ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:20 μ.μ. | | | Best Blogger Tips

ΑΙΘΡΙΑ

|
ΑΙΘΡΙΑ
ΑΙΘΡΙΑ
 Αιθρία λέγεται ο ουρανός ανέφελος,ξαστεριά.Όταν σε διάστημα μιας ή το πολύ δυο ωρών ελαττωθεί η νέφωση από το βαθμό 10 (ουρανός γεμάτος νέφη) της κλίμακας νεφών στο βαθμό 2 (ουρανός αίθριος),λέμε ότι έχουμε αιθρία.
Όταν σε διάστημα μιας ή το πολύ δυο ωρών ελαττωθεί η νέφωση από το βαθμό 10 (ουρανός γεμάτος νέφη) της κλίμακας νεφών στο βαθμό 2 (ουρανός αίθριος),λέμε ότι έχουμε αιθρία
 Το μετεωρολογικό αυτό φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί κατά δυο τρόπους: 
α) Ενώ ο ουρανός είναι νεφοσκεπής,αρχίζει να παρατηρείται στον ορίζοντα μια λεπτή γραμμή αίθριου ουρανού,η οποία ανεβαίνει σιγά σιγά και διώχνει τα σύννεφα. 
β) Τα σύννεφα αρχίζουν να διαλύονται από τα επάνω στρώματα προς τα κάτω,ενώ συγχρόνως σχηματίζεται λεπτή ομίχλη,η οποία με τη σειρά της διαλύεται και διακρίνεται ο αίθριος ουρανός.
 Ο όρος αιθρία στη γλώσσα των ναυτικών σημαίνει την καιρική κατάσταση της νύχτας,κατά την οποία δεν υπάρχει ούτε ένα σύννεφο,η ατμοσφαιρική διαφάνεια είναι πολύ μεγάλη,δεν υπάρχει φεγγάρι και τα αστέρια λάμπουν ζωηρά (αστροφεγγιά).
  Με τον όρο αιθρία χαρακτηρίζεται στη ναυτική γλώσσα η καιρική κατάσταση της νύκτας κατά την οποία διαπιστώνεται,λόγω έλλειψης νεφών,πολύ καλή ορατότητα (σχεδόν τη μέγιστη δυνατή) όπως συμβαίνει κυρίως κατά τις ψυχρές νύκτες του Χειμώνα,με παντελή έλλειψη νεφών.
 Η ιδεώδης αιθρία προϋποθέτει ασέληνη νύκτα με τους αστέρες να λάμπουν ζωηρά (αστροφεγγιά) ή και μαρμαίνοντας (να λαμπιρίζουν τρεμουλιαστά).Η δε μαρμαρυγή αυτή (το τρεμούλιασμα) για τους έμπειρους ναυτικούς αποτελεί προγνωστικό ότι θα πνεύσουν άνεμοι του ΒΔ τεταρτοκυκλίου του ανεμολογίου δηλαδή βορειοδυτικοί.
 Σύμφωνα με τον «Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Συγκρούσεων» έχουν καθορισθεί οι αναφερόμενες σ΄ αυτόν φωτοβολίες των «πλοϊκών φανών» των πλοίων για νύκτα σκοτεινή και αιθρία, εν αντιθέσει της φωτοβολίας των Φάρων που λογίζεται για νύκτα σκοτεινή με «μέση ατμοσφαιρική διαφάνεια».
 Δεν απαιτείται να επικρατεί τέλεια «άπνοια» για να χαρακτηρισθεί η νύκτα αιθρία,μπορεί και να πνέει ελαφρύς άνεμος μεταξύ Βορρά και Ζέφυρου.  




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868