ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 7:43 π.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΕΞΑΝΤΑΣ

|
ΕΞΑΝΤΑΣ
ΕΞΑΝΤΑΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Ο εξάντας ονομάζεται το αστρονομικό γωνιομετρικό όργανο που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της θέσης ενός αστέρα.
Ο εξάντας ονομάζεται το αστρονομικό γωνιομετρικό όργανο που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της θέσης ενός αστέρα
 Ο εξάντας  χρησιμοποιείται στη μέτρηση της γωνίας ενός σκοπούμενου ουράνιου σώματος,όπως ο Ήλιος,η Σελήνη,οι Πλανήτες και οι Αστέρες,από τον ορίζοντα.
Ο εξάντας έχει σχήμα κυκλικού τομέα και είναι διαιρεμένος σε 60°  
 Έχει σχήμα κυκλικού τομέα και είναι διαιρεμένος σε 60°.Άλλο αστρονομικό  όργανο που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της θέσης είναι ο πρισματικός αστρολάβος.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΑΝΤΑ

 Τα πρώτα χρόνια οι ναυτικοί χρησιμοποιούσαν τους αστρολάβους  για να προσδιορίσουν τη θέση του πλοίου τους στην ανοικτή θάλασσα με τη μέτρηση των γωνιών που σχημάτιζαν τα ουράνια σώματα,δηλαδή ο ήλιος,η σελήνη,ή τα άστρα,με τον ορίζοντα.
Ένας όμορφος αστρολάβος των ναυτικών που κατασκευάστηκε στη Λισαβόνα το 1608.Τώρα βρίσκεται στο Μουσείο της Ιστορίας της Επιστήμης,στη Φλωρεντία της Ιταλίας
 Όμως δεν υπήρχαν ακριβείς υπολογισμοί με τον αστρολάβο,γιατί η σκόπευση γινόταν ταυτόχρονα και του αστέρα και του ορίζοντα,από το κατάστρωμα του πλοίου.Αργότερα ο εξάντας αντικατέστησε τους αστρολάβους.
Ο οκτάντας που εφευρέθηκε το 1731 από τον Τζον Χάντλεϊ
  Ο Τζον Χάντλεϊ το 1731 ήταν ο εφευρέτης του οκτάντα,μια πρόδρομη συσκευή του εξάντα.Η διαφορά από τον εξάντα ήταν ο σχεδιασμός στην τοξοειδή κλίμακα που έχουν τα δυο όργανα.Ο οκτάντας έχει κλίμακα ενός ογδόου του κύκλου,δηλαδή 45 μοιρών,ενώ ο εξάντας έχει κλίμακα ενός έκτου του κύκλου,δηλαδή 60 μοιρών.Τα δυο όργανα μετρούν τη γωνία της προσπίπτουσας φωτεινής ακτίνας σε σχέση με τον ορίζοντα,αλλά ο οκτάντας φτάνει να μετρά μέχρι 90 μοίρες γωνία,ενώ ο εξάντας μέχρι 120 μοίρες.
Ο οκτάντας έχει κλίμακα ενός ογδόου του κύκλου,δηλαδή 45 μοιρών,ενώ ο εξάντας έχει κλίμακα ενός έκτου του κύκλου,δηλαδή 60 μοιρών
  Ο Άγγλος αξιωματικός του Ναυτικού Τζον Κάμπελ το 1757 ήταν ο εφευρέτης του εξάντα.
Ο Άγγλος αξιωματικός του Ναυτικού Τζον Κάμπελ γεννήθηκε το 1720 ,στην ενορία του Kirkbean,κοντά στο Dumfries,Kirkcudbrightshire,της Σκωτία και πέθανε 16 Δεκεμβρίου 1790, στο σπίτι του στο Berkeley Square,Λονδίνο,της Αγγλίας
  Ο εξερευνητής Τζέιμς Κουκ εκμεταλλεύτηκε πλήρως τις δυνατότητες του εξάντα για τη μέτρηση όχι μόνο κατακόρυφων γωνιών,αλλά γωνιών με οποιαδήποτε κλίση.
Ο εξάντας του εξερευνητή Τζέιμς Κουκ
