ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΕΛΛΗΣ | 11:57 π.μ. | | | | Best Blogger Tips

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

|
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ 1

Καθώς τα παγάκια λιώνουν στην πορτοκαλάδα:
α) Μεταφέρεται θερμότητα από τα παγάκια στην πορτοκαλάδα;
β) Μεταφέρεται θερμότητα από την πορτοκαλάδα και τον αέρα στα παγάκια; 
γ) Μεταφέρεται θερμότητα από τα παγάκια;
δ) Η θερμοκρασία της πορτοκαλάδας αυξάνεται,ενώ η θερμοκρασία στα παγάκια διατηρείται στους 0° C;

ΕΡΩΤΗΣΗ 2

Κατά την τήξη ένα στερεό σώμα μετατρέπεται σε υγρό.Αυτό συμβαίνει γιατί:
α) Τα στερεά μόρια λιώνουν.
β) Τα μόρια συγκεντρώνονται μαζί.
γ) Τα μόρια κινούνται ταχύτερα και πιο ελεύθερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3

Το καθαρό νερό πήζει στους 0 °C.
Πόση είναι η θερμοκρασία του πάγου που σχηματίζεται όσο διαρκεί η αλλαγή κατάστασης;
α) -1 °
β) +1 °C
γ) °C
δ) Μεταξύ -1 °C και 0 °C

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Χρησιμοποίησε και εφάρμοσε τις έννοιες που έμαθες:

ΕΡΩΤΗΣΗ 1

Συμπλήρωσε τις λέξεις που λείπουν από το παρακάτω κείμενο έτσι ώστε οι προτάσεις που θα προκύψουν να είναι επιστημονικά ορθές:
α) Η μετατροπή ενός στερεού σε υγρό ονομάζεται........................... ενώ η μετατροπή του υγρού σε στερεό..............................Κατά τη διάρκεια της τήξης ή της πήξης του νερού,η ..................................... διατηρείται σταθερή.Η .....................που μεταφέρεται σ' ένα στερεό κατά τη διάρκεια της τήξης ονομάζεται ............................... τήξης.
β) Κατά τη διάρκεια του βρασμού συνυπάρχουν η .............................. και η ............................ κατάσταση.Σε όλη τη διάρκεια του βρασμού η ........................ διατηρείται σταθερή.Κάθε καθαρό σώμα έχει τη δική του θερμοκρασία .................................Η ...................... που μεταφέρεται κατά το βρασμό ονομάζεται ........................................ βρασμού.
γ) Το φαινόμενο κατά το οποίο ένα στερεό μετατρέπεται απευθείας σε αέριο λέγεται
δ) Κατά τις αλλαγές κατάστασης, η ενέργεια διατηρείται σταθερή.Αλλάζει όμως η ενέργεια των μορίων και επομένως η ενέργεια του σώματος.
ε) Εξάτμιση ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ένα μετατρέπεται σε σε θερμοκρασία από τη θερμοκρασία βρασμού.Το φαινόμενο που είναι αντίστροφο της εξάτμισης ονομάζεται......................

ΕΡΩΤΗΣΗ 2

Να χαρακτηρίσεις με Σ τις προτάσεις το περιεχόμενο των οποίων είναι επιστημονικά ορθό και με Λ αυτές των οποίων είναι επιστημονικά λανθασμένο.
Καθώς τα παγάκια λιώνουν στην πορτοκαλάδα μου:
α) Μεταφέρεται θερμότητα από τα παγάκια στην πορτοκαλάδα.
β) Μεταφέρεται θερμότητα από την πορτοκαλάδα στα παγάκια.
γ) Μεταφέρεται θερμότητα από τον αέρα στα παγάκια και την πορτοκαλάδα.
δ) Η θερμοκρασία της πορτοκαλάδας ελαττώνεται.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3

Διάλεξε τη σωστή ή τις σωστές από τις απαντήσεις που προτείνονται.
Αν κατά τη διάρκεια του βρασμού μιας ποσότητας νερού αυξήσουμε το ρυθμό με τον οποίο προσφέρουμε θερμότητα,η θερμοκρασία του νερού: 
α) θα αυξηθεί, 
β) θα μειωθεί, 
γ) θα παραμείνει ίδια.

Εφάρμοσε τις γνώσεις σου και γράψε τεκμηριωμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις που ακολουθούν:

ΕΡΩΤΗΣΗ 1

Μπορείς να εξηγήσεις γιατί:
α) Το χειμώνα στους χιονισμένους δρόμους σκορπίζουμε αλάτι;
β) Το νερό της θάλασσας παγώνει σε χαμηλότερη θερμοκρασία από το νερό της λίμνης;
γ) Οι Κινέζοι σερβίρουν το καυτό τσάι σε πιατάκι και όχι σε φλιτζάνι ώστε να κρυώνει πιο γρήγορα;
δ) Πώς μπορείς να βρεις την κατεύθυνση από την οποία φυσά ο άνεμος υγραίνοντας το δάκτυλο σου;
ε) Όταν φυσάμε την καυτή σούπα,αυτή κρυώνει συντομότερα;
στ) Το καλοκαίρι στις παραθαλάσσιες περιοχές υπάρχει περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα απ' ότι το χειμώνα;
ζ) Το χειμώνα τα τζάμια των παραθύρων του αυτοκινήτου θολώνουν (υγραίνονται) από την εσωτερική τους πλευρά;

ΕΡΩΤΗΣΗ 2

Μπορείς να εξηγήσεις τι ακριβώς πετυχαίνουμε στο μαγείρεμα των φαγητών με τη χρήση της χύτρας ταχύτητας και με ποια διαδικασία;Αν είχες να επιλέξεις τη χρήση χύτρας ταχύτητας στην κορυφή ενός πολύ ψηλού βουνού ή σ' ένα παραθαλάσσιο μέρος,σε ποιο από τα δυο θα επέλεγες να τη χρησιμοποιήσεις;Δικαιολόγησε την επιλογή σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3

