ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 5:54 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΠΕΔΙΟ ΧΑΜΗΛΟΥ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟΥ

|
ΠΕΔΙΟ ΧΑΜΗΛΟΥ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟΥ
ΠΕΔΙΟ ΧΑΜΗΛΟΥ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟΥ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Κυκλώνας ονομάζεται η περιοχή με χαμηλή βαρομετρική πίεση.Η ονομασία κυκλώνας χρησιμοποιείται μόνο για τις τροπικές περιοχές,ενώ σε όλα τα άλλα μέρη λέγεται ύφεση και σημαίνει την περιοχή όπου ο αέρας είναι θερμός και αραιός.
Κυκλώνας ονομάζεται η περιοχή με χαμηλή βαρομετρική πίεση.Η ονομασία κυκλώνας χρησιμοποιείται μόνο για τις τροπικές περιοχές,ενώ σε όλα τα άλλα μέρη λέγεται ύφεση και σημαίνει την περιοχή όπου ο αέρας είναι θερμός και αραιός   
 Οι άνεμοι στους κυκλώνες και στις υφέσεις κινούνται από την περίμετρο προς την κεντρική ζώνη,με κατεύθυνση στο βόρειο ημισφαίριο,αντίθετη με την κίνηση των δεικτών του ρολογιού.Το αντίθετο συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.
 Πρόκειται για περιοχή όπου επικρατούν χαμηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης από τις γειτονικές περιοχές.Λόγω του ορισμού του,ένα χαμηλό βαρομετρικό σε μία περιοχή της γης μπορεί να έχει κέντρο 1015 hPa,ενώ ένα υψηλό βαρομετρικό σε κάποια μακρινή περιοχή μπορεί να έχει πίεση 1010 hPa στο κέντρο του.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ

 Οι άνεμοι στις περιοχές των κυκλώνων φτάνουν την ταχύτητα των 130 μιλίων την ώρα,ενώ στις περιοχές των υφέσεων δεν ξεπερνούν την ταχύτητα των 80 μιλίων την ώρα.Οι κυκλώνες σχηματίζονται στις τροπικές περιοχές και σε πλάτος 5° ως 20° από τις δύο πλευρές του ισημερινού.Κινούνται με ταχύτητα 15 ως 20 μιλίων την ώρα και βασικό πεδίο δράσης τους είναι οι ωκεανοί.Πολλές φορές όμως εμφανίζονται στα παράλια των ηπείρων και στα νησιά και προκαλούν τρομερές καταστροφές.Οι κυκλώνες των περιοχών του ισημερινού λέγονται τυφώνες και ο καθένας χαρακτηρίζεται από ένα όνομα,συνήθως γυναικείο (π.χ. Βέρα, Μαίρη κ.ά.).
Οι άνεμοι στις περιοχές των κυκλώνων φτάνουν την ταχύτητα των 130 μιλίων την ώρα
 Σε έναν κυκλώνα οι άνεμοι περιστρέφονται γύρω από μια στήλη κενού και μπορούν να σηκώσουν ένα ολόκληρο κτίριο ή να ξεριζώσουν πελώρια δέντρα.Στη σύγχρονη εποχή η ανάπτυξη της μετεωρολογίας,οι μετεωρολογικοί δορυφόροι και οι ειδικές ιπτάμενες υπηρεσίες επισημαίνουν τους κυκλώνες και προσδιορίζουν με ακρίβεια την κατεύθυνσή τους,ώστε να είναι δυνατή η λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη μείωση των καταστροφών στο ελάχιστο.Η πορεία των κυκλώνων σημειώνεται πάνω σε ειδικούς μετεωρολογικούς χάρτες,ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός των περιοχών που δοκιμάζονται περισσότερο και συχνότερα.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 5:37 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΠΕΔΙΟ ΥΨΗΛΟΥ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟΥ

|
ΠΕΔΙΟ ΥΨΗΛΟΥ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟΥ
ΠΕΔΙΟ ΥΨΗΛΟΥ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟΥ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Η καιρική κατάσταση ενός τόπου επηρεάζεται από τη δημιουργία αντικυκλώνων και κυκλώνων,με αποτέλεσμα στο χρονικό διάστημα της επίδρασης να δημιουργούνται ακρότητες στους τοπικούς καιρικούς παράγοντες.
Αντικυκλώνας ονομάζεται η περιοχή υψηλής βαρομετρικής πίεσης,όπου οι ισοβαρείς καμπύλες που την περιβάλλουν προχωρούν από το κέντρο προς τις περιφέρειες με πίεση που συνεχώς ελαττώνεται
 Αντικυκλώνας ονομάζεται η περιοχή υψηλής βαρομετρικής πίεσης,όπου οι ισοβαρείς καμπύλες που την περιβάλλουν προχωρούν από το κέντρο προς τις περιφέρειες με πίεση που συνεχώς ελαττώνεται.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα των αντικυκλώνων είναι το ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους η πίεση σε έναν τόπο είναι μεγαλύτερη από την κανονική
 Χαρακτηριστικό γνώρισμα των αντικυκλώνων είναι το ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους η πίεση σε έναν τόπο είναι μεγαλύτερη από την κανονική.Επίσης οι άνεμοι έχουν κυκλική τροχιά και είναι ισχυρότεροι στην περιφέρεια του νοητού κύκλου απ' ότι στο κέντρο του.
Ένα υψηλό βαρομετρικό σε μία περιοχή της γης μπορεί να έχει κέντρο 1010 hPa,ενώ ένα χαμηλό βαρομετρικό σε κάποια μακρινή περιοχή μπορεί να έχει πίεση 1015 hPa στο κέντρο του
 Πρόκειται για περιοχή όπου επικρατούν υψηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης από τις γειτονικές περιοχές.Λόγω του ορισμού του,ένα υψηλό βαρομετρικό σε μία περιοχή της γης μπορεί να έχει κέντρο 1010 hPa,ενώ ένα χαμηλό βαρομετρικό σε κάποια μακρινή περιοχή μπορεί να έχει πίεση 1015 hPa στο κέντρο του.
 Ο αντικυκλώνας είναι το αντίθετο φαινόμενο του κυκλώνα κατά τον οποίο η πίεση είναι χαμηλή.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΥΚΛΩΝΑ

 Η υψηλή πίεση της περιοχής του αντικυκλώνα σημαίνει ότι ο ατμοσφαιρικός αέρας είναι πυκνός και επομένως ψυχρός.Οι άνεμοι στις περιοχές των αντικυκλώνων κινούνται από το κέντρο προς την περιμετρική ζώνη,με την κατεύθυνση των δεικτών του ρολογιού στο βόρειο ημισφαίριο και με αντίθετη κατεύθυνση στο νότιο.    
Οι άνεμοι στις περιοχές των αντικυκλώνων κινούνται από το κέντρο προς την περιμετρική ζώνη,με την κατεύθυνση των δεικτών του ρολογιού στο βόρειο ημισφαίριο και με αντίθετη κατεύθυνση στο νότιο
 Η κίνηση αυτή έχει ως συνέπεια ψυχρές αέριες μάζες να κινούνται στις περιμετρικές ζώνες και να δημιουργούν νέφωση,που συχνά συνοδεύεται από χιονοπτώσεις.Αντίθετα,στο κέντρο του αντικυκλώνα η ατμόσφαιρα είναι σχεδόν στατική,ο ήλιος λαμπρός,η θερμοκρασία όμως είναι χαμηλή.

ΤΥΠΟΙ ΑΝΤΙΚΥΚΛΩΝΑ

 Διακρίνουμε δύο τύπους αντικυκλώνων,τους μόνιμους και τους κινητούς.Οι μόνιμοι επικρατούν σε δύο κυρίως ζώνες, μια στο βόρειο και μια στο νότιο ημισφαίριο και σε πλάτος από 20° ως 30°.Ένας κινητός αντικυκλώνας επιδρά σε μια περιοχή πρώτα με την εξωτερική του ζώνη και δημιουργεί ανέμους,πτώση της θερμοκρασίας,νέφωση και χιονόπτωση,μετά με την κεντρική του ζώνη της ηρεμίας,και τελικά στην έξοδό του δημιουργεί τα αντίστοιχα με την είσοδό του φαινόμενα.Ο καιρός στην Ελλάδα επηρεάζεται βασικά από τους αντικυκλώνες της Σιβηρίας και των Αζορών νησιών.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:41 μ.μ. | | | | | | Best Blogger Tips

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

|
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Είναι γνωστό ότι η γη περιβάλλεται από ένα στρώμα αέρα που λέγεται ατμόσφαιρα.Η ατμόσφαιρα αποτελείται από ένα μείγμα αερίων που ονομάζεται ατμοσφαιρικός αέρας.
Ατμόσφαιρα ονομάζεται ένα λεπτό στρώμα αερίων που περιβάλλει περιβάλλει τη Γη
 Ατμόσφαιρα ονομάζεται ένα λεπτό στρώμα αερίων που περιβάλλει περιβάλλει τη Γη.Εάν η Γη είχε μέγεθος μπάλας μπάσκετ, η ατμόσφαιρα θα είχε πάχος ενός φύλλου χαρτιού.
 Η σύνθεση της ατμόσφαιρας είναι:

Άζωτο  (78%), 
Οξυγόνο (21%), 
Άλλα αέρια (1% 

 Ο αέρας είναι διαφανής.Έχει μάζα και από τη γη ασκείται σε αυτόν η δύναμη του βάρους. Επομένως, όπως συμβαίνει με όλα τα ρευστά σώματα,ασκεί πίεση σε κάθε επιφάνεια που βρίσκεται μέσα σ' αυτόν.Όπως ακριβώς η υδροστατική πίεση μιας κατακόρυφης στήλης νερού οφείλεται στο βάρος της,έτσι και η ατμοσφαιρική πίεση οφείλεται στο βάρος του αέρα.
Η σύνθεση της ατμόσφαιρας
 Ο αέρας,όπως και κάθε άλλο σώμα,έλκεται από τη γη,και η έλξη αυτή συγκρατεί τα μόρια του και δεν τα αφήνει να φύγουν προς το διάστημα.Εξαιτίας της γήινης έλξεως ο αέρας έχει βάρος,το οποίο προκαλεί πίεση στην επιφάνεια της γης,αλλά και σε κάθε άλλη επιφάνεια που βρίσκεται σε επαφή με τον αέρα.Η πίεση αυτή ονομάζεται ατμοσφαιρική πίεση.

