ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 1:55 μ.μ. | | | Best Blogger Tips

ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΒΑΤΡΑΧΟΣ

|
ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΒΑΤΡΑΧΟΣ
Ο ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΒΑΤΡΑΧΟΣ
 Με ένα πείραμα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του ευρωπαϊκού συνδέσμου για τη χαμηλή βαρύτητα στις 17 Μαρτίου 1997 στο Παρίσι,μία ομάδα επιστημόνων με επικεφαλείς τους αναγνωρισμένους και παγκοσμίως γνωστούς πειραματικούς φυσικούς J. C. Maan και Α. Κ. Geim κατόρθωσαν εφαρμόζοντας αρκετά ισχυρά μαγνητικά πεδία να ανυψώσουν ένα βάτραχο,κρατώντας τον αιωρούμενο αρκετή ώρα παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του βαρυτικού πεδίου να τον κατεβάσει.
 Το πείραμα αυτό βέβαια,δε μας έδωσε κάτι καινούριο από θεωρητική πλευρά,ούτε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι νικήσαμε την βαρύτητα.Δε δημιούργησε αντιβαρύτητα,γιατί απλώς δεν ξέρουμε μέχρι σήμερα πώς να αλλάξουμε την καμπυλότητα του χωροχρόνου που ουσιαστικά είναι η αιτία της βαρύτητας.
 Το πείραμα ανύψωσης του βάτραχου είναι εντελώς ανάλογο με το πείραμα του Millikan όπου μία φορτισμένη σταγόνα λαδιού αιωρείται υπό την επίδραση ηλεκτρικού πεδίου.
Με το πείραμα που παρουσιάστηκε,ένα πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο κατόρθωσε να ασκήσει στο βάτραχο τέτοια δύναμη, ώστε να εξουδετερώσει το βάρος του
 Ξέρουμε ότι όλα τα υλικά ανάλογα με τη μαγνητική τους διαπερατότητα χωρίζονται σε σιδηρομαγνητικά,παραμαγνητικά και διαμαγνητικά.Δηλαδή,όλα τα σώματα όταν βρεθούν μέσα σε μαγνητικό πεδίο θα δεχτούν από αυτό μία δύναμη που θα έχει διεύθυνση ανάλογη με τη διεύθυνση και τη φορά του μαγνητικού πεδίου.Τα σιδηρομαγνητικά υλικά δέχονται από το πεδίο πολύ ισχυρές δυνάμεις.Οι οργανικές όμως μάζες ανήκουν στα διαμαγνητικά υλικά και οι δυνάμεις που δέχονται είναι πιο αδύνατες κατά χιλιάδες φορές από αυτές που δέχεται ο σίδηρος.
 Με το πείραμα που παρουσιάστηκε,ένα πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο κατόρθωσε να ασκήσει στο βάτραχο τέτοια δύναμη,ώστε να εξουδετερώσει το βάρος του.Το βάτραχο ακολούθησαν διάφορες άλλες οργανικές μάζες.
 Στο ερώτημα αν με το αντίστοιχο πείραμα θα μπορούσε να ανυψωθεί ένας άνθρωπος,η απάντηση μας είναι «ναι» γιατί τα σημαντικά μεγέθη που καθορίζουν τη δύναμη που δέχονται τα σώματα,είναι η πυκνότητα και οι διαστάσεις του μαγνήτη.Καθώς όμως οι πυκνότητες των ζώντων οργανισμών είναι περίπου ίδιες και πλησιάζουν την πυκνότητα του νερού,που είναι και το κύριο συστατικό τους,καταλήγουμε στο εξής καταπληκτικό συμπέρασμα: παρά το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι εκατοντάδες φορές βαρύτερος από το βάτραχο,τα πεδία που θα χρησιμοποιήσουμε στον ίδιο μαγνήτη είναι τα ίδια.Πρέπει να τονιστεί επίσης ότι η χρησιμοποίηση ισχυρών μαγνητικών πεδίων είναι πιο ακίνδυνη από τη χρησιμοποίηση ισχυρών ηλεκτρικών πεδίων.Ήδη χρησιμοποιούμε στη μαγνητική τομογραφία αρκετά ισχυρά πεδία χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν αναφερθεί ιδιαίτερες βιολογικές επιδράσεις σε ασθενείς.Το ίδιο βέβαια διαπιστώθηκε και για το βάτραχο ο οποίος μετά το πείραμα συνέχισε να παίζει υγιέστατος στο πάρκο από όπου τον είχαν πάρει.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868