 Μετρώντας τη γωνία μεταξύ της σελήνης και ενός δοσμένου αστέρα, και με τη βοήθεια πινάκων της κίνησης της σελήνης μπορούσε να υπολογίζει ακριβή χρόνο,που του έδινε τη δυνατότητα να βρίσκει το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της θέσης του πλοίου του.Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε για τη χαρτογράφηση της Νέας Ζηλανδίας στη διάρκεια του ταξιδιού του 1768-1771.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΞΑΝΤΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΞΑΝΤΑ
  Ο σκελετός του εξάντα αποτελείται από ορείχαλκο ή αλουμίνιο και έχει σχήμα κυκλικό.
Τα μέρη και τα εξαρτήματα του εξάντα
  Ο  εξάντας έχει τα ακόλουθα μέρη και εξαρτήματα:
α) Η ίτυς.
  Είναι το κάτω μέρος του σκελετού που φέρει βαθμολογημένο τόξο από 0° μέχρι 140°,(αριστερά του 0),και από 0° μέχρι 5°,(δεξιά του μηδενός).Η κάτω πλευρά της ίτυος είναι οδοντωτή,όπου κάθε δόντι αντιστοιχεί σε γωνία 1° μοίρας.Το σημείο του τόξου όπου έχει χαραχθεί το 0 ως αρχή μέτρησης των γωνιών ονομάζεται σημείο συρρινισμού του εξάντα.Σημειώνεται ότι η θέση αυτή αντιστοιχεί στην παραλληλία των φερομένων κατόπτρων.
β) Ο Kανόνας.
  Φέρεται έκκεντρος στη κορυφή του οργάνου και που ολισθαίνει επί του τομέα της ίτυος με ειδικά κομβία απελευθέρωσης.
γ) Το μικρομετρικό τύμπανο.
  Φέρεται στη μπροστινή κάτω άκρη του κανόνα που είναι υποδιαιρεμένο σε 60΄ (πρώτα της μοίρας).
δ) Ο βερνιέρος.Είναι μικρομετρικό τύμπανο πίσω από το προηγούμενο που φέρει είτε 10 υποδιαιρέσεις που καθεμιά αντιστοιχεί σε 6΄΄ (60΄:10=6΄΄),ή σε 6 υποδιαιρέσεις όπου καθεμιά αντιστοιχεί σε 10΄΄ (60΄:6=10΄΄).
ε) Το μεγάλο κινητό κάτοπτρο.
Χρησιμεύει για την πρώτη ανάκλαση των ακτίνων του αντικειμένου.Αυτό φέρεται στο πάνω μέρος του κανόνα και κάθετα στο επίπεδο του οργάνου.Στρέφεται με την ολίσθηση του κανόνα.
στ) Το μικρό ακίνητο κάτοπτρο.
Χρησιμεύει για τη δεύτερη ανάκλαση των ακτίνων του αντικειμένου,καθώς και για την απ΄ ευθείας σκόπευση.Φέρεται μόνιμα στερεωμένο επί του σκελετού του οργάνου χαμηλότερα και πιο μπροστά του κινητού κατόπτρου.
ζ) Τα χρωματιστά γυαλιά.
Διάφορης μεταβλητής απόχρωσης που φέρονται μόνιμα στο στέλεχος και όπου παρεμβάλλονται αν χρειαστεί μεταξύ των δύο κατόπτρων για την ελάττωση της έντασης του φωτός σε παρατηρήσεις του Ήλιου και την προστασία του παρατηρητή.
η) Το τηλεσκόπιο.
Φέρεται μόνιμα ακίνητο επί του σκελετού και παράλληλα προς το επίπεδο του στελέχους.Με κατάλληλη εστίαση παρέχει αρκετή διαύγεια του ορίζοντα.Πολλοί εξάντες φέρουν και δύο τηλεσκόπια.
θ) Η λαβή.
Φέρεται στο δεξιό μέρος του σκελετού, από ξύλο ή πλαστικό από την οποία κρατείται ο εξάντας κάθετα στη παρατήρηση ουρανίων σωμάτων.Πολλοί εξάντες στο εσωτερικό της λαβής φέρουν μπαταρίες που συνδέονται με μικρό λαμπτήρα ανάγνωσης του βερνιέρου.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΞΑΝΤΑ

