ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:45 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΙΑ

|
ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΙΑ
ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΙΑ
  Για τις μετρήσεις της βροχής τρία είναι τα σπουδαιότερα στοιχεία:
α) η ποσότητα του νερού που πέφτει,
β) η ένταση της πτώσης και
γ) η διάρκειά της.
 Τα στοιχεία αυτά μετριούνται με κατάλληλα όργανα, αυτογραφικά,ηλεκτρονικά ή πρακτικά.Η ποσότητα του νερού που πέφτει κατά μέσο όρο κάθε χρόνο σε έναν τόπο, μετριέται με το ύψος της βροχής, δηλαδή με το ύψος στο οποίο θα έφτανε η στάθμη του νερού της βροχής πάνω σε μια οριζόντια επιφάνεια,αν το νερό δεν απορροφούνταν από το έδαφος και δεν εξατμιζόταν.
 Το όργανο που μετρά το ύψος της βροχής ενός τόπου λέγεται βροχόμετρο.
Το όργανο που μετρά το ύψος της βροχής ενός τόπου λέγεται βροχόμετρο
 Είναι αυτονόητο ότι η βροχή είναι απαραίτητη στη βλάστηση και ειδικότερα στις καλλιέργειες.Πέρα από την κεφαλαιώδους σημασίας λειτουργία της αυτή,είναι και η αιτία της δημιουργίας των ποταμών και λιμνών και επομένως της δυνατότητας παραγωγής ενέργειας με την εκμετάλλευση των υδατοπτώσεων.Για τους λόγους αυτούς το ύψος της βροχής σε κάθε τόπο καταγράφεται συστηματικά και καταρτίζονται σχετικοί πίνακες και χάρτες.
 Οι βροχές από μετεωρολογική άποψη διακρίνονται στα εξής είδη:
α) Βροχές λόγω οριζόντιας ή κατακόρυφης μεταφοράς αέριων μαζών.
 Αυτές οφείλονται στη βαθμιαία ψύξη υγρών αέριων μαζών,όταν μεταφέρονται από μικρότερα και θερμότερα προς μεγαλύτερα και ψυχρότερα γεωγραφικά πλάτη ή κατά την ανοδική κίνηση του αέρα.
Οι βροχές λόγω οριζόντιας ή κατακόρυφης μεταφοράς αέριων μαζών οφείλονται στη βαθμιαία ψύξη υγρών αέριων μαζών,όταν μεταφέρονται από μικρότερα και θερμότερα προς μεγαλύτερα και ψυχρότερα γεωγραφικά πλάτη ή κατά την ανοδική κίνηση του αέρα

 Τέτοιου είδους βροχές παρουσιάζονται στην ισημερινή ζώνη και στους τόπους γεωγραφικού πλάτους 30°-50° νότια και βόρεια του Ισημερινού.
β) Κυκλωνικές ή μετωπικές βροχές. 
 Αυτές οφείλονται στην ψύξη του αέρα και τη συμπύκνωση των υδρατμών λόγω ανοδικών κινήσεων,οι οποίες συνοδεύουν τις κυκλωνικές διαταράξεις.
Οι κυκλωνικές ή μετωπικές βροχές οφείλονται στην ψύξη του αέρα και τη συμπύκνωση των υδρατμών λόγω ανοδικών κινήσεων
 Τέτοιες βροχές είναι σπάνιες στην τροπική ζώνη,αλλά συχνές στα μέσα και στα μεγάλη πλάτη.
γ) Ορογραφικές βροχές.
ΟΡΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ
 Ορογραφικές βροχές ονομάζονται οι βροχές που οφείλονται στις ανοδικές κινήσεις στις οποίες υποχρεώνονται υγρά αέρια ρεύματα όταν συναντήσουν ορεινούς όγκους.
Ορογραφικές βροχές ονομάζονται οι βροχές που οφείλονται στις ανοδικές κινήσεις στις οποίες υποχρεώνονται υγρά αέρια ρεύματα όταν συναντήσουν ορεινούς όγκους.
 Αυτές πέφτουν κυρίως στις προσήνεμες πλαγιές της οροσειράς. 
 Όταν το βουνό δεν είναι αρκετά ψηλό,τα βροχομετρικά ύψη αυξάνονται από τις υπώρειες ως την κορυφή,αν όμως είναι ψηλό τότε,αφού προηγηθεί συνεχής αύξηση των βροχοπτώσεων ως ένα ορισμένο υψόμετρο,όπου σημειώνεται το μέγιστο,παρουσιάζεται μείωση των υδροαποβλημάτων σε μεγαλύτερα υψόμετρα. 
Σχηματισμός ορογραφικής βροχής
 Αυτού του είδους οι βροχές είναι αφθονότατες και διαρκούν πολύ.Κλασικό παράδειγμα είναι οι βροχές των μουσώνων στις Ινδίες κατά τη θερινή περίοδο του έτους.
Οι ορογραφικές βροχές πέφτουν κυρίως στις προσήνεμες πλαγιές της οροσειράς
 Τότε τα θερμά και υγρά νοτιοδυτικά αέρια ρεύματα εμπλουτίζονται με υδρατμούς κατά μήκος της μεγάλης διαδρομής τους πάνω από τον τροπικό Ινδικό ωκεανό και ανυψώνονται στους ορεινούς όγκους των Ινδιών,όπου αποθέτουν μεγάλες ποσότητες βροχής.
Οι ορογραφικές βροχές  είναι αφθονότατες και διαρκούν πολύ  
 Το ίδιο συμβαίνει και με τις βροχές στις δυτικές προσήνεμες πλαγιές της Σιέρα Νεβάδα της Βόρειας Αμερικής,όπου οι άνεμοι αυξάνουν τις βροχές ενώ η ζώνη ανατολικά της οροσειράς βρίσκεται στη «βροχοσκιά» δηλαδή δέχεται ελάχιστο ύψος βροχής.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868