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

 Ατμοσφαιρική πίεση ονομάζεται η πίεση που δημιουργείται από την ατμόσφαιρα.
 Η τιμή της ατμοσφαιρικής πίεσης εξαρτάται από το ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας.Όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο στο οποίο βρισκόμαστε τόσο μικρότερη είναι η ατμοσφαιρική πίεση γιατί είναι λιγότερη η ποσότητα του αέρα που βρίσκεται πάνω από εμάς και μας πιέζει με το βάρος της.

Η τιμή της ατμοσφαιρικής πίεσης εξαρτάται από το ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας.Όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο στο οποίο βρισκόμαστε τόσο μικρότερη είναι η ατμοσφαιρική πίεση
 Τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας πιέζουν,λόγω του βάρους τους,τα κατώτερα με αποτέλεσμα η τιμή της πίεσης να είναι μεγαλύτερη στην επιφάνεια της θάλασσας.Αντιλαμβανόμαστε την ατμοσφαιρική πίεση μόνο όταν υπάρχει διαφορά πίεσης.
Πίεση μιας ατμόσφαιρας (1 atm) ονομάζεται τιμή της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια της θάλασσας
 Πίεση μιας ατμόσφαιρας (1 atmονομάζεται τιμή της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια της θάλασσας.
 Η τιμή αυτή σημαίνει ότι σε κάθε τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας ασκείται δύναμη 100000 Ν!Η επιφάνεια του σώματος μας είναι περίπου ένα με δύο τετραγωνικά μέτρα και άρα και το σώμα μας δέχεται από τον ατμοσφαιρικό αέρα μια τόσο μεγάλη δύναμη η οποία κανονικά έπρεπε να μας συνθλίψει.Το σώμα μας όμως είναι φτιαγμένο ώστε να έχει την ίδια πίεση στο εσωτερικό του και έτσι να αντισταθμίζεται και να εξουδετερώνεται η επίδραση της ατμοσφαιρικής πίεσης που ασκείται εξωτερικά. 

ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

 Ένα απλό πείραμα που αποδεικνύει την ύπαρξη της ατμοσφαιρικής πίεσης είναι αυτό με τον ελαστικό δίσκο,την γνωστή μας βεντούζα.Αν εφαρμόσουμε τον ελαστικό δίσκο σε κάποια λεία επιφάνεια,για παράδειγμα στο τζάμι,και επιχειρήσουμε να τον αποκολλήσουμε τραβώντας τον άγκιστρο,θα συναντήσουμε μεγάλη δυσκολία.Αν όμως ανασηκώσουμε λίγο τα χείλη του,ώστε να περάσει αέρας ανάμεσα στο δίσκο και στο τζάμι,η αποκόλληση γίνεται χωρίς προσπάθεια.
Η βεντούζα με άγκιστρο
 Το φαινόμενο εξηγείται ως εξής:
 Όταν δεν υπάρχει αέρας ανάμεσα στο δίσκο και το τζάμι,ο δίσκος πιέζεται μόνο από την έξω επιφάνεια του και κολλάει στο τζάμι.Όταν όμως μπαίνει αέρας ανάμεσα στο δίσκο και το τζάμι,αναπτύσσεται πιεστική δύναμη και στη μέσα επιφάνεια του δίσκου και ο δίσκος αποχωρίζεται εύκολα.
 Ένα άλλο πείραμα που φανερώνει την ύπαρξη της ατμοσφαιρικής πιέσεως είναι και το ακόλουθο.
Προσαρμόζουμε μία ελαστική μεμβράνη στο μεγάλο στόμιο ενός χωνιού και μετά ρουφάμε τον αέρα από το χωνί
 Προσαρμόζουμε μία ελαστική μεμβράνη στο μεγάλο στόμιο ενός χωνιού και μετά ρουφάμε τον αέρα από το χωνί.Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι κάποια δύναμη ενεργεί πάνω στην εξωτερική επιφάνεια της μεμβράνης και τη σπρώχνει προς τα μέσα.Φυσικά η δύναμη αυτή δεν εμφανίζεται τη στιγμή που αφαιρούμε τον αέρα από το χωνί,αλλά υπάρχει από πριν,αν και δε γίνεται αντιληπτοί στην αρχή,γιατί η επιφάνεια πιέζεται εξίσου και από τις δύο όψεις (F'=F).
 Αφαιρώντας τον αέρα μικραίνει η εσωτερική πίεση,άρα και η πιεστική δύναμη F',καταστρέφεται η ισορροπία και η μεμβράνα ωθείται προς τα μέσα,ώσπου βρίσκει άλλη θέση ισορροπίας.

