ΝάμπουFlag of Japan.svg Ιαπωνία«για την ανακάλυψη του μηχανισμού της αυτογενούς σπασμένης συμμετρίας στην υποατομική φυσική»
2009Charles K. Kao cropped 2.jpgΤσαρλς ΚάοFlag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ
Flag of the United Kingdom.svg Αγγλία
Flag of the United States.svg Η.Π.Α
«για τα επιτεύγματα σχετικά με τη μετάδοση του φωτός σε ίνες για την οπτική επικοινωνία»
Nobel Prize 2009-Press Conference KVA-23.jpgΓουίλαρντ ΜπόυλFlag of Canada.svg Καναδάς
Flag of the United States.svg Η.Π.Α
«για την εφεύρεση ενός κυκλώματος ημιαγωγών απεικόνισης - τον αισθητήρα CCD»
Nobel Prize 2009-Press Conference KVA-24.jpgΤζορτζ ΣμιθFlag of the United States.svg Η.Π.Α
2010Geim.jpgΑντρέ ΓκέιμFlag of Russia.svg Ρωσία
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία
«για τα επαναστατικά τους πειράματα που αφορούν το δισδιάστατο υλικό γραφένιο»
Konstantin Novoselov at MIPT.jpgΚονσταντίν ΝοβοσέλοφFlag of Russia.svg Ρωσία
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
2011Saul Perlmutter.jpgΣαμ ΠερλμάτερFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για την ανακάλυψη της επιταχυνόμενης διαστολής του Σύμπαντος από παρατηρήσεις των μακρινών υπερκαινοφανών»
Brian P Schmidt.jpgΜπράιαν ΣμιντFlag of Australia.svg Αυστραλία
Flag of the United States.svg Η.Π.Α
Adam Riess.jpgΆνταμ ΡιςFlag of the United States.svg Η.Π.Α
2012Serge Haroche - Théâtre de la Commune d'Aubervilliers - 4 mai 2009.jpgΣερζ ΑρόςFlag of France.svg Γαλλία«για τις επαναστατικές πειραματικές μεθόδους που επιτρέπουν τη μέτρηση και το χειρισμό μεμονωμένων κβαντικών συστημάτων»
David Wineland 2008crop.jpgΝτέιβιντ ΓουάινλαντFlag of the United States.svg Η.Π.Α
2013Higgs, Peter (1929)3.jpgΠίτερ ΧιγκςFlag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο«για τη θεωρητική ανακάλυψη του μηχανισμού που συνεισφέρει στην κατανόησή μας για την προέλευση της μάζας των υποατομικών σωματιδίων, ο οποίος πρόσφατα επιβεβαιώθηκε με την ανακάλυψη του προβλεπόμενου στοιχειώδους σωματιδίου, από τα πειράματα ATLAS και CMS του επιταχυντή LHC του CERΝ»
Francois Englert.jpgΦρανσουά ΑνγκλέρFlag of Belgium.svg Βέλγιο
2014Ισάμου ΑκαζάκιFlag of Japan.svg Ιαπωνία«για την ανακάλυψη φωτοδιόδων μπλε χρώματος που επιτρέπει την έκλυση λαμπρού φωτός από ενεργειακά οικονομικές πηγές φωτός.»
Χιρόσι ΑμάνοFlag of Japan.svg Ιαπωνία
Professor Shuji Nakamura (Cropped).jpgΣούτζι ΝακαμούραFlag of Japan.svg Ιαπωνία
Flag of the United States.svg Η.Π.Α
2015Takaaki Kajita 5171-2015.jpgΤακάκι ΚατζίταFlag of Japan.svg Ιαπωνία«για την ανακάλυψη της ταλάντωσης των νετρίνων, η οποία δείχνει ότι τα νετρίνα έχουν μάζα.»
Arthur B. McDonald 5193-2015.jpgΆρθουρ Μπ. ΜακντόναλντFlag of Canada.svg Καναδάς
2016Ντέιβιντ ΘούλεςFlag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
Flag of the United States.svg Η.Π.Α
«για θεωρητικές ανακαλύψεις τοπολογικών μεταβάσεων φάσης και τοπολογικών φάσεων της ύλης».
Ντάνκαν ΧάλντεϊνFlag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
Flag of the United States.svg Η.Π.Α
Τζον Μ. ΚόστερλιτςFlag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο
2017Ράινερ ΒάιςFlag of the United States.svg Η.Π.Α«για τις αποφασιστικές τους συνεισφορές στον ανιχνευτή LIGO και την παρατήρηση βαρυτικών κυμάτων».
Μπάρι ΜπάριςFlag of the United States.svg Η.Π.Α
Κιπ ΘορνFlag of the United States.svg Η.Π.Α
2018Άρθουρ ΆσκινFlag of the United States.svg Η.Π.Α"για τις καινοτόμες εφευρέσεις τους στον τομέα της φυσικής των λέιζερ"
Gérard Mourou (cropped).jpgΖεράρ ΜουρούFlag of France.svg Γαλλία
Ντόνα ΣτρίκλαντFlag of Canada.svg Καναδάς




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868