  Η Αρχή λειτουργίας του εξάντα βασίζεται κυρίως στο φαινόμενο της ανάκλασης και στους νόμους  αυτής.Όπως γνωρίζουμε από την γεωμετρική οπτική η γωνία πρόσπτωσης μιας οπτικής ακτίνας επί ενός επιπέδου είναι ίση με την γωνία ανάκλασης αυτής.
Πιο συγκεκριμένα στον εξάντα για την μέτρηση των γωνιακών αποστάσεων εφαρμόζεται η αρχή της λεγόμενης διπλής ανάκλασης που επιτυγχάνεται αυτή με δύο κάτοπτρα,ένα μεγάλο κινητό και ένα μικρότερο ακίνητο τα οποία φέρει το όργανο και δια των οποίων γίνονται οι παρατηρήσες από το φερόμενο μικρό τηλεσκόπιο
 Πιο συγκεκριμένα στον εξάντα για την μέτρηση των γωνιακών αποστάσεων εφαρμόζεται η αρχή της λεγόμενης διπλής ανάκλασης που επιτυγχάνεται αυτή με δύο κάτοπτρα,ένα μεγάλο κινητό και ένα μικρότερο ακίνητο τα οποία φέρει το όργανο και δια των οποίων γίνονται οι παρατηρήσεις από το φερόμενο μικρό τηλεσκόπιο.
Η λειτουργία του εξάντα βασίζεται στη χρήση ενός ζεύγους κατόπτρων,που ανακλούν το είδωλο ενός αστέρα και πρέπει να έρθει στην ίδια ευθεία με τον ορίζοντα
  Η λειτουργία του εξάντα βασίζεται στη χρήση ενός ζεύγους κατόπτρων,που ανακλούν το είδωλο ενός αστέρα και πρέπει να έρθει στην ίδια ευθεία με τον ορίζοντα.Αυτός που χειρίζεται το όργανο,σε όρθια θέση,παρατηρεί μέσα από ένα μικρό τηλεσκόπιο τον ορίζοντα και το είδωλο ταυτόχρονα,διότι το ένα κάτοπτρο είναι κατά το ήμισυ επαργυρωμένο (ενώ το άλλο μισό είναι απλό γυαλί),ενώ το άλλο περιστρέφεται με τη βοήθεια μιας ράβδου.
Η βαθμολόγηση της κλίμακας είναι τέτοια που δείχνει αριθμητικά τη γωνία που σχηματίζεται ανάμεσα στον αστέρα και στον ορίζοντα
  Βλέπει μια διπλή εικόνα,το είδωλο του αστέρα στη μια μεριά και τον ορίζοντα στην άλλη,και με κίνηση της ράβδου προσπαθεί να φέρει τις δυο εικόνες στην ίδια ευθεία.Το άλλο άκρο της ράβδου καταλήγει σε ένα δείκτη και δείχνει στην τοξοειδή κλίμακα του εξάντα.Η βαθμολόγηση της κλίμακας είναι τέτοια που δείχνει αριθμητικά τη γωνία που σχηματίζεται ανάμεσα στον αστέρα και στον ορίζοντα.Αυτή η γωνία του αστέρα με τον ορίζοντα χρησιμεύει στον προσδιορισμό του γεωγραφικού πλάτους.
Η Αρχή λειτουργίας του εξάντα βασίζεται κυρίως στο φαινόμενο της ανάκλασης και στους νόμους  αυτής
  Σε έναν εξάντα συχνά θα παρατηρήσει κανείς φίλτρα για την ελάττωση της λαμπρότητας του ήλιου κατά την παρατήρηση.Έχουν κατασκευαστεί επίσης εξάντες για την αεροναυτιλία (με διαφορετικό τρόπο για την εύρεση της πραγματικής οριζοντίου) και για την ξηρά,όπου ο ορίζοντας παρέχεται με ένα μικρό κάδο υδραργύρου μέσα στον εξάντα.

ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΞΑΝΤΑ

 Όπως όλα τα όργανα ακριβείας και ο εξάντας υπόκειται σε σφάλματα που προσδιορίζονται σε επτά εκ των οποίων τα μεν πρώτα τέσσερα ρυθμίζονται (διορθώνονται),μόνο από ειδικά επιστημονικά εργαστήρια,ενώ τα άλλα τρία μπορούν να ρυθμιστούν και από τους ναυτιλόμενους αξιωματικούς.
Όπως όλα τα όργανα ακριβείας και ο εξάντας υπόκειται σε σφάλματα που προσδιορίζονται σε επτά εκ των οποίων τα μεν πρώτα τέσσερα ρυθμίζονται  
 Τα σφάλματα που μπορεί να παρουσιάσει ένας εξάντας είναι:
α) Σφάλμα υποδιαιρέσεων (τόξου,ή του μικρομετρικού τυμπάνου ή του βερνιέρου)
β) Σφάλμα έκκεντρης θέσης του κανόνα
γ) Σφάλμα παραλληλότητας όψεων των κατόπτρων
δ) Σφάλμα παραλληλότητας οπτικού άξονα τηλεσκοπίου
ε) Σφάλμα καθετότητας μεγάλου κατόπτρου
στ) Σφάλμα καθετότητας μικρού κατόπτρου και
ζ) Σφάλμα παραλληλότητας των κατόπτρων στο «σημείο συρρινισμού».
  Ο συνδυασμός όλων,ή μερικών,των παραπάνω συνιστά το εργαλειακό σφάλμα του εξάντα που θεωρείται ανεκτό μέχρι 3΄(πρώτα της μοίρας).