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

 Η ατμοσφαιρική πίεση μετρήθηκε για πρώτη φορά το 1643 από το μαθητή του Γαλιλαίου,τον Ιταλό μαθηματικό και φυσικό Εβαγγελίστα Τορικέλι.Ο Τορικέλι για να μετρήσει την ατμοσφαιρική πίεση έκανε ένα πείραμα,που έγινε γνωστό ως πείραμα του Τορικέλι.
Ο Ιταλός μαθηματικός και φυσικός Εβαγγελίστα Τορικέλι (1608-1647)
 Γεμίζουμε με υδράργυρο ένα γυάλινο σωλήνα που έχει μήκος 1 m περίπου,κλείνουμε το στόμιο του με το δάκτυλό μας και το αναποδογυρίζουμε σε μία μικρή λεκάνη με υδράργυρο,φροντίζοντας να φέρουμε το στόμιο του κάτω από την επιφάνεια του υδραργύρου.
Γεμίζουμε με υδράργυρο ένα γυάλινο σωλήνα που έχει μήκος 1 m περίπου,κλείνουμε το στόμιο του με το δάκτυλό μας και το αναποδογυρίζουμε σε μία μικρή λεκάνη με υδράργυρο
 Μετά αποσύρουμε το δάκτυλό μας και παρατηρούμε ότι ο υδράργυρος κατεβαίνει και σταθεροποιείται σε ορισμένη στάθμη που βρίσκεται σε ύψος πάνω από την επιφάνεια του υδραργύρου της λεκάνης.Γέρνουμε λίγο το σωλήνα και παρατηρούμε ότι η στάθμη παραμένει διαρκώς στο ίδιο ύψος h.
Γέρνουμε λίγο το σωλήνα και παρατηρούμε ότι η στάθμη παραμένει διαρκώς στο ίδιο ύψος h
 Το πείραμα αυτό αποτελείται μία ακόμη απόδειξη για την ύπαρξη ατμοσφαιρικής πίεσης.Ο γύρω αέρας πιέζει την επιφάνεια του υδραργύρου της λεκάνης και συγκρατεί τον υδράργυρο μέσα στο σωλήνα σε κάποιο ύψος h.Αν το πείραμα γίνεται στην επιφάνεια της θάλασσας το ύψος h βρίσκεται ότι είναι 76 cm.
Το πείραμα του Τορικέλι
 Το υγρό μέσα στο σωλήνα και τη λεκάνη ισορροπεί,άρα σύμφωνα με την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων θα ισχύει:

                                                                                           PA=PΒ

διότι τα Β,Α είναι σημεία του ίδιου υγρού και βρίσκονται στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο.
 Η πίεση στο Α ισούται με την ατμοσφαιρική πίεση:

                                                                                           PA=Patm 

 Επομένως,η στήλη του υδραργύρου συγκρατείται από τη δύναμη που ασκείται,λόγω της ατμοσφαιρικής πίεσης,στην ελεύθερη επιφάνεια του υδραργύρου της λεκάνης.Μέσα στο σωλήνα πάνω από τη στήλη του υδραργύρου δημιουργήθηκε κενό.
Η πίεση στο Α είναι ίση με την πίεση στο Β
 Η πίεση στην επιφάνεια της στήλης είναι ίση με το μηδέν και συνεπώς η πίεση στο Β ισούται με την υδροστατική πίεση της στήλης του υδραργύρου:

                                                                                           ΡΒυδρ

 Συγκρίνουμε τις τελευταίες σχέσεις και  συμπεραίνουμε ότι η ατμοσφαιρική πίεση είναι ίση με την πίεση που ασκεί στη βάση της στήλη υδραργύρου ύψους h.Σύμφωνα με την ισορροπία δυνάμεων όπου η συνολική δύναμη που δέχεται ο υδράργυρος από την ατμόσφαιρα ισούται με το βάρος του υδραργύρου που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια του υδραργύρου την λεκάνη στον δοκιμαστικό σωλήνα.Έτσι,απέδειξε ότι υπάρχει ατμοσφαιρική πίεση.Όταν h=76 cm ή 760 mm,λέμε ότι η ατμοσφαιρική πίεση ισούται με 760 mmHg. 
Τη στήλη υδραργύρου ύψους 1mm την ονομάζουμε 1 Torr προς τιμή του Τορικέλι
 Την υδροστατική πίεση που ασκεί στήλη υδραργύρου ύψους 1mm την ονομάζουμε 1 Torr προς τιμή του Τορικέλι.Επομένως μπορούμε να πούμε ότι η ατμοσφαιρική πίεση είναι 760 Torr.
 Με το πείραμα του ο Τορικέλι όχι μόνο απέδειξε την ύπαρξη της ατμοσφαιρικής πίεσης αλλά και την υπολόγισε κιόλας.Σημειώνουμε εδώ ότι στο χώρο πάνω από την επιφάνεια του υδραργύρου μέσα στο σωλήνα δεν υπάρχει αέρας,ο χώρος είναι κενός και επομένως η πίεση στο χώρο αυτό είναι μηδενική.
Βαρόμετρο είναι ειδικό όργανο μέτρησης της ατμοσφαιρικής πίεσης  
 Τα όργανα που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής πίεσης ονομάζονται βαρόμετρα.Το πρώτο βαρόμετρο κατασκευάστηκε από τον Τορικέλι.
 Βαρόμετρο είναι ειδικό όργανο μέτρησης της ατμοσφαιρικής πίεσης




