ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:36 μ.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΑΝΕΜΟΜΕΤΡΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΠΟΦΟΡ

|
ΑΝΕΜΟΜΕΤΡΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΠΟΦΟΡ
ΑΝΕΜΟΜΕΤΡΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΠΟΦΟΡ

 Η κλίμακα που προσδιορίζει την ένταση του ανέμου.Την επινόησε το 1805 ο Φ. Μποφόρ (Beaufort),αντιπλοίαρχος του βρετανικού πολεμικού ναυτικού,ύστερα από παρατηρήσεις της έντασης και της κατεύθυνσης του ανέμου στη θάλασσα.
Ο Φ. Μποφόρ , αντιπλοίαρχος του βρετανικού πολεμικού ναυτικού  
 Ο ακόλουθος πίνακας δείχνει,κατά Μποφόρ,τις χαρακτηριστικές ονομασίες των ανέμων,την ταχύτητά τους σε χιλιόμετρα ανά ώρα (km/h),καθώς και τα διάφορα αποτελέσματα που προκαλούνται και από τα οποία μπορούμε να εκτιμήσουμε πρόχειρα την ταχύτητά τους.

ΜποφόρΧαρακτηρισμός ανέμουΧαρακτηρισμός θάλασσαςΦαινόμενα
στην ξηράστην θάλασσα
0Άπνοια (νηνεμία)ΓαλήνιαΔεν φυσά άνεμος, ο καπνός υψώνεται κατακόρυφα.Επίπεδη, κατοπτρική επιφάνεια (κοινώς «θάλασσα λάδι»).
1Σχεδόν άπνοια / Υποπνέων (ελαφρύ αεράκι)ΡυτιδούμενηΟ άνεμος μετακινεί τον καπνό, όχι όμως τον ανεμοδείκτη.Το νερό κάνει μικρές «ρυτίδες».
2Πολύ ασθενής (ελαφριά αύρα)ΉρεμηΟ άνεμος γίνεται αισθητός στο δέρμα, τα φύλλα κινούνται.Μικρά κυματάκια που δεν «σπάνε». Οι κορυφές τους έχουν υαλώδη μορφή και ποτέ αφρό.
3Ασθενής (γλυκιά αύρα)Λίγο ταραγμένηΦύλλα και μικρά κλαριά κινούνται διαρκώς.Τα μικρά κύματα αρχίζουν να σπάνε και εμφανίζεται λίγος αφρός («προβατάκια»).
4Σχεδόν μέτριος (μέτρια αύρα)Λίγο ταραγμένη ως ταραγμένη (μέτρια)Ο άνεμος σηκώνει σκόνη και πεσμένα χαρτιά. Τα κλαδιά αρχίζουν να κινούνται.Μέτρια κύματα, εμφανίζεται αφρός και σταγονίδια νερού (πίτυλος).
5ΜέτριοςΤαραγμένηΜικρά δέντρα αρχίζουν να κινούνται.Μεγαλύτερα κύματα (ύψους 1,2 - 2,5 μ.), εμφανίζονται αφρώδεις κορυφές παντού.
6ΙσχυρόςΚυματώδηςΜεγάλα κλαδιά κινούνται και ο αέρας σφυρίζει. Η χρήση της ομπρέλας γίνεται δύσκολη.Μεγάλα κύματα (ύψους 2 - 4 μ.) με επιμήκεις αφρώδεις κορυφές και έντονο πίτυλο.
7Σφοδρός / Σχεδόν Θυελλώδης
(Near Gale)
Κυματώδης έως πολύ κυματώδηςΤα δέντρα κινούνται ολόκληρα και το περπάτημα ενάντια στον άνεμο γίνεται δύσκολο.Η θάλασσα ογκούται (φουσκώνει) και λευκός αφρός από κύματα (ύψους 3 - 5 μ.) που σπάζουν αρχίζει να παρασύρεται και να σχηματίζονται ραβδώσεις κατά την διεύθυνση του ανέμου.
