ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:40 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΟΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

|
ΟΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ
ΟΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ
 Για να περιγράψουμε και να ερμηνεύσουμε τα φαινόμενα,απαιτείται η δημιουργία κατάλληλων εννοιών.Για παράδειγμα αν κατασκευάσουμε ένα εκκρεμές και θελήσουμε να ερευνήσουμε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το ρυθμό της ταλάντωσης του,έχουμε θέσει ένα ειδικό πρόβλημα.
 Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό πρέπει να ορίσουμε τις έννοιες της περιόδου,της συχνότητας,της μάζας,του ρυθμού,του μήκους και της γωνίας.Τις έννοιες αυτές θα χρησιμοποιήσουμε για να διατυπώσουμε τα συμπεράσματά μας.Θα μας δοθεί η ευκαιρία στη συνέχεια να προσεγγίσουμε τον τρόπο που "δημιουργούνται" οι έννοιες π.χ. της ταχύτητας,της επιτάχυνσης,της δύναμης,κ.α.
Για να περιγράψουμε και να ερμηνεύσουμε τα φαινόμενα,απαιτείται η δημιουργία κατάλληλων εννοιών
 Σε πολλές περιπτώσεις οι λέξεις που χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν τις έννοιες στη Φυσική,έχουν διαφορετικό νόημα στην καθομιλουμένη γλώσσα,γεγονός που δημιουργεί παρανοήσεις στους μαθητές.Μπορούμε να αναφέρουμε ως παράδειγμα τη λέξη "έργο",η οποία στη Φυσική εκφράζει τη γνωστή μας έννοια που ορίζεται ως το γινόμενο της τιμής της δύναμης επί τη μετατόπιση του σημείου εφαρμογής της.
 Το ίδιο ισχύει και για τη λέξη "βάρος",όπου στη Φυσική εκφράζει τη δύναμη με την οποία η Γη έλκει ένα σώμα. Η λέξη βάρος στην καθημερινή ζωή έχει ποικίλα νοήματα, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιείται.Λέμε π.χ. το βάρος της γνώμης του είναι μεγάλο,τα οικογενειακά βάρη, κ.τ.λ.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:21 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΑΛΗΓΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

|
ΑΛΗΓΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ
ΑΛΗΓΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Αληγείς άνεμοι ονομάζονται οι συνεχείς άνεμοι,που οφείλονται στην υπερβολική θέρμανση των κατώτερων στρωμάτων αέρα της ισημερινής ζώνης,με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανοδικών ρευμάτων και την είσοδο στην περιοχή ψυχρότερου αέρα από τις παράπλευρες ζώνες.
Αληγείς άνεμοι ονομάζονται οι συνεχείς άνεμοι,που οφείλονται στην υπερβολική θέρμανση των κατώτερων στρωμάτων αέρα της ισημερινής ζώνης,με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανοδικών ρευμάτων και την είσοδο στην περιοχή ψυχρότερου αέρα από τις παράπλευρες ζώνες
 Οι αληγείς άνεμοι χαρακτηρίζονται οι άνεμοι που πνέουν μεταξύ της Ζώνης υποτροπικών νηνεμιών,δηλαδή της περιοχής με υψηλές βαρομετρικές πιέσεις εκάστου ημισφαιρίου,και της Ζώνης τροπικών νηνεμιών παρά τον Ισημερινό όπου και οι παρατηρούμενες χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΛΗΓΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