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:28 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΕΙΔΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

|
ΕΙΔΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Υγρομετρία ονομάζεται το σύνολο των μέσων και των ενεργειών που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας σε υδρατμούς.
Υγρομετρία ονομάζεται το σύνολο των μέσων και των ενεργειών που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας σε υδρατμούς
 Η υγρομετρία είναι αντικείμενο της μετεωρολογίας.Η εξάτμιση λόγω θερμότητας των νερών των θαλασσών,των λιμνών,των ελών κτλ. έχει ως αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό του ατμοσφαιρικού αέρα με υδρατμούς,των οποίων η ποσότητα είναι συνάρτηση ορισμένων παραγόντων.

ΕΙΔΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

 Ειδική υγρασία του αέρα λέγεται το βάρος των υδρατμών σε γραμμάρια που περιέχεται σε 1 κιλό μείγματος ξηρού αέρα και υδρατμών.
Ειδική υγρασία του αέρα λέγεται το βάρος των υδρατμών σε γραμμάρια που περιέχεται σε 1 κιλό μείγματος ξηρού αέρα και υδρατμών
 Ειδική υγρασία του αέρα q ονομάζεται το πηλίκο της μάζας των υδρατμών Μv προς τη μάζα του υγρού αέρα Μv+Md που τους περιέχει.

                                                                                          q=Μv/Μv+Md

 Η ειδική υγρασία είναι μια εξαιρετική χρήσιμη ποσότητα στη μετεωρολογία.Για παράδειγμα,η ταχύτητα εξάτμισης του νερού από οποιαδήποτε επιφάνεια είναι ευθέως ανάλογη με τη συγκεκριμένη διαφορά υγρασίας μεταξύ της επιφάνειας και του αέρα.
 Επιπλέον,η ειδική υγρασία δεν μεταβάλλεται με τη θερμοκρασία ή τη πίεση του σώματος.Αυτή η σταθερότητα της συγκεκριμένης υγρασίας τη καθιστά χρήσιμη σαν αναγνωριστική ιδιότητα μιας κινούμενης μάζας αέρα.Η ειδική υγρασία του κορεσμένου αέρα αυξάνει ταχέως με την αύξηση της θερμοκρασίας.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:26 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

|
ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ
ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Υγρομετρία ονομάζεται το σύνολο των μέσων και των ενεργειών που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας σε υδρατμούς.
Υγρομετρία ονομάζεται το σύνολο των μέσων και των ενεργειών που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας σε υδρατμούς
 Η υγρομετρία είναι αντικείμενο της μετεωρολογίας.Η εξάτμιση λόγω θερμότητας των νερών των θαλασσών,των λιμνών,των ελών κτλ. έχει ως αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό του ατμοσφαιρικού αέρα με υδρατμούς,των οποίων η ποσότητα είναι συνάρτηση ορισμένων παραγόντων.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

 Όταν επικρατεί ομίχλη ο αέρας είναι συνήθως κεκορεσμένος.Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι:όταν η θερμοκρασία αέρος,που περιέχει ορισμένη ποσότητα υδρατμών ελαττώνεται,η σχετική υγρασία του αυξάνει και αντίστροφα.Πολύ συχνά τα Δελτία καιρού αναφέρουν και το στοιχείο της "σχετικής υγρασίας" σε ποσοστό επί τοις 100,π.χ. 50%,60% κ.λπ.Όταν η σχετική υγρασία είναι 100% τότε η ατμόσφαιρα είναι κεκορεσμένη δηλαδή πλήρης υδρατμών μη δυνάμενη να συγκρατήσει άλλους.Αντίθετα όταν είναι π.χ. 50% και η θερμοκρασία αέρος 20° C για τον Χειμωνα,και 26° C για το Καλοκαίρι,τότε αισθανόμαστε ευχάριστα.
Απόλυτη υγρασία του αέρα λέγεται το ποσό των υδρατμών σε γραμμάρια(gr),το οποίο περιέχεται σ’ ένα κυβικό μέτρο (1 m3) ατμοσφαιρικού αέρα
 Απόλυτη υγρασία του αέρα λέγεται το ποσό των υδρατμών σε γραμμάρια(gr),το οποίο περιέχεται σ’ ένα κυβικό μέτρο (1 m3) ατμοσφαιρικού αέρα.
 Από τον ορισμό καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για την πυκνότητα του αέρα σε υδρατμούς.
 Υπολογίζεται από τον τύπο:
                                                                                          a=m/V
 Η ικανότητα του αέρα να συγκρατεί μικρή ή μεγάλη ποσότητα υδρατμών είναι ανάλογη προς την θερμοκρασία του.Σε μία συγκεκριμένη θερμοκρασία η ποσότητα των υδρατμών που μπορεί να συγκρατήσει η ατμόσφαιρά έχει μια μέγιστη τιμή.Την τιμή αυτή μπορούμε να την υπολογίσουμε από την εξίσωση των Magnus-Tetens,όπου θ η θερμοκρασία που έχει η ατμόσφαιρα μετρούμενη σε βαθμούς Κελσίου (οC).