ΤΥΠΟΙ ΤΟΥ ΕΞΑΝΤΑ

Ο εξάντας έχει τους εξής τύπους:
α) "Εξάντας τεχνικού ορίζοντα",ή "εξάντας φυσαλίδας" (σε χρήση από υποβρύχια και αεροπλάνα).
β) "Γυροεξάντας" (Gyrostabillized sextant) και
γ) "Εξάντας εκκρεμούς" (Pendulum sextant).




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 3:20 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

|
ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Μεσημβρινός κύκλος ονομάζεται το όργανο που εκτελεί μία μόνο κίνηση γύρω από άξονα που διευθύνεται από ανατολικά προς δυτικά,δηλαδή ο οπτικός άξονας του οργάνου αυτού διαγράφει το μεσημβρινό επίπεδο του τόπου.
Μεσημβρινός κύκλος ονομάζεται το όργανο που εκτελεί μία μόνο κίνηση γύρω από άξονα που διευθύνεται από ανατολικά προς δυτικά,δηλαδή ο οπτικός άξονας του οργάνου αυτού διαγράφει το μεσημβρινό επίπεδο του τόπου
 Με το όργανο αυτό προσδιορίζονται η ορθή αναφορά και η απόκλιση των αστέρων. 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

 Ο μεσημβρινός κύκλος είναι ο κατακόρυφος κύκλος που είναι παράλληλος προς το μεσημβρινό επίπεδο και το μεσημβρινό τηλεσκόπιο.
Ο μεσημβρινός κύκλος είναι ο κατακόρυφος κύκλος που είναι παράλληλος προς το μεσημβρινό επίπεδο και το μεσημβρινό τηλεσκόπιο
 Είναι διαιρεμένος σε μοίρες κ.λπ. και χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των αποκλίσεων των αστέρων.Ο μεσημβρινός κύκλος είναι ένα όργανο που μοιάζει με τη μεσημβρινή διόπτρα.
Ο μεσημβρινός κύκλος  είναι διαιρεμένος σε μοίρες κ.λπ. και χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των αποκλίσεων των αστέρων
 Παλιότερα ο μεσημβρινός κύκλος ήταν ανεξάρτητο όργανο με δική του διόπτρα και λεγόταν παρατοίχιος κύκλος.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 8:46 π.μ. | | | | | | Best Blogger Tips

ΑΣΤΡΟΣΤΑΤΗΣ

|
ΑΣΤΡΟΣΤΑΤΗΣ


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Αστροστάτης ή Ουρανοστάτης ονομάζεται ο ωρολογιακός μηχανισμός ο οποίος στρέφει το τηλεσκόπιο με την ταχύτητα της ημερήσιας κίνησης και με τη χρήση κατάλληλου κατόπτρου εξουδετερώνει τη φαινομένη κίνηση των αστέρων και του Ήλιου ως προς τον παρατηρητή.
Αστροστάτης ή Ουρανοστάτης ονομάζεται ο ωρολογιακός μηχανισμός ο οποίος στρέφει το τηλεσκόπιο με την ταχύτητα της ημερήσιας κίνησης και με τη χρήση κατάλληλου κατόπτρου εξουδετερώνει τη φαινομένη κίνηση των αστέρων και του Ήλιου ως προς τον παρατηρητή
 Ο αστροστάτης κάνει τους αστέρες που πρόκειται να παρατηρηθούν να φαίνονται ακίνητοι,ευκρινείς και σταθεροί στο πεδίο του τηλεσκοπίου.Ο αστροστάτης είναι ένα πολύ χρήσιμο όργανο γιατί προσφέρει την ευκολία της αυτόματης παρακολούθησης με ακρίβεια των ουρανίων σωμάτων.

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΣΤΑΤΗ

 Κατά την διάρκεια λειτουργίας του μοτέρ,τα αντικείμενα που παρατηρούμε με το τηλεσκόπιο παραμένουν στο οπτικό πεδίο του προσοφθαλμίου.
Κατά την διάρκεια λειτουργίας του μοτέρ,τα αντικείμενα που παρατηρούμε με το τηλεσκόπιο παραμένουν στο οπτικό πεδίο του προσοφθαλμίου
 Αν δεν είχαμε τον αστροστάτη,θα είχαν φύγει από το πεδίο,που θα είχε σαν αποτέλεσμα ότι θα έπρεπε να βρούμε τα αντικείμενα πάλι απ' την αρχή,κάτι που θα ήταν πολύ κουραστικό.