 Οι αληγείς άνεμοι έχουν στο μεν βόρειο ημισφαίριο διεύθυνση βορειοανατολική (ΒΑ),ενώ στο νότιο ημισφαίριο νοτιοανατολική.Οι άνεμοι αυτοί πνέουν με μεγάλη σταθερότητα καθ΄ όλο το έτος εξ ου και τ΄ όνομά τους.Σε ορισμένες όμως περιοχές της υδρογείου όπως στο βόρειο Ινδικό ωκεανό καθώς και στο δυτικό τμήμα του βορείου Ειρηνικού ωκεανού δεν πνέουν οι αληγείς.Αντ΄ αυτών πνέουν "εποχικοί άνεμοι" όπως οι λεγόμενοι Μουσώνες.
 Οι άνεμοι αυτοί είναι κανονικοί και φυσούν όλη τη διάρκεια του χρόνου μεταξύ γεωγραφικού πλάτους 10° και 30° του βόρειου,καθώς επίσης και του νότιου ημισφαιρίου.Η ζώνη των ισημερινών νηνεμιών εμφανίζεται στο σημείο όπου συναντιούνται οι αληγείς των δύο ημισφαιρίων,οπότε η δύναμή τους ελαττώνεται.
Οι άνεμοι αυτοί είναι κανονικοί και φυσούν όλη τη διάρκεια του χρόνου μεταξύ γεωγραφικού πλάτους 10° και 30° του βόρειου,καθώς επίσης και του νότιου ημισφαιρίου
 Στην περιοχή αυτή υπάρχει σταθερότητα στις ατμοσφαιρικές συνθήκες πίεσης.Εξαιτίας όμως των ανοδικών ρευμάτων οι ξαφνικές βροχές είναι καταρρακτώδεις.Οι μάζες του αέρα που ανεβαίνουν στα ανώτερα στρώματα της ισημερινής περιοχής ψύχονται και κατευθύνονται προς τους πόλους.Τα ρεύματα αυτά του αέρα παρουσιάζουν στο Βόρειο ημισφαίριο εκτροπή προς τα δεξιά και στο Νότιο εκτροπή προς τα αριστερά.Οι εκτροπές οφείλονται στην περιστροφική κίνηση της Γης.
 Η ένταση των αληγών ανέμων είναι κατά μέσον όρο 3-4 βαθμοί της κλίμακας Μποφόρ,(περίπου 7-16 κόμβοι).Οι καιρικές συνθήκες στις ζώνες των αληγών χαρακτηρίζονται από αίθριο γενικά ουρανό μέχρι λίγο νεφελώδη.Απαιτείται όμως ιδιαίτερη προσοχή διότι σε ορισμένες περιοχές και ορισμένες εποχές συχνά οι καιρικές συνθήκες αυτές διακόπτονται από τροπικούς κυκλώνες.

ΑΝΤΑΛΗΓΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

 Οι άνεμοι που φυσούν πάνω από τους αληγείς και σε αντίθετη κατεύθυνση κατά ημισφαίριο λέγονται ανταληγείς.
Οι άνεμοι που φυσούν πάνω από τους αληγείς και σε αντίθετη κατεύθυνση κατά ημισφαίριο λέγονται ανταληγείς
 Οι ανταληγείς άνεμοι πνέουν περίπου πάνω από 2000 μ. ύψος πάνω από τους αληγείς ανέμους.Η έντονη εξάτμιση την οποία προκαλούν οι αληγείς άνεμοι στις θάλασσες των τροπικών έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται το νερό τους αλμυρότερο από αυτό των άλλων θαλασσών.
 Οι ανταληγείς άνεμοι στο βόρειο ημισφαίριο έχουν διεύθυνση νοτιοδυτική (ΝΔ.),και στο νότιο ημισφαίριο βορειοδυτική(ΒΔ.) και που ενισχύονται έντονα στα γεωγραφικά πλάτη από 35° μέχρι 60° Βορείου και Νοτίου ημισφαιρίου.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 7:00 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΚΑΙ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ

|
Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΚΑΙ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ

  Είναι γνωστό ότι τα φυσικά μεγέθη μεταβάλλονται, αυξάνονται ή μειώνονται.
  Η μεταβολή των φυσικών μεγεθών παριστάνεται με το ελληνικό γράμμα δέλτα (Δ). Για παράδειγμα Δυ σημαίνει μεταβολή της ταχύτητας και είναι: 

Δυ = υ - υο , 

όπου:
υ η τελική τιμή της ταχύτητας και
υο η αρχική τιμή της. 
Ομοίως: Δθ = θ - θο κ.ο.κ.
  Γενικά: 

Μεταβολή ενός μεγέθους = τελική τιμή - αρχική τιμή του μεγέθους.