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:24 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΣΧΕΤΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

|
ΣΧΕΤΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Υγρομετρία ονομάζεται το σύνολο των μέσων και των ενεργειών που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας σε υδρατμούς.
Υγρομετρία ονομάζεται το σύνολο των μέσων και των ενεργειών που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας σε υδρατμούς
 Η υγρομετρία είναι αντικείμενο της μετεωρολογίας.Η εξάτμιση λόγω θερμότητας των νερών των θαλασσών,των λιμνών,των ελών κτλ. έχει ως αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό του ατμοσφαιρικού αέρα με υδρατμούς,των οποίων η ποσότητα είναι συνάρτηση ορισμένων παραγόντων.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

 Η ποσότητα των υδρατμών δεν μπορεί μόνη της να είναι κριτήριο της υγρομετρικής κατάστασης του ατμοσφαιρικού αέρα.Ως σημείο αναφοράς χρησιμοποιείται η ποσότητα των υδρατμών,η οποία είναι απαραίτητη,ώστε ο αέρας να κορεστεί από υδρατμούς.Αυτό φυσικά εξαρτάται κυρίως από τη θερμοκρασία του ατμοσφαιρικού αέρα και από την ύπαρξη ή όχι ανέμου.Έτσι για τη θερμοκρασία 15°C ο κορεσμένος αέρας περιέχει 12,78 γραμμάρια υδρατμών σε κάθε κυβικό μέτρο.Αν στην ίδια θερμοκρασία ο αέρας περιέχει 6,39 γραμμάρια στο κυβικό μέτρο,τότε ο λόγος αν εκφραστεί σε % θα δώσει τη σχετική υγρασία του αέρα,δηλαδή αυτή θα είναι 50%.
Σχετική υγρασία του αέρα ονομάζεται ο λόγος της μάζας των υδρατμών που υπάρχουν σε ορισμένο όγκο αέρα προς τη μάζα των υδρατμών που χρειάζονται,ώστε ο αέρας να γίνει κορεσμένος στην ίδια θερμοκρασία
 Σχετική υγρασία του αέρα ονομάζεται ο λόγος της μάζας των υδρατμών που υπάρχουν σε ορισμένο όγκο αέρα προς τη μάζα των υδρατμών που χρειάζονται,ώστε ο αέρας να γίνει κορεσμένος στην ίδια θερμοκρασία. 
 Η σχετική υγρασία εκφράζεται επί τοις %.
 Έτσι έχουμε το τύπο: 

                                                                           Συ=Β΄/Β Χ100 

όπου:
Β΄η ποσότητα υπαρχόντων υδρατμών και
Β η ποσότητα που καθιστά τον αέρα κεκορεσμένο ή μέγιστη τάση υδρατμών.
 Ο κεκορεσμένος αέρας έχει σχετική υγρασία 100%,ενώ ο τελείως ξηρός αέρας έχει υγρασία 0%.
 Η σχετική υγρασία παρουσιάζει τόσο ημερήσια όσο και ετήσια κύμανση,ενώ μεταβάλλεται ανάλογα με το ύψος και το γεωγραφικό πλάτος.
  Η γνώση της σχετικής υγρασίας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι είναι εκείνη που πληροφορεί για τα υδάτινα ή ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα καθώς και για τις συνθήκες πάγου που κρίνονται επικίνδυνες στις αερομεταφορές.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:40 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΣΚΕΔΑΣΗ COMPTON

|
ΣΚΕΔΑΣΗ COMPTON
ΣΚΕΔΑΣΗ COMPTON
ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ Χ