ΚΟΝΤΡΟΛ ΧΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΣΤΑΤΗ

 Τα περισσότερα μοντέλα έχουν κοντρόλ χειρός.Έτσι η παρατήρηση είναι πιο εύκολη και διασκεδαστική,αφού γίνεται πλέον το κεντράρισμα των αντικειμένων.
Tο κοντρόλ χειρός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μικρές διορθωτικές κινήσεις της παρακολούθησης,δυνατότητα που είναι απαραίτητη στην αστροφωτογραφία μεγάλων χρόνων έκθεσης
 Επίσης το κοντρόλ χειρός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μικρές διορθωτικές κινήσεις της παρακολούθησης,δυνατότητα που είναι απαραίτητη στην αστροφωτογραφία μεγάλων χρόνων έκθεσης.

ΤΥΠΟΙ ΑΣΤΡΟΣΤΑΤΗ

 Υπάρχουν αρκετοί διάφοροι αστροστάτες: 
α) οικονομικά μοντέλα, 
β) μοντέλα ενός άξονα με κοντρόλ χειρός, 
γ) μοντέλα δύο αξόνων.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 7:55 π.μ. | | | | | | Best Blogger Tips

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ

|

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ
Ο  Όλαφ  Ρέμερ(Olaf ή Ole Römer, Όρχους 1644 – Κοπεγχάγη 1710). ήταν Δανός αστρονόμος. Σπούδασε στην Κοπεγχάγη και το 1672 πήγε στο Παρίσι, όπου διετέλεσε μαθητής του Ζαν Πικάρ, εργάστηκε στο βασιλικό αστεροσκοπείο (1672-79) και διετέλεσε παιδαγωγός του διαδόχου του θρόνου
 Το 1690 ο Δανός Όλαφ Ρέμερ (1644-1710) κατασκεύασε το πρώτο ισημερινό τηλεσκόπιο.
Το πρώτο ισημερινό τηλεσκόπιο  που κατασκεύασε   ο Δανός Όλαφ Ρέμερ 
  Όμως το ισημερινό τηλεσκόπιο χρησιμοποιήθηκαν πρακτικά  μόλις στα μέσα του 19ου αιώνα.
Το Μεγάλο  Ισημερινό  Τηλεσκόπιο στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Greenwich  

  Σήμερα το ισημερινό τηλεσκόπιο πωλείται πολύ φθηνά ακόμη και για ερασιτέχνες, ενώ οι δύο κινητήρες (ο ωριαίος και αυτός της απόκλισης) μπορούν να ελέγχονται από ηλεκτρονικό υπολογιστή ώστε να εξασφαλίζεται η σκόπευση του τηλεσκοπίου με τρόπο απλούστατο, δίνοντας μόνο τις συντεταγμένες  του ουράνιου σώματος για παρατήρηση.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 7:50 π.μ. | | | | | | Best Blogger Tips

