ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:20 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ

|
ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ
ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Χαλάζι είναι μία μορφή υετού,που αποτελείται από πολλά κομμάτια πάγου,μορφής σφαιριδίων ή άλλων σχημάτων.
Χαλάζι είναι μία μορφή υετού,που αποτελείται από πολλά κομμάτια πάγου,μορφής σφαιριδίων ή άλλων σχημάτων
 Με λίγα λόγια το χαλάζι είναι μία μορφή βροχόπτωσης,που πέφτει από τον ουρανό,όχι υπό μορφή βροχής,αλλά υπό μορφή παγωμένων σφαιριδίων.
Το χαλάζι είναι μία μορφή βροχόπτωσης,που πέφτει από τον ουρανό,όχι υπό μορφή βροχής,αλλά υπό μορφή παγωμένων σφαιριδίων
 Χαλαζόκοκκοι ονομάζονται τα κομμάτια πάγου που έχουν μορφή σφαιριδίων ή άλλων σχημάτων και πέφτουν κατά τη διάρκεια καταιγίδων,από μεγάλα καταιγιδοφόρα σύννεφα (σωρειτομελανίες).
Χαλαζόκοκκοι ονομάζονται τα κομμάτια πάγου που έχουν μορφή σφαιριδίων ή άλλων σχημάτων και πέφτουν κατά τη διάρκεια καταιγίδων,από μεγάλα καταιγιδοφόρα σύννεφα (σωρειτομελανίες)
 Χαλαζόπτωση ονομάζεται το φαινόμενο της πτώσης του χαλαζιού
Χαλαζόπτωση
 Χαλαζοθύελλα λέγεται το φαινόμενο όταν κατά την χαλαζόπτωση πέφτουν τεράστιες ποσότητες χαλαζόκοκκων μεγάλου μεγέθους και βάρους επί αρκετά λεπτά.
Προειδοποιητικό σημάδι για πιθανή χαλαζόπτωση είναι συχνά ένα  χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα που παίρνουν τα σύννεφα
 Προειδοποιητικό σημάδι για πιθανή χαλαζόπτωση είναι συχνά ένα  χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα που παίρνουν τα σύννεφα.

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΧΑΛΑΖΙΟΥ

 Για να δημιουργηθεί το χαλάζι,θα πρέπει να συμβούν πολλά πράγματα μαζί.Αρχικά,θα πρέπει να δημιουργηθούν σύννεφα φορτωμένα με μεγάλη ποσότητα υγρασίας και σε ύψος τουλάχιστον 15 χιλιομέτρων.Η θερμοκρασία σε αυτά τα ύψη είναι τόσο χαμηλή,που μπορούν πολύ εύκολα να παγώσουν τα σταγονίδια που υπάρχουν στα σύννεφα. 
 Το χαλάζι εμφανίζεται όταν η υγρασία της ατμόσφαιρας συμπυκνώνεται πάνω σε σκόνη ή άλλα κέντρα συμπύκνωσης,τα οποία μπορεί να είναι μικρά έντομα ή κρύσταλλοι πάγου,ενώ η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 0° Κελσίου.Οι μικροί πυρήνες των κόκκων που σχηματίζονται κατ' αυτό τον τρόπο μεγαλώνουν γρήγορα, καθώς η τάση των κορεσμένων ατμών πάνω από τον πάγο είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη πάνω από νερό.
Το χαλάζι εμφανίζεται όταν η υγρασία της ατμόσφαιρας συμπυκνώνεται πάνω σε σκόνη ή άλλα κέντρα συμπύκνωσης, τα οποία μπορεί να είναι μικρά έντομα ή κρύσταλλοι πάγου, ενώ η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 0° Κελσίου
 Οι κόκκοι μπορούν να μεγαλώσουν κι άλλο,καθώς η λανθάνουσα θερμότητα που απελευθερώνεται από την στερεοποίηση του νερού λιώνει το εξωτερικό περίβλημα,κάτι που επιτρέπει τη συνένωση κόκκων μεταξύ τους.Όταν ο χαλαζόκοκκος γίνει αρκετά βαρύς ώστε να μην παρασύρεται απ' τον άνεμο και να μην μπορεί να συγκρατηθεί από τα ανοδικά ρεύματα που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια των καταιγίδων, πέφτει προς το έδαφος.
 Τα μικρά παγωμένα σφαιρίδια που μόλις δημιουργήθηκαν(χαλάζι),έχουν μόλις αποκτήσει βάρος, που τους επιτρέπει να πέσουν στο έδαφος.Όμως πολλές φορές,ανάλογα με το πόσο ισχυροί είναι οι άνεμοι, μπορεί αυτά τα μικρά παγωμένα σφαιρίδια να "ξανατραβηχτούν" πάνω αρκετές φορές.Σε κάθε ταξίδι που κάνουν προς τα πάνω, προστίθεται και μία επιπλέον στρώση πάγου πάνω τους, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν όλο και περισσότερο. 
 Ο λόγος που φτάνει στη γη σε στέρεη μορφή(πάγος) και όχι σε υγρή,είναι επειδή πολύ απλά,δεν πρόλαβε να λιώσει,επειδή πέφτει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.Είναι σαν να πετάμε ένα μικρό παγάκι από την ταράτσα της πολυκατοικίας μας:θα φτάσει στο έδαφος σαν παγάκι γιατί δεν θα έχει προλάβει να λιώσει.

ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΧΑΛΑΖΙΟΥ

 Ανάλογα με το πόσο δυνατοί άνεμοι υπάρχουν και πόσο μεγάλη είναι η τάση των ανέμων,να τραβήξουν "βαρέα" αντικείμενα ψηλά,ανάλογο μέγεθος θα έχει και το χαλάζι.
Ένας πολύ μεγάλος κόκκος από χαλάζι
 Οι κόκκοι του χαλαζιού μπορεί να έχουν μέγεθος από μερικά χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά,δηλαδή μπορούν να έχουν μέγεθος όσο ένα μικρό μπιζέλι,ή στη χειρότερη,μπορεί να έχουν το μέγεθος ενός μεγάλου πορτοκαλιού.Σπάνια μπορεί να φτάσουν και στο μέγεθος μπάλας του τένις ή και ακόμα μεγαλύτερα μεγέθη.

ΣΧΗΜΑ ΧΑΛΑΖΙΟΥ

 Αν κάνουμε ανατομία ένα παγωμένο σφαιρίδιο χαλαζιού,θα δούμε ότι αποτελείται από πολλές στρώσεις,η μία μέσα στην άλλη,ακριβώς σαν το κρεμμύδι.
Το σχήμα τους συνήθως είναι σχεδόν σφαιρικό ή ελλειπτικό σαν μικρού αυγού ή μερικές φορές σαν μικρού αχλαδιού 
 Το σχήμα τους εξαρτάται από τον τρόπο που στριφογυρίζουν μέσα στα σύννεφα πριν πέσουν.Συνήθως είναι σχεδόν σφαιρικό ή ελλειπτικό σαν μικρού αυγού ή μερικές φορές σαν μικρού αχλαδιού.Κατά καιρούς πάντως έχουν πέσει και χαλαζόκοκκοι με αγκαθωτές προεξοχές.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ

 Το χαλάζι προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες,αυτοκίνητα, αεροσκάφη και γυάλινες κατασκευές,ιδιαίτερα όσες έχουν γυάλινες οροφές.Σπανιότερα έχουν αναφερθεί ακόμα και θάνατοι ανθρώπων που εκτέθηκαν σε πολύ έντονη χαλαζόπτωση,λόγω θανατηφόρων κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων.
Καταστροφή γυάλινης κατασκευής από το χαλάζι
 Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι ανίχνευσης των καταιγίδων που μπορούν να προκαλέσουν χαλαζόπτωση,με χρήση ραντάρ και μετεωρολογικών δορυφόρων,όμως το άσχημο είναι ότι πρακτικά είναι δύσκολο να υπάρξει εκ των προτέρων εκτίμηση πόσο βαρύ θα είναι το χαλάζι.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868