 Το 1895 ο Wilchelm Rontgen (Ρέντγκεν) ανακάλυψε ότι όταν ένα μέταλλο «βομβαρδιστεί» με ηλεκτρόνια που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.Η ακτινοβολία αυτή ονομάστηκε ακτίνες Χ ή ακτίνες Rontgen.Ακτίνες Χ χρησιμοποιούνται καθημερινά σήμερα για την λήψη κοινών ακτινογραφιών.Οι ακτίνες Χ έχουν μήκη κύματος από 0,001 nm,έως 1 nm.
Ο Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν (Wilhelm Conrad Röntgen,27 Μαρτίου 1845-10 Φεβρουαρίου 1923) ήταν Γερμανός φυσικός.Σπούδασε στο ETH Ζυρίχης.Διετέλεσε υφηγητής στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου το 1874,τακτικός καθηγητής της Φυσικής και διευθυντής του εργαστηρίου Φυσικής του πανεπιστημίου Γκίσεν,καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ το 1885 και τελικά καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μονάχου (1900-1920).Κατά το 1895,ενώ έκανε στο Βίρτσμπουργκ πειράματα για τη σπουδή της ηλεκτρικής αγωγιμότητας των αερίων,ανακάλυψε τις ακτίνες Χ (ή τις ακτίνες Ρέντγκεν, όπως λέγονται εις τιμήν του).Απέδειξε ότι οι ακτίνες Χ διαδίδονται σε ευθεία γραμμή και δεν είναι δυνατό να διαθλαστούν ή να ανακλαστούν και ότι δεν επηρεάζονται από τα ηλεκτρικά μαγνητικά πεδία.Έκανε επίσης μελέτες σχετικές με την ελαστικότητα των σωμάτων,την ειδική θερμότητα των αερίων,τη θερμική αγωγιμότητα των κρυστάλλων,την απορρόφηση των θερμικών ακτίνων από τα αέρια κλπ.Το 1896 τιμήθηκε με το μετάλλιο Ρούμφορ της Βασιλικής Εταιρείας και το 1901 με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής
 Ο μηχανισμός παραγωγής των ακτίνων Χ είναι ακριβώς ο αντίστροφος του φωτοηλεκτρικού φαινομένου.Στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο μια μεταλλική επιφάνεια «βομβαρδίζεται» με ηλεκτρομαγνητικό κύμα και εκπέμπει ηλεκτρόνια.Στις ακτίνες Χ η μεταλλική επιφάνεια «βομβαρδίζεται» με ηλεκτρόνια και εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικό κύμα.
 Όταν τα ηλεκτρόνια της δέσμης φτάνουν στην επιφάνεια του μετάλλου επιβραδύνονται απότομα.Η επιβράδυνση αυτή συνοδεύεται από εκπομπή ακτινοβολίας,το φωτόνιο της οποίας θα έχει ενέργεια μικρότερη ή ίση με την ενέργεια του ηλεκτρονίου στο οποίο οφείλεται η εκπομπή του.
 Υπάρχει και άλλη αιτία για την οποία εκπέμπεται ακτινοβολία από τη μεταλλική επιφάνεια.Καθώς τα ηλεκτρόνια συγκρούονται με τα άτομα της επιφάνειας του μετάλλου τούς μεταφέρουν ενέργεια.Τα άτομα διεγείρονται,τα ηλεκτρόνιά τους δηλαδή μεταφέρονται σε στιβάδες μεγαλύτερης ενέργειας.Όταν αποδιεγείρονται,όταν δηλαδή τα ηλεκτρόνια επανέλθουν στην αρχική τους στιβάδα,εκπέμπουν στο περιβάλλον ενέργεια υπό μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

ΣΚΕΔΑΣΗ COMPTON(ΚΟΠΤΟΝ)

 Η ύπαρξη φωτονίων επιβεβαιώθηκε πειραματικά το 1924 από τον Αμερικανό Arthur Holly Compton.Ο Compton παρατήρησε ότι όταν ακτίνες Χ προσπίπτουν πάνω σε μια υλική επιφάνεια ένα μέρος τους εκτρέπεται από τα σωματίδια της ύλης (σκεδάζεται).
Ο Άρθουρ Χόλι Κόμπτον (10 Σεπτεμβρίου 1892-15 Μαρτίου 1962) ήταν Αμερικανός φυσικός στον οποίο το 1927 απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη του φαινομένου που φέρει το όνομα του.Ο Κόμπτον γεννήθηκε στο Wooster της πολιτείας Οχάιο το 1892 από τον Ελάιας και την Οτέλια Κόμπτον.Ήταν μια ακαδημαϊκή οικογένεια.Ο πατέρας του ήταν πρύτανης του Πανεπιστημίου Wooster το οποίο παρακολούθησε ο Άρτουρ και επίσης έγινε μέλος της Άλφα Ωμέγα Ταυ αδελφότητας.Ο μεγαλύτερος αδελφός του Καρλ σπούδασε επίσης στο Πανεπιστήμιο Wooster,έγινε φυσικός,και αργότερα πρόεδρος του MIT.O δεύτερος αδερφός του Γουίλσον Μάρτιντεϊλ Κόμπτον σπούδασε επίσης στο Πανεπιστήμιο Wooster και έγινε διπλωμάτης και πρόεδρος του State College της Ουάσινγκτον,αργότερα Washington State University.Και τα τρία αδέρφια πήραν το Ph.D. τους από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον
 Ο Compton διαπίστωσε ότι το σκεδαζόμενο τμήμα της ακτινοβολίας έχει μήκος κύματος μεγαλύτερο από το μήκος κύματος της προσπίπτουσας ακτινοβολίας (μικρότερη συχνότητα).
Το πείραμα του Compton
 Οι μετρήσεις του Compton έδειξαν ότι η μεταβολή του μήκους κύματος ανάμεσα στην προσπίπτουσα και τη σκεδαζόμενη δέσμη εξαρτάται μόνο από τη γωνία ανάμεσα στις δύο δέσμες και μάλιστα υπακούει στη σχέση:

                                                                              λ'-λ=h/m·c·(1-συνφ)