  Όμως η αύξηση ή η μείωση ενός μεγέθους μπορεί να γίνει αργά ή γρήγορα.
  Παραδείγματος χάρη, η θερμοκρασία ενός σώματος μεταβάλλεται κατά Δθ = 10 ° C σε Δt = 10s, ενώ, η θερμοκρασία ενός άλλου σώματος μεταβάλλεται κατά Δθ΄ = 20 ° C σε Δt΄ = 16s. Πώς θα βρούμε ποιου σώματος η θερμοκρασία αλλάζει γρηγορότερα;
Μεταβολή ενός μεγέθους = τελική τιμή - αρχική τιμή του μεγέθους
 Αν οι μεταβολές της θερμοκρασίας γίνονται μέσα στην ίδια χρονική διάρκεια π.χ. 10s, τότε η σύγκριση θα είναι εύκολη. Το ίδιο εύκολο είναι αν αναχθούμε στη μονάδα χρόνου το 1s. Αυτό γίνεται αν διαιρέσουμε τη μεταβολή της θερμοκρασίας Δθ με τη χρονική διάρκεια οπότε έχουμε:

Δθ/Δt=10° C/10s=1° C/s  , δηλαδή σε 1s η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1° C.  

Δθ'/Δt'=20° C/16s=1,25° C/s, δηλαδή σε 1s η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,25° C . 

  Άρα η θερμοκρασία του δεύτερου σώματος αυξάνεται γρηγορότερα ή ο “ρυθμός μεταβολής” της είναι μεγαλύτερος όπως συνήθως λέμε.
  Συνεπώς το πηλίκο   μας δίνει το ρυθμό μεταβολής της θερμοκρασίας.
Ρυθμός μεταβολής του φυσικού μεγέθους Α
  Γενικεύοντας, το πηλίκο Φ/Δt μεταβολής ενός φυσικού μεγέθους Φ δια της μεταβολής του χρόνου Δt, μας δίνει το ρυθμό μεταβολής του φυσικού μεγέθους Φ, δηλαδή το πόσο αλλάζει το μέγεθος αυτό σε 1s.
  Αν το φυσικό μέγεθος αυξάνεται τότε ΔΦ = Φ - Φo > 0  οπότε και ο ρυθμός μεταβολής είναι θετικός, ΔΦ/Δt> 0.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:54 μ.μ. | | | Best Blogger Tips

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ

|
ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ

ΕΜΒΑΔΟΝ

  Εμβαδόν Α μιας επίπεδης επιφάνειας είναι ένας θετικός αριθμός,που εκφράζει την έκταση που καταλαμβάνει η επιφάνεια αυτή στο επίπεδο. 

Μονάδα μέτρησης του εμβαδού είναι το  ένα τετραγωνικό μέτρο
  Μονάδα μέτρησης του εμβαδού ονομάζεται το εμβαδόν της επιφάνειας ενός τετραγώνου με πλευρά 1m εμβαδόν τετραγώνου=μήκος πλευράς μήκος πλευράς.
Άρα μονάδα εμβαδού=1mx1m=1m2