Για ποιο λόγο κατά τη διάρκεια του χειμώνα προσθέτουμε στο νερό του ψυγείου του αυτοκινήτου ένα υγρό που ονομάζεται αντιπηκτικό;Αιτιολόγησε την άποψή σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4

Όταν το υγρό νερό μετατρέπεται σε πάγο,ο όγκος του μεταβάλλεται.Ερμήνευσε τη μεταβολή αυτή με βάση το μικρόκοσμο.Μπορείς τώρα να εξηγήσεις γιατί όταν ο πάγος έχει θερμοκρασία κοντά στο σημείο τήξης του επιπλέει σε νερό παραπλήσιας θερμοκρασίας;

ΕΡΩΤΗΣΗ 5

Τις κρύες νύχτες του χειμώνα ορισμένοι πορτοκαλοπαραγωγοί ραντίζουν με νερό τις πορτοκαλιές για να μην παγώσουν.Νομίζεις ότι αυτή η αντίληψη βασίζεται σε κάποιο φυσικό φαινόμενο;Αν ναι,εξήγησε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6

Η μάζα ενός σώματος μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της αλλαγής της κατάστασής του;Περίγραψε ένα πείραμα για να υποστηρίξεις την άποψή σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7

Ανάφερε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα βρεγμένα ρούχα στεγνώνουν πιο γρήγορα.Σύνδεσε κάθε μια από τις παραπάνω συνθήκες με τον αντίστοιχο παράγοντα από τον οποίο εξαρτάται η ταχύτητα εξάτμισης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8

Σε κάποιες βόρειες χώρες,στα συστήματα κεντρικής θέρμανσης αντί θερμού νερού κυκλοφορούν οι υδρατμοί από νερό που βράζει.Οι υδρατμοί αυτοί συμπυκνώνονται στα σώματα που υπάρχουν στους θερμαινόμενους χώρους.
Εξήγησε γιατί με τον τρόπο αυτό μεταφέρεται μεγαλύτερο ποσό θερμότητας στους θερμαινόμενους χώρους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9

Όταν φτιάχνουμε μια χιονόμπαλα,πιέζουμε το χιόνι με τα χέρια μας,οπότε προκαλείται μερική τήξη των κρυστάλλων του.Σταματώντας να πιέζουμε,το χιόνι ξαναπήζει.Το φαινόμενο της τήξης υπό πίεση και της εκ νέου πήξης,όταν σταματήσει η πίεση, ονομάζεται ανάπηξη.Μπορείς να το ερμηνεύσεις;

ΕΡΩΤΗΣΗ 10

Μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα,ο Σάββας επισκέπτεται με τη μητέρα του το κτήμα του παππού του.Βλέπει τις καρπουζιές κάτω από το ζεστό ήλιο και επιθυμεί να γευτεί ένα δροσερό καρπούζι.Ο παππούς αντιλαμβάνεται την επιθυμία του και του επιτρέπει να κόψει ένα.Η μητέρα συμβουλεύει τον Σάββα να βάλει το καρπούζι σ' έναν κουβά με δροσερό νερό για να κρυώσει.Ο παππούς όμως έχει αντίθετη γνώμη.Ισχυρίζεται ότι είναι προτιμότερο να το τυλίξει με μια βρεγμένη πετσέτα και το αφήσει για λίγο κάτω από τον καυτό ήλιο.Ποιος από τους δύο έχει δίκιο;Μπορείς να εξηγήσεις γιατί;

ΕΡΩΤΗΣΗ 11

Περίγραψε τη διαδικασία με την οποία το ανθρώπινο σώμα διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία των 37 °C περίπου ακόμη και όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπερνά τους 40 °C.

ΕΡΩΤΗΣΗ 12

Το υπερωκεάνιο Τιτανικός προσέκρουσε σ' ένα παγόβουνο που περιβάλλονταν από ομίχλη,όπως συμβαίνει πολύ συχνά.Περίγραψε πώς σχηματίζεται ομίχλη πάνω από ένα παγόβουνο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 13

Πολλές φορές στη διάρκεια του καλοκαιριού και όταν οι μονάδες κλιματισμού βρίσκονται σε λειτουργία,βλέπουμε στο εξωτερικό τους μέρος να στάζει νερό.Ποια είναι η προέλευση του νερού που στάζει,αν γνωρίζουμε ότι στο εσωτερικό αυτών των μονάδων δεν κυκλοφορεί νερό;

ΕΡΩΤΗΣΗ 14

Στον ένα δίσκο ζυγού τοποθετούμε ανοιχτό δοχείο με οινόπνευμα και τον ισορροπούμε με σταθμά.Μετά από λίγο ο ζυγός δεν ισορροπεί πλέον.Πρόβλεψε προς ποιο μέρος έχει γείρει η ζυγαριά.Μπορείς να εξηγήσεις γιατί συμβαίνει αυτό;Με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε το φαινόμενο χωρίς να αγγίξουμε το ζυγό; 




Παρακαλώ αναρτήστε:

author

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ τμήμα ΦΥΣΙΚΗΣ μέλοs τηs ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Αποκτήστε δωρεάν ενημερώσεις!!!

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ------------ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π.------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ------------ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 ------------ ------------ Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ε.Ι , Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Ε.Μ.Π. ------------------------------------ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλέφωνο κινητό : 6974662001 Email : sterpellis@gmail.com DONATE Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αριθμός λογαριασμού IBAN GR7701101570000015765040868