όπου: 
λ' το μήκος κύματος της σκεδαζόμενης δέσμης, 
λ το μήκος κύματος της προσπίπτουσας δέσμης, 
η μάζα του ηλεκτρονίου και 
φ η γωνία μεταξύ προσπίπτουσας και ανακλώμενης δέσμης.
Η σκέδαση Compton
 Σύμφωνα με την κλασική θεωρία ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα συχνότητας  f που προσπίπτει σ' ένα υλικό αναγκάζει τα ηλεκτρόνια του υλικού να ταλαντώνονται με την ίδια συχνότητα και,επακόλουθα,να παράγουν με τη σειρά τους σαν μικρές κεραίες,ηλεκτρομαγνητικό κύμα της ίδιας συχνότητας f.Η κλασική θεωρία,λοιπόν,θα περίμενε η σκεδαζόμενη δέσμη να έχει την ίδια συχνότητα και,αντίστοιχα,ίδιο μήκος κύματος με την προσπίπτουσα δέσμη.
Φωτόνιο μήκους κύματος λ έρχεται από αριστερά,σκεδάζεται σε ακίνητο στόχο και ένα νέο φωτόνιο μήκους κύματος λ’ φεύγει με γωνία θ ως προς την ευθεία που ορίζει η αρχική διεύθυνση της προσπίπτουσας δέσμης φωτονίων
 Τα πράγματα φωτίζονται αν δούμε την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ως ρεύμα φωτονίων,δηλαδή σωματίων με μηδενική μάζα ηρεμίας που μεταφέρουν ενέργεια και ορμή.Τότε το πρόβλημα της σκέδασης της ακτινοβολίας μετατρέπεται σε πρόβλημα κρούσης ανάμεσα σ' ένα φωτόνιο και ένα ηλεκτρόνιο.

Μετά τη σκέδαση το φωτόνιο κινείται σχηματίζοντας γωνία φ με την αρχική διεύθυνση κίνησης και έχοντας χάσει τμήμα της αρχικής του ενέργειας αφού ένα μέρος της αρχικής του ενέργειας θα μεταφερθεί στο ηλεκτρόνιο                                                                
 Ας υποθέσουμε ότι ένα φωτόνιο μήκους κύματος λ συγκρούεται μ' ένα πρακτικώς ακίνητο ηλεκτρόνιο.Μετά τη σκέδαση το φωτόνιο κινείται σχηματίζοντας γωνία φ με την αρχική διεύθυνση κίνησης και έχοντας χάσει τμήμα της αρχικής του ενέργειας αφού ένα μέρος της αρχικής του ενέργειας θα μεταφερθεί στο ηλεκτρόνιο.Το σκεδαζόμενο φωτόνιο θα έχει μετατραπεί σε φωτόνιο μήκους κύματος λ’ με λ’>λ.Κατά τη διάρκεια της σκέδασης πρέπει να διατηρούνται η ενέργεια και η ορμή του συστήματος.
Φαινόμενο Compton
 Το φωτόνιο έχει πριν τη σκέδαση ενέργεια Ε=h·f=h·c/λ και μετά τη σκέδαση Ε'=h·c/λ'.
 Θα πρέπει λοιπόν να ισχύει

                                                                               hc/λ=h·c/λ'+Ke

όπου: 
Ke η κινητική ενέργεια του ανακρουσμένου ηλεκτρονίου.
H ένταση του σκεδασμένου φωτός συναρτήσει του μήκους κύματος λ' για τις αναγραφόμενες τιμές της γωνίας σκέδασης.H προσπίπτουσα δέσμη έχει μήκος κύματος λ
 Επειδή το ηλεκτρόνιο μετά την κρούση μπορεί να κινείται με ταχύτητα που πλησιάζει την ταχύτητα του φωτός καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε τη σχέση:
                
Κ=m·c2/(1-υ2/c2)1/2-m·c2  

για την κινητική ενέργεια οπότε:
                          
h·c/λ=h·c/λ'+m·c2/(1-υ2/c2)1/2-m·c2 
             
 Η ορμή του φωτονίου πριν είναι p=E/c=h/λ και η ορμή του φωτονίου μετά είναι p'=h/λ'.
Η ορμή του φωτονίου πριν είναι p=E/c=h/λ και η ορμή του φωτονίου μετά είναι p'=h/λ'
 Η ορμή του ηλεκτρονίου θα είναι σύμφωνα με τη σχέση: 
               
pe=m·υ/(1-υ2/c2)1/2

 Η διατήρηση της ορμής σε διανυσματική μορφή δίνει:
                                                        
p=p'+p

οπότε:

pe=p-p'

 Χρησιμοποιώντας τον νόμο του συνημίτονου στο διανυσματικό διάγραμμα του παρακάτω σχήματος προκύπτει:

pe2=p2+p'2-2pp'συνφ

 Δηλαδή:

m2·υ2/1-υ2/ c2=h22+h2/λ'2-2·h2/λλ'·συνφ

 Από τις τελευταίες σχέσεις,αν απαλείψουμε το υ,προκύπτει η σχέση:

                                                                              λ'-λ=h/m·c·(1-συνφ)




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868