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ

|
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

  Ισημερινό τηλεσκόπιο ονομάζεται το αστρονομικό οπτικό όργανο που χρησιμοποιείται για την παρατήρηση και τη μελέτη των ουράνιων σωμάτων, για την άμεση μέτρηση των ισημερινών συντεταγμένων τους και για τη σκόπευση προς ένα ορισμένο σημείο του ουρανού όταν γνωρίζουμε τις συντεταγμένες του.
Ισημερινό τηλεσκόπιο ονομάζεται το αστρονομικό οπτικό όργανο που χρησιμοποιείται για την παρατήρηση και τη μελέτη των ουράνιων σωμάτων, για την άμεση μέτρηση των ισημερινών συντεταγμένων τους και για τη σκόπευση προς ένα ορισμένο σημείο του ουρανού όταν γνωρίζουμε τις συντεταγμένες του
 Μπορεί να διευθυνθεί σε οποιοδήποτε σημείο του ουρανού.Είναι εφοδιασμένο με μηχανισμό που περιστρέφει το όργανο με ταχύτητα ίση με την ημερήσια κίνηση της Γης,κατ’ αντίθετη φορά,κι έτσι επιτυγχάνεται η συνεχής    σκόπευση του αστέρα. 
Το ισημερινό τηλεσκόπιο είναι εφοδιασμένο με μηχανισμό που περιστρέφει το όργανο με ταχύτητα ίση με την ημερήσια κίνηση της Γης, κατ’ αντίθετη φορά, κι έτσι επιτυγχάνεται η συνεχής    σκόπευση του αστέρα
  Το ισημερινό τηλεσκόπιο διαθέτει ειδική στήριξη,που λέγεται ισημερινή,με την οποία είναι δυνατόν να εκτελεί συγχρόνως δύο περιστροφικές κινήσεις γύρω από δύο άξονες,κάθετους μεταξύ τους.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ
Ο  Όλαφ  Ρέμερ(Olaf ή Ole Römer, Όρχους 1644 – Κοπεγχάγη 1710). ήταν Δανός αστρονόμος. Σπούδασε στην Κοπεγχάγη και το 1672 πήγε στο Παρίσι, όπου διετέλεσε μαθητής του Ζαν Πικάρ,εργάστηκε στο βασιλικό αστεροσκοπείο (1672-79) και διετέλεσε παιδαγωγός του διαδόχου του θρόνου
 Το 1690 ο Δανός Όλαφ Ρέμερ (1644-1710) κατασκεύασε το πρώτο ισημερινό τηλεσκόπιο.
Το πρώτο ισημερινό τηλεσκόπιο  που κατασκεύασε   ο Δανός Όλαφ Ρέμερ 
  Όμως το ισημερινό τηλεσκόπιο χρησιμοποιήθηκαν πρακτικά  μόλις στα μέσα του 19ου αιώνα.
Το Μεγάλο  Ισημερινό  Τηλεσκόπιο στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Greenwich  
  Σήμερα το ισημερινό τηλεσκόπιο πωλείται πολύ φθηνά ακόμη και για ερασιτέχνες,ενώ οι δύο κινητήρες (ο ωριαίος και αυτός της απόκλισης) μπορούν να ελέγχονται από ηλεκτρονικό υπολογιστή ώστε να εξασφαλίζεται η σκόπευση του τηλεσκοπίου με τρόπο απλούστατο,δίνοντας μόνο τις συντεταγμένες  του ουράνιου σώματος για παρατήρηση.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ

  Ο ένας από τους δύο άξονες είναι σταθερός, παράλληλος προς τον άξονα της Γης,και λέγεται πολικός άξονας.Ο άλλος φέρει στο ένα άκρο του το τηλεσκόπιο και στο άλλο αντίβαρο ισοστάθμισης, που περιστρέφεται γύρω από τον πρώτο επί τον οποίον είναι κάθετος και ονομάζεται άξονας αποκλίσεων.Το σύστημα των δύο αξόνων ονομάζεται ισημερινή στήριξη.Ο συνδυασμός των δύο αυτών κινήσεων παρέχει τη δυνατότητα να κατευθύνεται το τηλεσκόπιο προς οποιοδήποτε σημείο της ουράνιας σφαίρας.
Ο ένας από τους δύο άξονες είναι σταθερός, παράλληλος προς τον άξονα της Γης, και λέγεται πολικός άξονας .Ο άλλος φέρει στο ένα άκρο του το τηλεσκόπιο και στο άλλο αντίβαρο ισοστάθμισης, που περιστρέφεται γύρω από τον πρώτο επί τον οποίον είναι κάθετος και ονομάζεται άξονας αποκλίσεων
 Και οι δύο άξονες φέρουν κύκλους που υποδιαιρούνται έτσι ώστε να είναι ευχερής η απευθείας ανάγνωση της θέσης του τηλεσκοπίου.Από τους δύο κύκλους, ο ένας, που στρέφεται γύρω από τον σταθερό άξονα, μετρά τις ωριαίες γωνίες και λέγεται ωριαίος κύκλος, ενώ ο άλλος είναι κάθετος επί τον άξονα αποκλίσεων,μετρά τις αποκλίσεις και λέγεται κύκλος αποκλίσεων.Το σύστημα αυτό επιτρέπει την ευχερή σκόπευση ενός αστέρος οπουδήποτε κι αν βρίσκεται αυτός στο ορατό μέρος της ουράνιας σφαίρας όταν είναι γνωστές οι ουράνιες συντεταγμένες και ο αστρικός χρόνος.
Από τους δύο κύκλους, ο ένας, που στρέφεται γύρω από τον σταθερό άξονα, μετρά τις ωριαίες γωνίες και λέγεται ωριαίος κύκλος, ενώ ο άλλος είναι κάθετος επί τον άξονα αποκλίσεων,μετρά τις αποκλίσεις και λέγεται κύκλος αποκλίσεων
  Επειδή λοιπόν εύκολα μετρώνται επ' αυτών η ωριαία γωνία και η απόκλιση που σημειωτέον ονομάζονται ισημερινές συντεταγμένες γι΄ αυτό και όλο το περιγραφόμενο σύστημα ονομάζεται ισημερινό σύστημα και το δε τηλεσκόπιο που φέρει ισημερινό τηλεσκόπιο.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ


  Για τη συνεχή παρατήρηση των αστέρων, το ισημερινό τηλεσκόπιο των αστεροσκοπείων διαθέτουν ειδικούς ωρολογιακούς μηχανισμούς (αστροστάτες) ή σύγχρονους ηλεκτρικούς κινητήρες που προσδίδουν στο τηλεσκόπιο μια σταθερή γωνιακή ταχύτητα η οποία εξουδετερώνει τη φαινόμενη κίνηση της ουράνιας σφαίρας και κάνει τους αστέρες να φαίνονται συνεχώς ακίνητοι στο κέντρο του οπτικού πεδίου του τηλεσκοπίου.
Για τη συνεχή παρατήρηση των αστέρων, το ισημερινό τηλεσκόπιο των αστεροσκοπείων διαθέτουν ειδικούς ωρολογιακούς μηχανισμούς (αστροστάτες) ή σύγχρονους ηλεκτρικούς κινητήρες
   Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατόν να τοποθετήσουμε στο ισημερινό τηλεσκόπιο φωτογραφικές μηχανές,φασματοσκόπια και άλλα όργανα έρευνας,που απαιτούν απολύτως ακίνητα και σταθερά είδωλα.Επειδή το βάρος του ισημερινού τηλεσκοπίου με τα εξαρτήματά τους είναι συνήθως αρκετά μεγάλο (μπορεί να φτάσει και αρκετούς τόνους),αντισταθμίζεται με άλλο βάρος, το αντίβαρο.
Επειδή το βάρος του ισημερινού τηλεσκοπίου με τα εξαρτήματά τους είναι συνήθως αρκετά μεγάλο (μπορεί να φτάσει και αρκετούς τόνους), αντισταθμίζεται με άλλο βάρος, το αντίβαρο
 Πριν από κάθε παρατήρηση πρέπει να ελέγχονται οι θέσεις των αξόνων περιστροφής και να υπολογιστούν ενδεχόμενα σφάλματα ή,εφόσον είναι δυνατόν,να γίνεται άμεση διόρθωσή τους με την επαναφορά του τηλεσκοπίου στη σωστή του θέση.





Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 2:18 μ.μ. | | | | | | | Best Blogger Tips