8Θυελλώδης (Gale)Πολύ κυματώδης έως τρικυμιώδηςΜεγάλα δέντρα κινούνται ολόκληρα και μικρά κλαδιά σπάνε. Η οδήγηση γίνεται δύσκολη και το περπάτημα ενάντια στον άνεμο εξαιρετικά δύσκολο.Η θάλασσα αρχίζει να φουρτουνιάζει. Σχετικά υψηλά κύματα (4 - 6 μ.) με προεξέχουσες κορυφές που αρχίζουν να σπάνε. Σχηματίζονται έντονες λωρίδες αφρού κατά την διεύθυνση του ανέμου. Μεγάλες ποσότητες αιωρούμενου αφρού.
9Πολύ Θυελλώδης (Strong Gale)ΤρικυμιώδηςΜεγάλα κλαδιά σπάνε, μικρές ζημιές σε καμινάδες και σκεπές. Προσωρινή σήμανση και οδοφράγματα παρασύρονται. Δύσκολη η όρθια στάση.Υψηλά κύματα (6 - 9 μ.) με πυκνές ραβδώσεις αφρού κατά την διεύθυνση του ανέμου. Οι κορυφές των κυμάτων αρχίζουν να γέρνουν, να πέφτουν και να κυλίονται. Ο αφρός είναι δυνατόν να επηρεάζει την ορατότητα.
10Θύελλα (Storm)Πολύ τρικυμιώδηςΣπάνια παρατηρείται στο εσωτερικό της ξηράς. Δέντρα σπάζουν ή ξεριζώνονται. Πολλά κεραμίδια αποσπώνται από τις σκεπές, αρκετές ζημιές στο εξωτερικό των κτιρίων.Πολύ υψηλά (8 - 12,5 μ.) κύματα με μακριές λοφώδεις ράχες. Το σπάσιμο και κύλισμα των κορυφών των κυμάτων γίνεται έντονο και βίαιο. Η θάλασσα εμφανίζει μεγάλα λευκά μπαλώματα και η συνολική της εμφάνιση αρχίζει να ασπρίζει. Η ορατότητα μειώνεται.
11Βίαιη / Σφοδρή θύελλα
(Violent Storm)
Εξαιρετικά τρικυμιώδης
(ή Άγρια)
Πολύ σπάνια παρατηρείται στο εσωτερικό της ξηράς. Πολλές στέγες υφίστανται μεγάλη ζημιά. Αρκετές ζημιές σε κτίρια, αυτοκίνητα, πάρκα. Έπιπλα και βαριά αντικείμενα εκτός κτιρίων παρασύρονται. Αδύνατη η όρθια στάση. Εκτεταμένες ζημιές στην βλάστηση.Εξαιρετικά υψηλά (9 - 14 μ.) ογκώδη κύματα, μεγάλες ποσότητες αιωρούμενου αφρού, μικρή ορατότητα. Δύσκολη η θέα πλοίων μικρής και μεσαίας χωρητικότητας, ίσως για λίγη ώρα να χάνονται πίσω από τα κύματα.
12Τυφώνας
(Hurricane-force)*
Μαινόμενη
(ή Πολύ άγρια)
Εξαιρετικά σπάνιο συμβάν στο εσωτερικό της ξηράς. Σοβαρές καταστροφές σε μεγάλη έκταση. Μερικά παράθυρα μπορεί να σπάσουν. Κινητά σπίτια (mobile homes), καθώς και κακής κατασκευής υπόστεγα και αχυρώνες υφίστανται μεγάλες ζημιές ή και καταστρέφονται. Συντρίμμια εκσφενδονίζονται και παρασύρονται. Πολύ εκτεταμένες ζημιές στην βλάστηση.Τεράστια κύματα (14 μ. και άνω). Ο αέρας γεμίζει με αφρό και πίτυλο, η θάλασσα ασπρίζει εντελώς. Ελάχιστη έως μηδενική ορατότητα.
Πίνακας της κλίμακας μποφόρ




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868