ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 6:21 μ.μ. | | | | | Best Blogger Tips

ΑΛΗΓΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

|
ΑΛΗΓΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ
ΑΛΗΓΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Αληγείς άνεμοι ονομάζονται οι συνεχείς άνεμοι,που οφείλονται στην υπερβολική θέρμανση των κατώτερων στρωμάτων αέρα της ισημερινής ζώνης,με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανοδικών ρευμάτων και την είσοδο στην περιοχή ψυχρότερου αέρα από τις παράπλευρες ζώνες.
Αληγείς άνεμοι ονομάζονται οι συνεχείς άνεμοι,που οφείλονται στην υπερβολική θέρμανση των κατώτερων στρωμάτων αέρα της ισημερινής ζώνης,με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανοδικών ρευμάτων και την είσοδο στην περιοχή ψυχρότερου αέρα από τις παράπλευρες ζώνες
 Οι αληγείς άνεμοι χαρακτηρίζονται οι άνεμοι που πνέουν μεταξύ της Ζώνης υποτροπικών νηνεμιών,δηλαδή της περιοχής με υψηλές βαρομετρικές πιέσεις εκάστου ημισφαιρίου,και της Ζώνης τροπικών νηνεμιών παρά τον Ισημερινό όπου και οι παρατηρούμενες χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΛΗΓΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

 Οι αληγείς άνεμοι έχουν στο μεν βόρειο ημισφαίριο διεύθυνση βορειοανατολική (ΒΑ),ενώ στο νότιο ημισφαίριο νοτιοανατολική.Οι άνεμοι αυτοί πνέουν με μεγάλη σταθερότητα καθ΄ όλο το έτος εξ ου και τ΄ όνομά τους.Σε ορισμένες όμως περιοχές της υδρογείου όπως στο βόρειο Ινδικό ωκεανό καθώς και στο δυτικό τμήμα του βορείου Ειρηνικού ωκεανού δεν πνέουν οι αληγείς.Αντ΄ αυτών πνέουν "εποχικοί άνεμοι" όπως οι λεγόμενοι Μουσώνες.
 Οι άνεμοι αυτοί είναι κανονικοί και φυσούν όλη τη διάρκεια του χρόνου μεταξύ γεωγραφικού πλάτους 10° και 30° του βόρειου,καθώς επίσης και του νότιου ημισφαιρίου.Η ζώνη των ισημερινών νηνεμιών εμφανίζεται στο σημείο όπου συναντιούνται οι αληγείς των δύο ημισφαιρίων,οπότε η δύναμή τους ελαττώνεται.
Οι άνεμοι αυτοί είναι κανονικοί και φυσούν όλη τη διάρκεια του χρόνου μεταξύ γεωγραφικού πλάτους 10° και 30° του βόρειου,καθώς επίσης και του νότιου ημισφαιρίου
 Στην περιοχή αυτή υπάρχει σταθερότητα στις ατμοσφαιρικές συνθήκες πίεσης.Εξαιτίας όμως των ανοδικών ρευμάτων οι ξαφνικές βροχές είναι καταρρακτώδεις.Οι μάζες του αέρα που ανεβαίνουν στα ανώτερα στρώματα της ισημερινής περιοχής ψύχονται και κατευθύνονται προς τους πόλους.Τα ρεύματα αυτά του αέρα παρουσιάζουν στο Βόρειο ημισφαίριο εκτροπή προς τα δεξιά και στο Νότιο εκτροπή προς τα αριστερά.Οι εκτροπές οφείλονται στην περιστροφική κίνηση της Γης.
 Η ένταση των αληγών ανέμων είναι κατά μέσον όρο 3-4 βαθμοί της κλίμακας Μποφόρ,(περίπου 7-16 κόμβοι).Οι καιρικές συνθήκες στις ζώνες των αληγών χαρακτηρίζονται από αίθριο γενικά ουρανό μέχρι λίγο νεφελώδη.Απαιτείται όμως ιδιαίτερη προσοχή διότι σε ορισμένες περιοχές και ορισμένες εποχές συχνά οι καιρικές συνθήκες αυτές διακόπτονται από τροπικούς κυκλώνες.

ΑΝΤΑΛΗΓΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

 Οι άνεμοι που φυσούν πάνω από τους αληγείς και σε αντίθετη κατεύθυνση κατά ημισφαίριο λέγονται ανταληγείς.
Οι άνεμοι που φυσούν πάνω από τους αληγείς και σε αντίθετη κατεύθυνση κατά ημισφαίριο λέγονται ανταληγείς
 Οι ανταληγείς άνεμοι πνέουν περίπου πάνω από 2000 μ. ύψος πάνω από τους αληγείς ανέμους.Η έντονη εξάτμιση την οποία προκαλούν οι αληγείς άνεμοι στις θάλασσες των τροπικών έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται το νερό τους αλμυρότερο από αυτό των άλλων θαλασσών.
 Οι ανταληγείς άνεμοι στο βόρειο ημισφαίριο έχουν διεύθυνση νοτιοδυτική (ΝΔ.),και στο νότιο ημισφαίριο βορειοδυτική(ΒΔ.) και που ενισχύονται έντονα στα γεωγραφικά πλάτη από 35° μέχρι 60° Βορείου και Νοτίου ημισφαιρίου.




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868