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΡΜΗ

|
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΡΜΗ

 Οι πρώτες παρατηρήσεις κατά πάσα πιθανότητα έχει κάνει ένας αστρονόμος Ασσυρίων γύρω από τον 14ο π.Χ. αιώνα.
Οι πρώτες παρατηρήσεις κατά πάσα πιθανότητα έχει κάνει ένας αστρονόμος Ασσυρίων γύρω από τον 14ο π.Χ. αιώνα
 Τα Βαβυλωνιακά αρχεία αναφέρουν τον Ερμή στην 1η χιλιετία π.Χ..Οι Βαβυλώνιοι ονομάζουν τον  πλανήτη Ερμή NABU από τον αγγελιοφόρο των θεών στην μυθολογία τους.
Αργότερα οι Έλληνες αποκαλούσαν τον πλανήτη Ερμή,Απόλλωνα όταν ήταν ορατός στον ουρανό το πρωί, και Ερμή όταν είναι ορατός το βράδυ.Γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ.,οι Έλληνες αστρονόμοι κατάλαβαν ότι τα δύο ονόματα αναφέρονται στον ίδιο πλανήτη
 Οι αρχαίοι Έλληνες της εποχής του Ησίοδου γνώριζαν τον πλανήτη Στίλβων (Stilbon).Αργότερα οι Έλληνες αποκαλούσαν τον πλανήτη Ερμή,Απόλλωνα όταν ήταν ορατός στον ουρανό το πρωί,και Ερμή όταν είναι ορατός το βράδυ.Γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ.,οι Έλληνες αστρονόμοι κατάλαβαν ότι τα δύο ονόματα αναφέρονται στον ίδιο πλανήτη.
Οι Ρωμαίοι τον πλανήτη τον ονόμαζαν Ρωμαϊκό αγγελιοφόρο θεό,Ερμή (Λατινικό Μερκούριο)
 Οι Ρωμαίοι τον πλανήτη τον ονόμαζαν Ρωμαϊκό αγγελιοφόρο θεό,Ερμή (Λατινικό Μερκούριο),το οποίο ταυτίζεται με τον ελληνικό Ερμής,γιατί κινείται πέρα ​​από τον ουρανό πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο πλανήτη.Ο αστρονόμος Πτολεμαίος έγραψε για τη δυνατότητα των πλανητικών διελεύσεων πέρα ​​από το πρόσωπο του Ήλιου στο έργο του Υποθέσεις.
Στην αρχαία Κίνα,ο Ερμής ήταν γνωστός ως Chen Xing (辰星) \
 Στην αρχαία Κίνα,ο Ερμής ήταν γνωστός ως Chen Xing (辰星).Σχετίζοταν με την κατεύθυνση του βορρά και τη φάση του νερού στο Wu Xing.Οι σύγχρονοι Κινέζικοι,Κορεάτικοι,Ιαπωνικοί και Βιετναμέζικοι πολιτισμοί αναφέρονται στον πλανήτη κυριολεκτικά ως «αστέρι του νερού" (水星),με βάση τα πέντε στοιχεία.
Η ινδουιστική μυθολογία χρησιμοποιεί το Budha για το όνομα του Ερμή 
 Η ινδουιστική μυθολογία χρησιμοποιεί το Budha για το όνομα του Ερμή.Ο θεός Όντιν (ή Woden) του γερμανικού παγανισμού συνδέθηκε με τον πλανήτη Ερμή.Οι Μάγια τον έχουν ταυτίσει,ως μια κουκουβάγια (ή ενδεχομένως τέσσερις κουκουβάγιες,δύο για το πρωί και δύο για το βράδυ) που χρησίμευσε ως αγγελιοφόρος στον κάτω κόσμο.
Στην αρχαία ινδική αστρονομία,το Surya Siddhanta,ένα ινδικό αστρονομικό κείμενο του 5ου αιώνα,με εκτιμήσεις της διαμέτρου του Ερμή ως 3.008 μίλια
 Στην αρχαία ινδική αστρονομία,το Surya Siddhanta,ένα ινδικό αστρονομικό κείμενο του 5ου αιώνα,με εκτιμήσεις της διαμέτρου του Ερμή ως 3.008 μίλια,ένα σφάλμα μικρότερο από 1% από την επικρατούσα σήμερα διάμετρο 3.032 μίλια.Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε ανακριβή εικασία της γωνιακής διαμέτρου του πλανήτη ως 3,0 λεπτών της μοίρας.
Στη μεσαιωνική ισλαμική αστρονομία της Ανδαλουσίας ο αστρονόμος Abū Ibrahim Al-Zarqālī τον 11ο αιώνα,περιέγραψε το γεωκεντρικό μοντέλο με τροχιά του Ερμή ως οβάλ
 Στη μεσαιωνική ισλαμική αστρονομία της Ανδαλουσίας ο αστρονόμος Abū Ibrahim Al-Zarqālī τον 11ο αιώνα,περιέγραψε το γεωκεντρικό μοντέλο με τροχιά του Ερμή ως οβάλ,όπως το,αν και αυτή η αντίληψη δεν επηρέασε την αστρονομική θεωρία του ή τους αστρονομικούς υπολογισμούς του.Το 12ο αιώνα,ο Bajjah παρατήρησε "δύο πλανήτες ως μαύρες κηλίδες στο πρόσωπο του Ήλιου»,το οποίο στη συνέχεια προτείνεται ως τη διέλευση του Ερμή ή της Αφροδίτη από τον αστρονόμο Qutb al-Din al-Shirazi τον 13ο αιώνα. 
Στην Ινδία,στο σχολείο Κεράλα ο αστρονόμος Nilakantha Somayaji τον 15ο αιώνα ανάπτυξε ένα μερικώς ηλιοκεντρικό πλανητικό μοντέλο στο οποίο ο Ερμής περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο,ο οποίος με τη σειρά του περιστρέφεται γύρω από τη Γη
 Στην Ινδία,στο σχολείο Κεράλα ο αστρονόμος Nilakantha Somayaji τον 15ο αιώνα ανάπτυξε ένα μερικώς ηλιοκεντρικό πλανητικό μοντέλο στο οποίο ο Ερμής περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο,ο οποίος με τη σειρά του περιστρέφεται γύρω από τη Γη,παρόμοιο με το σύστημα Tychonic.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868