ΟΓΚΟΣ

  Όγκος V ονομάζεται  η ποσότητα του χώρου που καταλαμβάνει ένα αντικείμενο,δηλαδή μετράει πόσο χώρο πιάνει ένα αντικείμενο.Μονάδα μέτρησης του όγκου ονομάζεται ο όγκος ενός κύβου μήκους 1m.
Μονάδα μέτρησης του όγκου είναι το 1 κυβικό μέτρο
όγκος κύβου=μήκος πλευράςxμήκος πλευράςxμήκος πλευράς.
Άρα μονάδα όγκου=1m³
  Η έννοια του χώρου δημιουργήθηκε για να περιγραφούν οι κινήσεις των αντικειμένων, των ζώων και των ανθρώπων.Τα αντικείμενα που υπάρχουν και κινούνται στο χώρο έχουν μέγεθος που περιγράφεται από τις διαστάσεις τους.Για παράδειγμα ένα σχοινί περιγράφεται από το μήκος του (διότι κυριαρχεί μια διάσταση),το φύλλο ενός τετραδίου περιγράφεται από το εμβαδόν του ή από το μήκος και το πλάτος του (διότι κυριαρχούν δύο διαστάσεις),ένας κύβος περιγράφεται από τον όγκο του ή από το μήκος, το πλάτος και το ύψος του.
   Ο προσδιορισμός της θέσης των αντικειμένων,της μεταξύ τους απόστασης και η σύγκριση του μεγέθους τους δημιούργησε την ανάγκη μέτρησης και οδήγησε στην κατασκευή μονάδων μήκους,εμβαδού και όγκου.
Όγκος V ονομάζεται  η ποσότητα του χώρου που καταλαμβάνει ένα αντικείμενο,δηλαδή μετράει πόσο χώρο πιάνει ένα αντικείμενο
  Στην αρχή οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν σαν μονάδες μέτρησης μέλη του σώματός τους, π.χ. πόδι,παλάμη, κ.α.
   Σήμερα έχει επικρατήσει να χρησιμοποιούμε για μονάδα μήκους το ένα μέτρο (1m) στο διεθνές σύστημα μονάδων (S.I.).
   Πολλαπλάσιο του 1m είναι το 1km=103 m 
  Υποπολλαπλάσια του 1 m είναι: 
1dm=10-1m,
1cm=10-2 m, 
1mm=10-3 m,
1μm=10-6m, 
1nm=10-9 m,
1A=10-10 m.

Οι μονάδες εμβαδού και όγκου προκύπτουν από τη μονάδα μήκους και είναι 1m2 και 1m3 αντίστοιχα
  Οι μονάδες εμβαδού και όγκου προκύπτουν από τη μονάδα μήκους και είναι 1m2 και 1m3 αντίστοιχα.Τα υποπολλαπλάσια των μονάδων εμβαδού και όγκου προκύπτουν από τα αντίστοιχα υποπολλαπλάσια της μονάδας μήκους ως εξής:

1dm2=(10-1m)2=10-2 m2
1cm2=(10-2 m)2=10-4m2
1mm2=(10-3 m)2=10-6m2

1dm3=(10-1m)3=10-3 m3
1cm3=(10-2 m)3=10-6m3
1mm3=(10-3 m)3=10-9m3
Οι μονάδες εμβαδού και όγκου προκύπτουν από τη μονάδα μήκους και είναι 1m2 και 1m3 αντίστοιχα
  Στο διεθνές εμπόριο έχει ορισθεί ως μονάδα μέτρησης του όγκου υγρών προϊόντων,π.χ. βενζίνη,πετρέλαιο,αναψυκτικά κ.α.,το ένα λίτρο (1L),το οποίο είναι υποπολλαπλάσιο του 1m3.
Συγκεκριμένα: 1L=10-3 m3 ή 1L=103 cm3,διότι 1m3=106cm3.
Υποπολλαπλάσιο του 1L είναι το 1mL=10-3 L ή 1mL=1cm3.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΜΒΑΔΟΥ ΜΙΑΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΑΚΑΝΟΝΙΣΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ

  Πώς θα υπολογίσουμε το εμβαδόν μιας επιφάνειας που δεν έχει γεωμετρικό σχήμα;
Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό χαρτί για γραφικές παραστάσεις που περιέχει τετράγωνα πλευράς 1cm (εμβαδού 1cm2) και πλευράς 1mm (εμβαδού  1mm2)
 Σ’ αυτή την περίπτωση προφανώς δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καμία σχέση υπολογισμού εμβαδού γεωμετρικών σχημάτων.Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό χαρτί για γραφικές παραστάσεις που περιέχει τετράγωνα πλευράς 1cm (εμβαδού 1cm2και πλευράς 1mm (εμβαδού  1mm2).

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΓΚΟΥ ΕΝΟΣ ΜΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

 Για τον υπολογισμό του όγκου ενός μη γεωμετρικού σώματος το βυθίζουμε μέσα σε νερό που περιέχεται σε βαθμολογημένο δοχείο,π.χ. ογκομετρικό κύλινδρο,ποτήρι ζέσεως κ.α.
Μετρώντας τον αρχικό όγκο (Vαρχ) του νερού και τον τελικό όγκο του νερού (Vτελ) μετά τη βύθιση του σώματος, βρίσκουμε τον όγκο του σώματος
  Έτσι μετρώντας τον αρχικό όγκο (Vαρχ) του νερού και τον τελικό όγκο του νερού (Vτελμετά τη βύθιση του σώματος,βρίσκουμε τον όγκο του σώματος:

                                                                         Vσώματος=Vτελ–Vαρχ




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 7:01 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

|
ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
 Για να κατασκευάσουμε μια γραφική παράσταση μιας συνάρτησης μας χρειάζεται ένας πίνακας τιμών.Ο πίνακας αυτός μπορεί να προέλθει είτε από πειραματικές μετρήσεις φυσικών μεγεθών,είτε από αυθαίρετες τιμές που δίνουμε στην ανεξάρτητη μεταβολή μέσα στο πεδίο ορισμού της, όπως φαίνεται στα παρακάτω παραδείγματα α,β και γ.
Άξονα x-y
 Μετά τη δημιουργία του πίνακα τιμών προχωρούμε στην κατασκευή και βαθμολόγηση των αξόνων x,y,σύμφωνα με τις τιμές που έχουν τα φυσικά μεγέθη.Αν η συνάρτηση ή η σχέση είναι πρώτου βαθμού,η γραφική παράσταση θα είναι ευθεία γραμμή και αρκούν δύο σημεία για τον προσδιορισμό της.Αν η συνάρτηση είναι τριώνυμο δευτέρου βαθμού τότε η γραφική παράσταση είναι παραβολή.Για παράδειγμα αναφέρουμε τις τρεις παρακάτω περιπτώσεις: 
Μετά τη δημιουργία του πίνακα τιμών προχωρούμε στην κατασκευή και βαθμολόγηση των αξόνων x,y,σύμφωνα με τις τιμές που έχουν τα φυσικά μεγέθη
α) Η γραφική παράσταση της συνάρτησης y=2x+4,x ϵ [0,5] είναι:

Πίνακας τιμών
x
y
0
5
4
14


 Ως κλίση της ευθείας ορίζεται το πηλίκο που προκύπτει από το τρίγωνο της Εικόνας

Δy/Δx=10/5=2

και είναι ίση με τον συντελεστή του x της συνάρτησης y=2x+4.
β) Η γραφική παράσταση της σχέσης m=6V είναι: 

Πίνακας τιμών
m(g) 
V(cm3)
0
10
0
60


γ) Η γραφική παράσταση της συνάρτησης x=2t+t2,t ϵ[0,4] 
 Μπορούμε να βρούμε την κλίση της καμπύλης όπως στην περίπτωση της ευθείας γραμμής;
 Μήπως η καμπύλη δεν έχει μια κλίση,αλλά κάθε σημείο της έχει τη δική του κλίση;

Πίνακας τιμών
t
x
0
1
2
3
4
0
3
8
15
24

 Πράγματι κάθε σημείο της έχει κλίση που βρίσκεται αν φέρουμε την εφαπτομένη της καμπύλης στο σημείο αυτό,όπως φαίνεται στην εικόνα γ,και φτιάξουμε ένα οποιοδήποτε ορθογώνιο τρίγωνο με υποτείνουσα τμήμα της εφαπτόμενης που φέραμε,π.χ. η κλίση του σημείου 1 είναι:

Δy/Δx =9/1,7=5,3




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 11:53 π.μ. | | | | | | Best Blogger Tips

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΑΝΤΑ

|
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΑΝΤΑ

 Τα πρώτα χρόνια οι ναυτικοί χρησιμοποιούσαν τους αστρολάβους  για να προσδιορίσουν τη θέση του πλοίου τους στην ανοικτή θάλασσα με τη μέτρηση των γωνιών που σχημάτιζαν τα ουράνια σώματα,δηλαδή ο ήλιος,η σελήνη,ή τα άστρα,με τον ορίζοντα.
Ένας όμορφος αστρολάβος των ναυτικών που κατασκευάστηκε στη Λισαβόνα το 1608.Τώρα βρίσκεται στο Μουσείο της Ιστορίας της Επιστήμης,στη Φλωρεντία της Ιταλίας
 Όμως δεν υπήρχαν ακριβείς υπολογισμοί με τον αστρολάβο,γιατί η σκόπευση γινόταν ταυτόχρονα και του αστέρα και του ορίζοντα,από το κατάστρωμα του πλοίου.Αργότερα ο εξάντας αντικατέστησε τους αστρολάβους.
Ο οκτάντας που εφευρέθηκε το 1731 από τον Τζον Χάντλεϊ
  Ο Τζον Χάντλεϊ το 1731 ήταν ο εφευρέτης του οκτάντα,μια πρόδρομη συσκευή του εξάντα.Η διαφορά από τον εξάντα ήταν ο σχεδιασμός στην τοξοειδή κλίμακα που έχουν τα δυο όργανα.Ο οκτάντας έχει κλίμακα ενός ογδόου του κύκλου,δηλαδή 45 μοιρών,ενώ ο εξάντας έχει κλίμακα ενός έκτου του κύκλου,δηλαδή 60 μοιρών.Τα δυο όργανα μετρούν τη γωνία της προσπίπτουσας φωτεινής ακτίνας σε σχέση με τον ορίζοντα,αλλά ο οκτάντας φτάνει να μετρά μέχρι 90 μοίρες γωνία,ενώ ο εξάντας μέχρι 120 μοίρες.
Ο οκτάντας έχει κλίμακα ενός ογδόου του κύκλου,δηλαδή 45 μοιρών,ενώ ο εξάντας έχει κλίμακα ενός έκτου του κύκλου,δηλαδή 60 μοιρών
  Ο Άγγλος αξιωματικός του Ναυτικού Τζον Κάμπελ το 1757 ήταν ο εφευρέτης του εξάντα.
Ο Άγγλος αξιωματικός του Ναυτικού Τζον Κάμπελ γεννήθηκε το 1720 ,στην ενορία του Kirkbean,κοντά στο Dumfries,Kirkcudbrightshire,της Σκωτία και πέθανε 16 Δεκεμβρίου 1790, στο σπίτι του στο Berkeley Square,Λονδίνο,της Αγγλίας
  Ο εξερευνητής Τζέιμς Κουκ εκμεταλλεύτηκε πλήρως τις δυνατότητες του εξάντα για τη μέτρηση όχι μόνο κατακόρυφων γωνιών,αλλά γωνιών με οποιαδήποτε κλίση.
Ο εξάντας του εξερευνητή Τζέιμς Κουκ
 Μετρώντας τη γωνία μεταξύ της σελήνης και ενός δοσμένου αστέρα, και με τη βοήθεια πινάκων της κίνησης της σελήνης μπορούσε να υπολογίζει ακριβή χρόνο,που του έδινε τη δυνατότητα να βρίσκει το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της θέσης του πλοίου του.Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε για τη χαρτογράφηση της Νέας Ζηλανδίας στη διάρκεια του ταξιδιού του 1768-1771.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868